H Eλληνική Φωνή της Αυστραλίας,όλων των αποδήμων και των απανταχού Ελλήνων... Ε-mail: efhmeris@gmail.com
Friday, July 31, 2015
Πρωτοφανής διασυρμός της Ν.Δ. Έβγαλε ανακοίνωση στήριξης του Παπασταύρου!!!
ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΥΡΚΟ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ!
Εβραίοι εξτρεμιστές έκαψαν ένα μωρό 18 μηνών στη Δυτική Όχθη (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)
Απάνθρωπα κτήνη έκαψαν ένα μωρό 18 μηνών στη Δυτική Όχθη (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)
Οργή στο Twitter, με το #WasBurnedAlive να γίνεται παγκόσμιο trend
31.7.2015 | 17:23 LIFO.gr
Από την φωτιά τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι--ένοικοι του ίδιου σπιτιού--οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ισραηλινά νοσοκομεία, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι είπε ότι στους τοίχους του σπιτιού που πυρπολήθηκε, σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, ήταν γραμμένο το σλόγκαν "Price Tag", το οποίο στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει Ισραηλινοί εξτρεμιστές.
"Πρόκειται για μία ύποπτη επίθεση με εθνικιστικά κίνητρα", είπε η Σάμρι και πρόσθεσε ότι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται επί τόπου.
Η οργάνωση "Price Tag" κατηγορείται για μία σειρά από εμπρηστικές επιθέσεις σε τεμένη της Δυτικής Όχθης τα τελευταία χρόνια.
#WasBurnedAlive Dear sleeper Western world, this beautiful child killed and Burn by Israeli Jews !pic.twitter.com/Mf7AZLYNct
— .. فاتن الغامدي .. (@i_faten) July 31, 2015
Heartbreak. #WasBurnedAlivepic.twitter.com/OffqJSDBi2
— F. (@Palestinianism) July 31, 2015
The 18months old Ali Dawabsheh got burned alive by Israelis settlers, no excuse can be said #WasBurnedAlivepic.twitter.com/lr6Nd3PDEX
— Guess What (@Farah_Gazan)July 31, 2015
Ali Saad Dawabsh, just a baby who #WasBurnedAlive by Squatter Terrorist was buried inna lillahi wa inallah-e-raji'oonpic.twitter.com/ioRJzYrJVj
— Abbs Winston (@AbbsWinston)July 31, 2015
Steal our lands and killing our children and then you ask for peace? Yet we never burned any children. Who's the terrorist? #WasBurnedAlive
— خالد مشعـل (@KhaledMeishaal)July 31, 2015
#WasBurnedAlive Revenge ! This is what extremist settlers wrote on Dawabsheh family home wallpic.twitter.com/NQur0mj3Oo
— ZIYAD (@Tahrirawi) July 31, 2015
#WasBurnedAlive They burned the baby but they are not muslims so people won't call them terrorists !
— ZIYAD (@Tahrirawi) July 31, 2015
#WasBurnedAlive because the world remains silent when it comes to crimes against Palestinianspic.twitter.com/Ia73P3xfuB
— سمر دهمش جراح (@ArabVoicesSpeak) July 31, 2015
Ali Dawabsheh, 18 months old baby, burned to death by Israeli Settlers! #WasBurnedAlive#حرقوا_الرضيعpic.twitter.com/kshMUrPmHL
— Dr. Ramy Abdu (@RamAbdu)July 31, 2015
Εν τω μεταξύ, την απερίφραστη καταδίκη του, καθώς και συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια που αποδεικνύει την τραγικά αδιέξοδη δράση του φανατισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «οι υπαίτιοι της αποκρουστικής αυτής επίθεσης πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιων της δικαιοσύνης από τις ισραηλινές Αρχές που έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση».
«Η ανθρώπινη αυτή τραγωδία» επισημαίνει το ΥΠΕΞ «καταδεικνύει ότι, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διένεξης».
Yπερορθόδοξος Εβραίος μαχαίρωσε έξι ανθρώπους στο Gay Pride της Ιερουσαλήμ
Επιτέθηκε σε κατάσταση αμόκ στους συμμετέχοντες την ώρα της παρέλασης
30.7.2015 | 19:52 LIFO
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι νοσηλεύονται μαχαιρωμένοι στο νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ μετά από επίθεση Υπερορθόδοξου Εβραίου άντρα.
Ο άντρας εξαπέλυσε επίθεση στους συμμετέχοντες της Παρέλασης Υπερηφάνειας στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άντρας επιτέθηκε πισώπλατα σε άντρες και γυναίκες με ένα μεγάλο μαχαίρι. Από τα τοπικά μέσα αναφέρεται πως ο δράστης ήταν σε κατάσταση αμόκ και όρμησε στο πλήθος χτυπώντας αδιακρίτως. Δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ τον δράστη ακινητοποίησαν αστυνομικοί και συμμετέχοντες στο Gay Pride.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post o ραβίνος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα έχοντας περάσει αρκετά χρόνια στη φυλακή επειδή το 2005 είχε επιτεθεί και πάλι με μαχαίρι σε αντίστοιχη εκδήλωση για τα LGBT δικαιώματα. Λίγο πριν αρχίσει η σημερινή παρέλαση, υπήρξαν μικρές διαμαρτυρίες θρησκευτικών ομάδων στην πόλη ενώ πρόσφατα και με αφορμή το Pride, υπήρξαν δηλώσεις θρησκευτικών εκπροσώπων που ανέφεραν πως η ομοφυλοφιλία είναι χειρότερο έγκλημα και από την κλοπή.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την επίθεση και επισήμανε: «Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά. Θα τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους με τις αυστηρότερες ποινές. Η ελευθερία της προσωπικής επιλογής αποτελεί μια θεμελιώδη αξία στο Ισραήλ».
Η Βασιλική αναστατώνει Τρίκαλα και Fatsimare
- Βασιλική, είσαι "θεά". Να μας ξανάρθεις...(Φωτο & βίντεο)
Υποβλήθηκε από fatsimare την Παρ, 31/07/2015 - 19:12. Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Δείτε Βίντεο από εμφανίσεις της στα Τρίκαλα (σε "ΑΠΟΘΕΩΣΗ" και "VOX")
Γνωστή στο Τρικαλινό κοινό από τις συχνές εμφανίσεις της στις πίστες της πόλης, η Βασιλική Μπέλλου έχει πολλούς φίλους στα Τρίκαλα...
Μόνο... απαρατήρητη δεν πέρασε καθώς είναι μια τραγουδίστρια που αναστατώνει σε κάθε εμφάνισή της.
Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη λαϊκή χροιά της, αλλά και η εμφάνισή της μόνο...απαρατήρητη δεν περνάει!
Σε λίγες ημέρες θα έχει κυκλοφορήσει το πρώτο της τραγούδι, που φέρει την υπογραφή ενός καταξιωμένου δημιουργού, που έχει γράψει αμέτρητες επιτυχίες, σε καλλιτέχνες.
Ο λόγος για τον Βασίλη Δήμα που έχει γράψει το "Χωρίζουμε", μια ρούμπα, που η Βασιλική έχει απογειώσει με την φωνή της .
H καυτή φωτογράφιση της Βασιλικής Μπέλλου
Πρόσφατα έκανε μια καυτή φωτογράφιση
Πόζαρε λοιπόν στον φωτογραφικό φακό του Θωμά Δημήτριου Μπαχτσόγλουκαι το αποτέλεσμα είναι φανταστικό δείτε παρακάτω .
Δείτε Βίντεο από εμφανίσεις της στα Τρίκαλα (σε "ΑΠΟΘΕΩΣΗ" και "VOX")
Να μας ξανάρθεις Βασιλική...
Πρώτα Έλληνες ή Χριστιανοί; Μας εξοντώνουν εθνικά οι ρασοφοροι;
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ!! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ Ο ΕΘΝΙΣΜΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!!
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο και τον Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο υπογράμμισε ότι η σημασία της Σύναξης είναι ζωτικής σημασίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επεσήμανε:
Πηγή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επεσήμανε:
« Έχει σχεδόν 50 χρόνια που εργαζόμαστε για την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας. Πιστεύω ότι η επικείμενη Σύναξη θα είναι καθοριστικής σημασίας για το κατά πόσο θα συνέλθει η Μεγάλη Σύνοδος. Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να δώσει απαντήσεις στον σύγχρονο άνθρωπο για μια σειρά ζητήματα».Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο «εκείνο, το οποίο εμποδίζει την Ορθοδοξία να λάβει αποφάσεις είναι ο εθνικισμός. Δηλαδή, κάθε Προκαθήμενος βλέπει πρώτα την εθνική του καταγωγή και έπειτα την Ορθοδοξία». Πρέπει, τονίζει, «πρώτα όλοι να είμεθα Ορθόδοξοι και κατά δεύτερο λόγο να είμαστε Έλληνες, Ρώσοι, Άραβες, Σλάβοι κλπ. Αν δεν αποβάλουμε τον εθνισμό μας και να θέσουμε υπέρ άνω όλων την Ορθοδοξία, δυστυχώς δεν θα πάμε καλά».
Πηγή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/
Με προσωπική εντολή Τσίπρα το Plan B - καλύπτει πλήρως τον Βαρουφάκη ο Πρωθυπουργός
Σχέδια εξόδου της χώρας δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της κυβέρνησης.
Όταν οι εταίροι είχαν στο τραπέζι σχέδιο Grexit, εμείς δεν θα έπρεπε να προετοιμαστούμε; διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι είχε δώσει προσωπικά εντολή στον υπουργό Οικονομικών να συγκροτήσει ένα σχέδιο άμυνας της χώρας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
«Αυτό που κάνετε είναι έξω και πέρα από κάθε λογική. Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτό για εσάς είναι ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη, επισήμανε, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι είναι κωμικό να ανακαλύπτεται μέγα σκάνδαλο στην αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, όταν μάλιστα η στάση της άλλης πλευράς στις διαπραγματεύσεις γινόταν όλο και πιο σκληρή.
«Το κόμμα σας δεν διαπραγματεύθηκε για τίποτα, αλλά δεχθήκατε την προετοιμασία των προγραμμάτων που επιβλήθηκαν» ανέφερε προς την κ. Γεννηματά.
Επιπλέον ο Πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι «σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε. Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχαμε και έπρεπε να έχουμε».
Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ομολογία επικίνδυνων μεθοδεύσεων εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη και απηύθυνε προς τον κ. Τσίπρα το ερώτημα αν είχε γνώση για αυτές, ενώ του καταλόγισε «αλλοπρόσαλλη στρατηγική» με την οποία «έφερε το Grexit στην αυλή μας».
Την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα να ψάξετε στο κόμμα σας και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προσωπικά στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
«Εκλεγήκαμε με την εντολή να ξεφύγουμε από τα μνημόνια, είπε ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. Μας κατηγορείται ότι είχαμε μυστικό σχέδιο που καταστρώναμε σε μπουντρούμια. Αν είχαμε μυστικό σχέδιο γιατί δεν το εφαρμόσαμε; Καταλαβαίνεται τι σαχλαμάρες μας λέτε είστε και σοβαροί άνθρωποι μέσα στο κοινοβούλιο. Να σοβαρευτούμε, Η πολιτική διαπραγμάτευση να γίνεται με σοβαρά επιχειρήματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζοντας του τόνους στη Βουλή.
«Αλήθεια τι παραπάνω έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου από τον κ. Βενιζέλο στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Ετσι καθαρίζεται εσείς στο ΠΑΣΟΚ κ. Γεννηματά», επισήμανε χαρακτηριστικά
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε προσωπικά για τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι «ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Μπορεί να έχει ευθύνες. Μπορείτε να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο για τις δηλώσεις που έκανε για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα και για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα. Μπορείτε να τον κατηγορείτε γι΄αυτά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια!» είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός των οικονομικών κυρία Γεννηματά την ώρα που ήταν υπουργός και έκανε και τα λάθη του, δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως έκανε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν υπουργός δεν έκρυβε τις λίστες των φορολογουμένων στα συρτάρια του όπως έκαναν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου! Και ο δικός μου συνεργάτης κυρία Γεννηματά δεν είχε αφορλόγητα - όπως είχε ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά -αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας και ευτυχώς η δικαιοσύνη κινείται και έμαθα ότι σήμερα δίνει λόγο στη δικαιοσύνη για τα λεφτά που είχε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών καθώς προσέρχεται στη Βουλή
Για το μεταναστευτικό
Λύσεις για τη λειτουργία χώρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στην Αττική, δρομολογεί η κυβέρνηση, ιδίως όμως για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης διαβίωσης των προσφύγων στο Πεδίον του 'Αρεως. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι είναι θέμα αν όχι ωρών, λίγων ημερών, η ανεύρεση ενός κατάλληλου χώρου για τη μεταφορά τους.
Κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση στο Πεδίον του 'Αρεως ως «κρίσιμη» για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί σε δύσκολες συνθήκες, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει άμεση δράση. Διαβεβαίωσε πάντως πως «δεν υφίσταται κανένα θέμα δημόσιας ασφάλειας ή υγιεινής - το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ήδη εκεί - και το ζήτημα αντιμετωπίζεται σε σκοπό, την προσπάθεια άμεσης επίλυσης».
Όπως ενημέρωσε το Σώμα, εκεί κατέλυσαν αφγανοί πρόσφυγες - προερχόμενοι κυρίως από τη Λέσβο που δέχεται το μεγαλύτερο κύμα των προσφυγικών ροών. Βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, καθώς αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα, ενώ και κάποιοι που έχουν δεσμούς και θα επιχειρήσουν να μεταβούν σε χώρες της Ευρώπης και δεν έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, δεν είναι «λιγότερο πρόσφυγες και πρόσωπα που χρήζουν προστασίας» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, υπάρχει συντονισμένη δράση σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής, στην οποία ανήκει ο χώρος, τον δήμο Αθηναίων, το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, φορέων της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντών πολιτών. Εξήγησε ότι συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διαδικασία εντοπισμού του καταλληλότερου χώρου για τη μεταφορά του πληθυσμού και τις επόμενες ημέρες ή ώρες θα εντοπιστεί αυτός ο χώρος. Όλα αυτά - όπως δήλωσε - γίνονται με τη διακριτική παρουσία της αστυνομικής αρχής προς την κατεύθυνση των άμεσων αναγκών του, για μικρό διάστημα, διαβιούντος πληθυσμού.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ζητήματος, ο Πρωθυπουργός, αφού ξεκαθάρισε πως για λόγους έλλειψης κονδυλίων δεν κατέστη ακόμη εφικτή η δημιουργία ενός χώρου πρώτης υποδοχής στην ενδοχώρα, είπε, ωστόσο, πως δρομολογούμε λύσεις για την λειτουργία ενός τέτοιου χώρου εντός της Αττικής λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων και των αλλαγών της περιοχής που θα εγκατασταθεί αυτό.
Τα μέτρα
Σε επίπεδο γενικότερης αντιμετώπισης του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έγιναν πολλά, «αλλά» διευκρίνισε «όταν έχεις αυτές τις ροές, υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος διότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μία υπόθεση την οποία θυμούνται, μόνο όταν δανείζουν και μάλιστα με όρους δυσμενέστατους».
Ειδικότερα ενημέρωσε ότι:
- Ήδη εξασφαλίσαμε την ενίσχυση του προσωπικού αξιοποιώντας τους δημοτικούς αστυνομικούς και λειτουργήσαμε επιπλέον κλιμάκια στα νησιά ενώ θέσαμε σε λειτουργία Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Λέσβο.
- Λειτουργήσαμε χώρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λέρο και δημιουργούμε δρομολογούμε την δημιουργία χώρου πρώτης υποδοχής στην Κω.
- Προχωρούμε στην αναβάθμιση του εθνικού συστήματος ασύλου, με βάση την Υπηρεσία Ασύλου και Αρχή Προσφύγων για την διασφάλιση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικής διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.
- Προχωρούμε στη δημιουργία νέων ανοιχτών δομών υποδοχής ιδίως για τη διαμονή ευάλωτων ομάδων ιδίως για την Αττική αλλά και άλλες περιοχές της χώρας και βεβαίως κρίσιμο ζήτημα είναι το θέμα των υποδομών.
- Εξασφαλίσαμε τη λειτουργία μιας νέας δομής ασυνόδευτων ανήλικων στην Αθήνα, ενώ θα λειτουργήσουν άλλες τρεις δομές σε πόλεις της επαρχίας
- Παράλληλα σχεδιάζουμε τη λειτουργία μονάδων υποδοχής στην ενδοχώρα, οι οποίες θα υλοποιηθούν με την εγκριθείσα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Όταν οι εταίροι είχαν στο τραπέζι σχέδιο Grexit, εμείς δεν θα έπρεπε να προετοιμαστούμε; διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι είχε δώσει προσωπικά εντολή στον υπουργό Οικονομικών να συγκροτήσει ένα σχέδιο άμυνας της χώρας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Επιπλέον ο Πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι «σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε. Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχαμε και έπρεπε να έχουμε».
Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ομολογία επικίνδυνων μεθοδεύσεων εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη και απηύθυνε προς τον κ. Τσίπρα το ερώτημα αν είχε γνώση για αυτές, ενώ του καταλόγισε «αλλοπρόσαλλη στρατηγική» με την οποία «έφερε το Grexit στην αυλή μας».
«Εκλεγήκαμε με την εντολή να ξεφύγουμε από τα μνημόνια, είπε ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. Μας κατηγορείται ότι είχαμε μυστικό σχέδιο που καταστρώναμε σε μπουντρούμια. Αν είχαμε μυστικό σχέδιο γιατί δεν το εφαρμόσαμε; Καταλαβαίνεται τι σαχλαμάρες μας λέτε είστε και σοβαροί άνθρωποι μέσα στο κοινοβούλιο. Να σοβαρευτούμε, Η πολιτική διαπραγμάτευση να γίνεται με σοβαρά επιχειρήματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζοντας του τόνους στη Βουλή.
«Αλήθεια τι παραπάνω έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου από τον κ. Βενιζέλο στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Ετσι καθαρίζεται εσείς στο ΠΑΣΟΚ κ. Γεννηματά», επισήμανε χαρακτηριστικά
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε προσωπικά για τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι «ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Μπορεί να έχει ευθύνες. Μπορείτε να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο για τις δηλώσεις που έκανε για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα και για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα. Μπορείτε να τον κατηγορείτε γι΄αυτά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια!» είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός των οικονομικών κυρία Γεννηματά την ώρα που ήταν υπουργός και έκανε και τα λάθη του, δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως έκανε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν υπουργός δεν έκρυβε τις λίστες των φορολογουμένων στα συρτάρια του όπως έκαναν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου! Και ο δικός μου συνεργάτης κυρία Γεννηματά δεν είχε αφορλόγητα - όπως είχε ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά -αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας και ευτυχώς η δικαιοσύνη κινείται και έμαθα ότι σήμερα δίνει λόγο στη δικαιοσύνη για τα λεφτά που είχε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών καθώς προσέρχεται στη Βουλή
Για το μεταναστευτικό
Λύσεις για τη λειτουργία χώρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στην Αττική, δρομολογεί η κυβέρνηση, ιδίως όμως για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης διαβίωσης των προσφύγων στο Πεδίον του 'Αρεως. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι είναι θέμα αν όχι ωρών, λίγων ημερών, η ανεύρεση ενός κατάλληλου χώρου για τη μεταφορά τους.
Κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση στο Πεδίον του 'Αρεως ως «κρίσιμη» για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί σε δύσκολες συνθήκες, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει άμεση δράση. Διαβεβαίωσε πάντως πως «δεν υφίσταται κανένα θέμα δημόσιας ασφάλειας ή υγιεινής - το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ήδη εκεί - και το ζήτημα αντιμετωπίζεται σε σκοπό, την προσπάθεια άμεσης επίλυσης».
Όπως ενημέρωσε το Σώμα, εκεί κατέλυσαν αφγανοί πρόσφυγες - προερχόμενοι κυρίως από τη Λέσβο που δέχεται το μεγαλύτερο κύμα των προσφυγικών ροών. Βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, καθώς αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα, ενώ και κάποιοι που έχουν δεσμούς και θα επιχειρήσουν να μεταβούν σε χώρες της Ευρώπης και δεν έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, δεν είναι «λιγότερο πρόσφυγες και πρόσωπα που χρήζουν προστασίας» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, υπάρχει συντονισμένη δράση σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής, στην οποία ανήκει ο χώρος, τον δήμο Αθηναίων, το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, φορέων της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντών πολιτών. Εξήγησε ότι συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διαδικασία εντοπισμού του καταλληλότερου χώρου για τη μεταφορά του πληθυσμού και τις επόμενες ημέρες ή ώρες θα εντοπιστεί αυτός ο χώρος. Όλα αυτά - όπως δήλωσε - γίνονται με τη διακριτική παρουσία της αστυνομικής αρχής προς την κατεύθυνση των άμεσων αναγκών του, για μικρό διάστημα, διαβιούντος πληθυσμού.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ζητήματος, ο Πρωθυπουργός, αφού ξεκαθάρισε πως για λόγους έλλειψης κονδυλίων δεν κατέστη ακόμη εφικτή η δημιουργία ενός χώρου πρώτης υποδοχής στην ενδοχώρα, είπε, ωστόσο, πως δρομολογούμε λύσεις για την λειτουργία ενός τέτοιου χώρου εντός της Αττικής λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων και των αλλαγών της περιοχής που θα εγκατασταθεί αυτό.
Τα μέτρα
Σε επίπεδο γενικότερης αντιμετώπισης του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έγιναν πολλά, «αλλά» διευκρίνισε «όταν έχεις αυτές τις ροές, υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος διότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μία υπόθεση την οποία θυμούνται, μόνο όταν δανείζουν και μάλιστα με όρους δυσμενέστατους».
Ειδικότερα ενημέρωσε ότι:
- Ήδη εξασφαλίσαμε την ενίσχυση του προσωπικού αξιοποιώντας τους δημοτικούς αστυνομικούς και λειτουργήσαμε επιπλέον κλιμάκια στα νησιά ενώ θέσαμε σε λειτουργία Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Λέσβο.
- Λειτουργήσαμε χώρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λέρο και δημιουργούμε δρομολογούμε την δημιουργία χώρου πρώτης υποδοχής στην Κω.
- Προχωρούμε στην αναβάθμιση του εθνικού συστήματος ασύλου, με βάση την Υπηρεσία Ασύλου και Αρχή Προσφύγων για την διασφάλιση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικής διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.
- Προχωρούμε στη δημιουργία νέων ανοιχτών δομών υποδοχής ιδίως για τη διαμονή ευάλωτων ομάδων ιδίως για την Αττική αλλά και άλλες περιοχές της χώρας και βεβαίως κρίσιμο ζήτημα είναι το θέμα των υποδομών.
