Thursday, October 10, 2019

Τοκάρτσουκ και Χάντκε οι δύο νέοι νομπελίστες Λογοτεχνίας


Σε δύο πολύ σημαντικούς συγγραφείς, την Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ και τον Αυστριακό Πέτερ Χάντκε απονέμονται τα Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018 και το 2019 από την Σουηδική Ακαδημία, η οποία ανακοίνωσε σήμερα και τα δύο ονόματα λόγω της περσινής διάλυσής της εξαιτίας του σεξουαλικο-οικονομικό σκανδάλου.
Η 57χρονη διανοούμενη και ακτιβίστρια, από τα πιο hot ονόματα των τελευταίων ετών που κέρδισε πέρυσι το Man Booker, βραβεύτηκε από την επιτροπή γιατί καταπιάνεται με την τοπική ζωή, αλλά «κοιτάει τη γη από ψηλά».
Η Τοκάρτσουκ σπούδασε ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και εδώ και τρεις δεκαετίες έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα, μικρότερα έργα πεζογραφίας και ποιητικές συλλογές.
Η φεμινίστρια με τον συχνά πολιτικό λόγο έχει δυσαρεστήσει συχνά τις συντηρητικές και ακραίες τάξεις της χώρας της. Η ίδια δεέχτηκε επίθεση από ακροδεξιούς, ενώ ο εκδότης της αναγκάστηκε πέρυσι, μετά από δηλώσεις της με τις οποίες παραδέχτηκε ότι η Πολωνία έχει προβεί σε «φρικτές πράξεις» στην Ιστορία της, να προσλάβει σωματοφύλακες για ένα διάστημα ώστε να την προστατεύουν.
Η Στοκχόλμη τίμησε φέτος τον πολυβραβευμένο Χάντκε για την επιρροή που είχε το έργο του που μαζί με γλωσσική εφευρετικότητα εξερεύνησε την ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης εμπειρίας. 
Ο σπουδαίος συγγραφέας και μεταφραστής γεννήθηκε το 1942 στην Αυστρία από μητέρα σλοβενικής καταγωγής και Γερμανό πατέρα, σπούδασε νομικά στο Γκρατς, αλλά διέκοψε τις σπουδές του το 1966, όταν δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Σφήκες».
Από τότε ο Χάντκε δημοσίευσε δεκάδες μυθιστορήματα, νουβέλες και θεατρικά έργα και θεωρείται πια ένας από τους κλασικούς μοντέρνους του 20ού αιώνα. Μετέφρασε επίσης ξένους συγγραφείς στα γερμανικά, όπως και τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. 
efsyn.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget