Thursday, August 31, 2017

Ιστορία Ελλήνων. Νίκος Λάζος, σαν σήμερα τον σκότωσαν εν ψυχρώ οι Γερμανοί. Του Γιώργου Γούσια

NIKOΣ ΛΑΖΟΣ

«… Ξεκινήσαμε με τη γιαγιά σου -τη λεβέντισσα- να βρούμε το Νίκο. Μπροστά μας ζούσε ακόμα, νέος 21 χρονών, όμορφος, χαμογελαστός. Αμίλητοι, ο καθένας βυθισμένος στις σκέψεις του, στον απέραντο κάμπο. Ρωτώντας και ξαναρωτώντας φθάσαμε στον ματωμένο τόπο του τραγικού χαμού. Δεν βρήκαμε τίποτα. Η συμπόνια των άγνωστων χωρικών μας οδήγησε στο Φλαμούλι, έξω από τα Τρίκαλα. Είναι ζωντανή μπροστά μου η τραγική σκηνή. Η πληγωμένη μάννα σκάβει με τα ματωμένα της δάχτυλα τον νωπό τάφο να βρει το χαμένο παιδί της.το
Φέτος κλείνουν στις 31 Αυγούστου ακριβώς τριάντα χρόνια. Η γιαγιά ξέρει και έχει πολλά να σου πει -ίσως και να σου τα είπε- απ’ τη φουρτουνιασμένη και τρικυμισμένη ζωή της. Είναι η ιστορία μιας πραγματικής Ελληνίδας μάννας. Είναι κομμάτι της τραγικής ιστορίας του λαού μας».

Το όνομά του Νίκος Λάζος. Αδερφός της μάνας μου. Οργανωμένος στην Αντίσταση. Είχε πάει στα Τρίκαλα. Επιστρέφοντας στο χωριό, λίγο πιο κάτω από τη γέφυρα του Καραβόπορου στον Πηνειό, τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ οι Γερμανοί και οι γερμανοτσολιάδες. Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου 1944.

Το πολυσέλιδο  γράμμα στο οποίο περιέχονται αυτές οι γραμμές, ήταν το πρώτο που έλαβα νόμιμα μετά τη μεταπολίτευση, τον Αύγουστο του 1974. Αποστολέας ο θείος μου Γιώργος Λάζος, πολιτικός πρόσφυγας στο χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας, εικοσιπέντε χρόνια τότε -και για πάντα πλέον- μακριά απ’ την πατρίδα!  Γ.Γ

Η τραγική μάνα με τον αδελφό της Γιώργο Λάζο.

ΕΛΛΑΣ.Τσίπρας: Ιδρύουμε το νέο ελληνικό κράτος

Την αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης στηλίτευσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη

Η εθνική στρατηγική για την Διοικητική Μεταρρύθμιση περιλαμβάνεται στον συνολικό σχεδιασμό για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη, στην παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 – 2019».
Απώτερος στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι μια Ελλάδα με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως η Διοικητική Μεταρρύθμιση θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ως σήμερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος-λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάρτιση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ως κυρίαρχο άξονα της στρατηγικής της κυβέρνησης την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.
Δεσμεύθηκε εξάλλου ότι τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη. Προανήγγειλε επίσης ότι από τα μέσα του 2018 η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων επιστημόνων στον Δημόσιο Τομέα. Εξετάζουμε σοβαρά την θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων, ανακοίνωσε επιπλέον.
Προανήγγειλε επίσης ότι έως το 2020 όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά.
Στα χρόνια της κρίσης το Δημόσιο από «παιδί του συστήματος» έγινε το «αποπαίδι» του, πάνω στο οποίο κάποιοι προσπάθησαν να φορτώσουν τις δικές τους αμαρτίες, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το αποκορύφωμα για προσπάθεια ενοχοποίησης συλλήβδην της Δημόσιας Διοίκησης το είδαμε το 2015 επί υπουργίας του σημερινού αρχηγού της ΝΔ όταν μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία αλλά απολύσεις.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ως θετικά βήματα, παρά την αποσπασματικότητά τους, όπως είπε, την ίδρυση του ΑΣΕΠ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, των ΚΕΠ και την καθιέρωση της Διαύγειας.
Με την μεταρρύθμιση που παρουσιάζουμε για πρώτη φορά με ολιστική αντίληψη της Διοίκησης και με την πολύτιμη συμβολή της Γαλλίας, ερχόμαστε για πρώτη φορά να θέσουμε τα θεμέλια για μια ιστορικού χαρακτήρα δομικής μεταρρύθμισης. Αποτελεί ίσως μια νέα αρχή του ελληνικού κράτους ή για να το πω πιο φιλόδοξα την αρχή του νέου ελληνικού κράτους. Δεν θέλω να απαντήσω στο "γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια", θα πω ότι εμείς το πιστεύουμε, θα το προσπαθήσουμε και θα το κάνουμε πράξη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.


News.gr

ΤΡΚΑΛΑ. "Ο ΠΡΌΔΡΟΜΟΣ πρώτος και με διαφορά στα φετινά πανηγύρια". Σαλεπης

Ο πρωταθλητής και πάντα αεικίνητος καταγραφέας της Τρικαλινής ζωής ΝΊΚΟ ΣΑΛΕΠΗΣ κατέγραψε :

Δεν το επηρέασε η κρίση το Πανηγύρι στον Πρόδρομο Τρικάλων, που είναι από τα μεγαλύτερα τελευταία πανηγύρια του Νομού Τρικάλων.
Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι είχε υποτονικούς ρυθμούς, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά τον κόσμο που είχε το βράδυ της Δευτέρας 28-8-2017, «τάπωσε»  τις προηγούμενες χρονιάς κατήφειας. Όλα τα μαγαζιά ήταν γεμάτα από κόσμο και δεν έβρισκες τραπέζι από νωρίς. Αργότερα ο κόσμος συγκεντρώθηκε στον χώρο της παιδικής χαράς, όπου ιδιώτες  διοργανωτές της βραδιάς είχαν καλεσμένους εκλεκτούς καλλιτέχνες (Κώστας Σαφέτης, Χαρά Βέρρα, Πάνος Πλακιάς, Κώστας Αντωνίου) και με τους ήχους της εκλεκτής ορχήστρας, ο κόσμος χόρεψε και διασκέδασε με την ψυχή του μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η κάμερα του trikalaola.gr κατέγραψε πολλά στιγμιότυπα από το γλέντι.
Δείτε το 1ο μέρος του βίντεο και του άλμπουμ με 90 φωτογραφίες και θα ακολουθήσουν άλλα 2 βίντεο και πολλές ακόμη φωτογραφίες.








Wednesday, August 30, 2017

Η Μόσχα έδωσε την εντολή στους αξιωματούχους της πολιτικής άμυνας να μετατοπίσουν τους 1.500 Ρώσους που μένουν σε περιοχές που συνορεύουν