- Εξασφαλίσαμε τη λειτουργία μιας νέας δομής ασυνόδευτων ανήλικων στην Αθήνα, ενώ θα λειτουργήσουν άλλες τρεις δομές σε πόλεις της επαρχίας
- Παράλληλα σχεδιάζουμε τη λειτουργία μονάδων υποδοχής στην ενδοχώρα, οι οποίες θα υλοποιηθούν με την εγκριθείσα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Thursday, July 30, 2015
Αλ. Τσίπρας: Συνέδριο τον Σεπτέμβριο και αν χρειαστεί δημοψήφισμα την Κυριακή
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Υπεραμυνόμενος των ενεργειών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τυπικά είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε μόνοι μας αν θα αποδεχθουμε τις προτάσεις των δανειστών ή αν θα επιλέξουμε μόνοι μας την καταστροφή μας.
Για τους παραπάνω λόγους ζήτησε να εγκριθεί η πρότασή του για ένα έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, ώστε να λυθούν οι διαφορές μέσω διαλόγου και συζήτησης και με πραγματική ενότητα και όχι στα λόγια.
«Εγώ ο ίδιος είπα πριν το δημοψήφισμα ότι ζητάω εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση για να φέρω συμφωνία σε 48 ώρες. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος και ας κοιταχτούμε στα μάτια», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι υπήρχε η επιλογή ενός δύσκολου συμβαβασμού ή η επιλογή μιας άτακτης χρεοκοπίας, «που προφανώς δεν αποτελεί επιλογή κανενός σε αυτήν την αίθουσα».
Πήραμε την απόφαση για επώδυνο συμβιβασμό με την προσοχή μας στραμμένη στα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της οικονομίας και όχι κοιτάζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος. Όποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά, τόνισε.
Ε κκληση στα στελέχη τουΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει ο «παραλογισμός του ιδιότυπου δυϊσμού» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Μεταξύ άλλων τόνισε πως «δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο αριστεροί, λιγότερο και περισσότερο επαναστάτες» και πως δημοκρατία σημαίνει και σεβασμός στις αποφάσεις των μελών του κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι στην πολιτική πολλές φορές δεν μπορείς να τα 'χεις όλα. «Η πρώτη αριστερή κυβερνήση μετά τον παγκόσμιο πόλεμο είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές επειδή θεωρούν ότι έπαψε να είναι αριστερή», διεμήνυσε.
Κατά τον Πρωθυπουργό, είναι παραλογισμός και σουρεαλισμός οι δηλώσεις περί στήριξης της κυβέρνησης από όσους καταψηφίζουν. Όπως είπε, δεν είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, να αξιοποιείται η ψήφος άλλων κομμάτων για να συνεχίζεται αυτός ο δυϊσμός.
Ο Πρωθυπουργός πρότεινε πάντως να πραγματοποιηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την Κυριακή, σε περίπτωση που υπάρχουν μέλη της Κ.Ε. που θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει συντεταγμένα απόφαση πριν την επικύρωση της συμφωνίας για να εμποδιστεί αυτή η επικύρωση.
Σε περίπτωση που ερωτηθούν τα μέλη του κόμματος ζήτησε από τα στελέχη του να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα, ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις.
«Το "όχι" δεν ήταν "ναι" στη δραχμή»
Απευθυνόμενος σε μερίδα του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι κάποιοι λένε ότι υπήρχε και τρίτη επιλογή, αυτή της εξόδου από το ευρώ και επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να πούμε καθαρά την αποψή μας.
Συγκεκριμένα, καταφέρθηκε εναντίον όσων υποστηρίζουν ότι το όχι του λαού στο δημοψήφισμα ήταν εντολή για ρήξη και ναι στη δραχμή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να υποχωρήσει και και συμβιβαστεί «σε ένα πρόγραμμα που έχει υφεσιακά στοιχεία και μέτρα που δεν θα επέλεγε να πάρει».
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η έξοδος από ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα στήριξης σε φίλιες δυνάμεις, θα σημαινε ραγδαία υποτίμηση σκληρη λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. «Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια» πρόσθεσε.
«Το δίλημμα ήταν συμβιβασμός ή καταστροφή»
Στην αρχή της ομιλίας του σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση βρίσκονται σήμερα σε ένα σημείο καμπής και επανέλαβε ότι μετά από έξι μηνες σκληρής διαπραγμάτευσης σήμερα είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν συμβιβασμό που δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει, αλλά μια δύσκολη επιλογή, την οποία αναγκαστήκαμε να κάνουμε.
Υπεραμυνόμενος των ενεργειών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τυπικά είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε μόνοι μας αν θα αποδεχθουμε τις προτάσεις των δανειστών ή αν θα επιλέξουμε μόνοι μας την καταστροφή μας.
Όπως είπε, φαινομενικά είχαμε επιλογή, αλλά ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, τις θέτουμε στην κρίση της κοινωνίας και της Κ.Ε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα έχουμε χρέος να πούμε την άποψή μας καθαρά και έντιμα και να εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές που είχαμε και ποιες οι επιλογές που έχουμε.
Εξάλλου, απέρριψε τα περί μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για κάποιους που «θεωρούν ότι από τη μια μέρα στην άλλη η πλειοψηφία του κόμματος, της ΚΟ, η κυβέρνηση υπέστησαν μια ολοκληρωτική μετάλλαξη και αποφάσισαν να ασπαστούν την λογική της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ότι αποφασίσαμε να ασπαστούμε έστω και εξ ανάγκης τον νεοφιλελευθερισμό».
Αποκρύπτουν, όπως είπε, το γεγονός ότι όποια άλλη επιλογή θα ήταν μια επιλογή με λιτότητα. Παραδέχθηκε πάντως πως η κυβέρνηση ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να υποχωρήσει και να συμβιβαστεί «σε ένα πρόγραμμα που έχει υφεσιακά στοιχεία και μέτρα που δεν θα επέλεγε να πάρει».
«Είμαι ο τελευταίος που έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που μας προτείνεται σε ό,τι αφορά τα μέτρα είναι σε σκληρή κατεύθυνση. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα θεωρώ ότι υπάρχουν ανοιχτά μέτρα και δυνατότητες», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Όσο λάθος είναι να προσπαθεί κανείς να ωραιοποιήσει τη συμφωνία άλλα τόσο λάθος είναι να προσπαθεί να δραματοποιήσει την κατάσταση».
INTIME NEWS
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε, η κυβέρνηση επέλεξε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, «φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας στο μυαλό μας το πώς θα φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυνταχθούμε και όχι να οδηγήσουμε ανεπίστρεπτα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή».
Δεν υπήρξε από τη μια η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία καλύτερη εναλλακτική» από τον δύσκολο συμβιβασμό.
Ανέφερε μάλιστα ότι όλοι ξέρουν ότι αναζητήθηκαν, χωρίς αποτέλεσμα, εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
«Αισθανόμαστε περήφανοι»
Αναφερόμενος σε όσα κέρδισε η κυβέρνηση, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι που δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στην Ευρώπη, όπως και τις προϋποθέσεις για να υπάρξει αμφισβήτηση του μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της Ευρωζώνης.
Πρόσθεσε ότι το στρατηγικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν υπάρχει χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. «Πρέπει να απαντήσουμε, πιστεύω θετικά» σημείωσε, εκτιμώντας ότι «δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε, πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξουμε του συσχετισμούς».
Ρέντσι: Η Ευρώπη δεν σώζεται με λιτότητα. Θέλει οράματα και αξίες
29 Ιουλίου 2015
Ρέντσι: Η Ευρώπη δεν μπορεί να σωθεί μόνο με λιτότητα, χρειάζεται αξίες και ελπίδα
29-7-15
«Βρισκόμαστε σε μια φάση βαθιάς αλλαγής, σε ότι αφορά την συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, απευθυνόμενος στα μέλη της συνέλευσης των ιταλών διπλωματών που συνέρχεται στην Ρώμη.
«Δεν νομίζω ότι κύριο θέμα συζήτησης είναι το 'ναι ή όχι στην Ελλάδα', το οποίο κυριάρχησε τις περασμένες εβδομάδες στις εφημερίδες και τώρα εξαφανίσθηκε από τον Τύπο, όπως συμβαίνει συχνά», υπογράμμισε ο Ρέντσι.
Ο ιταλός πρωθυπουργός αναφερόμενος, πάντα, στις προοπτικές της Γηραιάς Ηπείρου πρόσθεσε:
«Ξεκινά μια μεγάλη συντακτική περίοδος για την Ευρώπη. Υπάρχει το βρετανικό δημοψήφισμα, οι γαλλικές εκλογές και ακόμη νωρίτερα οι πορτογαλικές και οι ισπανικές εκλογές, υπό το φως και της συζήτησης που ξεκίνησε σχετικά με την οικονομική πολιτική. Υπάρχει και η προοπτική νέας ώθησης που θα πρέπει να δοθεί στον καθορισμό των κανόνων, ένα θέμα που η έκθεση των τεσσάρων προέδρων έχει μόλις θίξει, αλλά θα πρέπει να είναι αντικείμενο μιας μακράς πολιτικής συζήτησης τους επόμενους μήνες».
Σύμφωνα με τον Ρέντσι αν υπάρχει ένας χώρος στον οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ματς δεν θα πρέπει να είναι το μέγαρο των Βρυξελλών ή του Λουξεμβούργου, αλλά θα πρέπει να είναι η πολιτική, ακαδημαϊκή, και πολιτιστική συζήτηση στο εσωτερικό της κοινής γνώμης των χωρών μας».
«Η Ευρώπη δεν σημαίνει μόνον οικονομική πολιτική – η οποία, εκτός των άλλων, είναι και λανθασμένη» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «η ήπειρος μας στην φάση αυτή δεν μπορεί να σωθεί μόνον με την λιτότητα. Βρισκόμαστε στην Ευρώπη διότι πρέπει να γίνει και πάλι το σημείο αναφοράς για ιδεώδη, αξίες, ελπίδες».
«Το να δώσουμε και πάλι αξία στη λέξη 'αξίες' είναι υπόθεση πολιτισμού. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα κενό είδωλο οικονομίστικων κανόνων», υπογράμμισε, τέλος, ο Ρέντσι.
«Δεν νομίζω ότι κύριο θέμα συζήτησης είναι το 'ναι ή όχι στην Ελλάδα', το οποίο κυριάρχησε τις περασμένες εβδομάδες στις εφημερίδες και τώρα εξαφανίσθηκε από τον Τύπο, όπως συμβαίνει συχνά», υπογράμμισε ο Ρέντσι.
Ο ιταλός πρωθυπουργός αναφερόμενος, πάντα, στις προοπτικές της Γηραιάς Ηπείρου πρόσθεσε:
«Ξεκινά μια μεγάλη συντακτική περίοδος για την Ευρώπη. Υπάρχει το βρετανικό δημοψήφισμα, οι γαλλικές εκλογές και ακόμη νωρίτερα οι πορτογαλικές και οι ισπανικές εκλογές, υπό το φως και της συζήτησης που ξεκίνησε σχετικά με την οικονομική πολιτική. Υπάρχει και η προοπτική νέας ώθησης που θα πρέπει να δοθεί στον καθορισμό των κανόνων, ένα θέμα που η έκθεση των τεσσάρων προέδρων έχει μόλις θίξει, αλλά θα πρέπει να είναι αντικείμενο μιας μακράς πολιτικής συζήτησης τους επόμενους μήνες».
Σύμφωνα με τον Ρέντσι αν υπάρχει ένας χώρος στον οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ματς δεν θα πρέπει να είναι το μέγαρο των Βρυξελλών ή του Λουξεμβούργου, αλλά θα πρέπει να είναι η πολιτική, ακαδημαϊκή, και πολιτιστική συζήτηση στο εσωτερικό της κοινής γνώμης των χωρών μας».
«Η Ευρώπη δεν σημαίνει μόνον οικονομική πολιτική – η οποία, εκτός των άλλων, είναι και λανθασμένη» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «η ήπειρος μας στην φάση αυτή δεν μπορεί να σωθεί μόνον με την λιτότητα. Βρισκόμαστε στην Ευρώπη διότι πρέπει να γίνει και πάλι το σημείο αναφοράς για ιδεώδη, αξίες, ελπίδες».
«Το να δώσουμε και πάλι αξία στη λέξη 'αξίες' είναι υπόθεση πολιτισμού. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα κενό είδωλο οικονομίστικων κανόνων», υπογράμμισε, τέλος, ο Ρέντσι.
Wednesday, July 29, 2015
Η συνέντευξη Τσίπρα στο "ΚΟΚΚΙΝΟ που συζητήθηκε πολύ
Συντηρεί την αστάθεια για κομματικούς λόγους
Τσίπρας: Παραμένει στο τραπέζι το Grexit - Ο λαός δεν ψήφισε όχι στο ευρώ
Δραματικοί τόνοι από τον πρωθυπουργό για το πώς έφτασε στον συμβιβασμό της 12ης Ιουλίου - Η καρδιά μου έλεγε να τα βροντήξω και να φύγω - Τότε δεν θα υπήρχε θέμα κουρέματος, αλλά κατάρρευσης των καταθέσεων - Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ό,τι έγινε! - Υψηλή κίνηση ρίσκου το δημοψήφισμα, αλλά δεν είχα επιλογή - Κλειδί το θέμα του χρέους - Πριν τις εκλογές δεν είπα ότι θα σκίσω το μνημόνιο- Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη
Υπερήφανος για τα όσα έγιναν το τελευταίο εξάμηνο, καθώς με τη διαπραγμάτευση η χώρα πέτυχε μία καλύτερη συμφωνία, αλλά και μία ηθική νίκη, ενώ η Ευρώπη δεν είναι πλέον ίδια μιας και διανοίγονται νέες προοπτικές, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε «Στο Κόκκινο». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι πολλά πράγματα το τελευταίο εξάμηνο έχουν αποδώσει και ότι πρέπει να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση «χωρίς να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας», ενώ περιέγραψε με δραματικούς τόνους την τελική διαπραγμάτευση, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από την αποδοχή της συμφωνίας.«Επιχειρήσαμε σε πολύ δυσμενείς συσχετισμούς για να αναδείξουμε το δίκαιο ενός λαού. Στο τέλος της ημέρας ανεξάρτητα από τους συσχετισμούς που ήταν ετεροβαρείς που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα, αν οι ισχυροί εφάρμοσαν την ισχύ τους, η εξέλιξη διαμορφώνει τελείως διαφορετικό τοπίο στην Ευρώπη. Δεν είναι ίδια η Ευρώπη μετά τη 12η Ιουλίου» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου για την κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο απάντησε ότι «πριν τις εκλογές δεν είπα ότι μπορεί τα Μνημόνια να σκιστούν με ένα νόμο, μην παραπέμπετε σε μια ομιλία μου του 2012, ας αφήσουμε το πλαίσιο αυτό της λαϊκίστικης προσέγγισης».
Μιλώντας για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης παραδέχθηκε ότι «το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το τι οφείλουμε να πράξουμε, αλλά από την άλλη πλευρά έφτασε στα όρια της συνοχής την Ευρωζώνη». Χαρακτήρισε, επίσης, κρίσιμους τους επόμενους 6 μήνες για την Ευρώπη παρατηρώντας ότι «αυτή τη στιγμή είναι εν αμφιβόλω η στρατηγική πορεία της ευρωζώνης».
Σημείωσε, επίσης, ότι είναι κλειδί το θέμα της μείωσης του χρέους που πετύχαμε με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Υποστήριξε, επίσης, ότι ατάκες όπως το «game is over» του Ντόναλντ Τουσκ ίσως δείχνουν ότι στο εξωτερικό ήθελαν αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.
Αναφερόμενος στο παρασκήνιο της απόφασης της 12ης Ιουλίου είπε: «Η καρδιά μου έλεγε να σηκωθώ να τα βροντήξω και να φύγω αλλά ήξερα ότι σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα και σε 48 ώρες η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε κούρεμα των collaterals. Δεν υπήρχε θέμα κουρέματος αλλά κατάρρευσης. Δεν θα κουρεύονταν οι αποταμιεύσεις αλλά δεν θα υπήρχαν οι αποταμιεύσεις. Ήξερα ότι αν έφευγα θα γυρνούσα και με δυσμενέστερες συνθήκες. Από τη μια ήταν η λογική και από την άλλη το πολιτικό αισθητήριο για το πώς θα πήγαιναν τα πράγματα. Ήταν πολιτική επιλογή ευθύνης η απόφαση που πήρα την 12η Ιουλίου»
Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ό,τι έγινε αυτούς τους πέντε μήνες είπε επίσης ο πρωθυπουργός. «Άξιζε τον κόπο. Για την οικονομία τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Άξιζε τον κόπο για να γίνει πρωτοσέλιδο η Ελλάδα με θετικούς όρους.
Επιχειρώντας να περιγράψει το τι θα εκτιμούσε ως καλή συμφωνία ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής: «Μια καλή συμφωνία θα μας έδινε τη δυνατότητα να έχουμε εξασφαλίσει τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της χώρας, να δεχθούμε ότι θα μπούμε σε μια λογική ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, να είχαμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από μέτρα που είναι κοινώς ομολογούμενα ότι είναι μέτρα που δεν είναι αποτελεσματικά οπως η αύξηση του ΦΠΑ. Θεωρώ ότι είναι λάθος η αύξηση του ΦΠΑ γιατί το θέμα της Ελλάδας είναι η εισπραξιμότητα. Αν αυξηθεί κατά 3% θα πιάσουμε περισσότερα από όσα αυξάνοντας κατά 10% τον ΦΠΑ στην εστίαση. Θα θεωρούσα, επίσης, απολύτως λογικό το να μην επιβληθεί υψηλής έντασης φορολογίας σε επαγγελματικές ομάδες όπως οι αγρότες και εδώ πρεπει να δουλέψουμε για να βρούμε αντισταθμιστικά».
Το παρασκήνιο για το δημοψήφισμα
Σε ερώτηση γιατί ελήφθη η απόφαση για δημοψήφισμα απάντησε ότι «δεν είχα άλλη επιλογή». «Κατ' αρχάς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τι είχα στα χέρια μου στις 25 Ιουνίου και τι είναι αυτό. Πρέπει να παραδεχθώ ότι ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου δεδομένου ότι δεν ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μόνο κόντρα στην επιθυμία των πιστωτών αλλά κόντρα στο διεθνές σύστημα και το εγχώριο μιντιακό σύστημα. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες καθώς οι εταίροι έκλεισαν τις τράπεζες. Ήταν, όμως, μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα σαν αυτά που έχουμε τώρα και ίσως λίγο πιο δύσκολα αλλά δεν είχε καμία έξοδο επιβίωσης. Γιατί έδιναν 10,6 δισ. για 5 μήνες» εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Αποκάλυψε δε ότι δεν περίμενε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες με το δημοψήφισμα και ότι στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε το βράδυ της Παρασκευής, όταν αποφάσιζε την προσφυγή στις κάλπες, με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ οι δύο ηγέτες τον διαβεβαίωσαν ότι θα έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να μην προκληθεί αυτό το πρόβλημα, που όμως τελικά προέκυψε.
Είπε χαρακτηριστικά: «Το βράδυ διέκοψα τη συνεδρίαση για να μιλήσω με τη Μέρκελ και τον Ολάντ. Τους είπα τι θα προτείνω στον ελληνικό λαό όταν με ρώτησαν. Τους είπα ότι η εισήγηση μου θα ήταν απορριπτική και ζήτησα να παρέμβουν στο EUrogroup ώστε να υπάρξει εβδομαδιαία παράταση για το πρόγραμμα ώστε το δημοψήφισμα να μην διεξαχθεί σε συνθήκες ασφυξίας. Μου είπαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν. Η Μέρκελ μόνο μου είπε ότι η ίδια θα πει ξεκάθαρα ότι "το δημοψήφισμα θα είναι ευρώ ή δραχμή". Η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε αλλά το Eurogroup πήρε απόφαση την ώρα που ψηφίζαμε και 24 ώρες μετά ακολούθησε η απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA που τελικά οδήγησε στα capital controls. H απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες ήταν απόφαση εκδικητική να οδηγήσει μια κρίσιμη απόφαση στο λαό».
Ερωτηθείς αν περίμενε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ομολόγησε ότι μέχρι την Τετάρτη εκείνης της εβδομάδας πίστευε ότι θα ήταν μια αμφίρροπη μάχη ενώ από την Πέμπτη άλλαξε η εικόνα μέχρι και τη συγκέντρωση της Παρασκευής που παγίωσε την αίσθηση της νίκης του «όχι».
«Το ισχυρό όχι του λαού στο δημοψήφισμα διεθνοποίησε το πρόβλημα και "έσπασε" η εικόνα ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, εκτίμησε ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι «Φτάσαμε στα όρια των αντοχών της ευρωζώνης και άλλαξαν οι συσχετισμοί καθώς άλλαξε η στάση της Γαλλίας, της Ιταλίας κ.α.».
Παραμένει στο τραπέζι το Grexit
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι το ακραίο σχέδιο για Grexit παραμένει στο τραπέζι και θα παραμένει μέχρι να υπάρξει απόφαση για το χρέος.
«Δεν θα υλοποιήσουμε τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στα σενάρια για τρίτο πακέτο με προαπαιτούμενα.
«Δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος. Δεν μπορεί κανείς να το αξιώνει αυτό όταν η διεθνής κοινή γνώμη ξέρει πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα» ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Τσίπρας περιγράφοντας το πλαίσιο κινήσεων ως εξής: Η κυβέρνηση θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αλλά θα μάχεται μαζι με τους εργαζόμενους για μέτρα ανακούφισης.
Το τοπίο των ΜΜΕ
Για τα ΜΜΕ και σε ερώτηση αν η αντιμετώπιση είναι λύση ή ρεβανσισμός ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι το νομοθετικό πλαισιο περιέχει λογικές ρεβανσισμού. «Εμπεριέχει την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τάξη σε έναν χώρο. Όταν κάποιος θέλει να εκμεταλλευθεί ένα δημόσιο αγαθό πρεπει να πληρώνει το αντίτιμο και να υπόκειται σε κάποιους κανόνες. Θα ρυθμιστεί για πρώτη φορά αυτό το πλαίσιο. Όσο δεν τηρούν τις υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο θα υποχρεωθούν να το κάνουν αλλιώς θα κλείσουν». «Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις αλλά αυτό που πρέπει να μείνει είναι να πούμε ότι θα υπάρξει νομιμότητα σε αυτό το χώρο και δεν θα μπορούν κάποιοι να κρύβουν ζημίες και να κρύβονται από το τραπεζικό σύστημα για να στηρίζουν το πολιτικό σύστημα. Το αμαρτωλό τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσει. Η λειτουργία των ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής με τους όρους που λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις στη χώρα» συμπλήρωσε.
ΓΙΆΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
Από το Πρώτο ΘΕΜΑgr
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:
Subscribe to:
Posts (Atom)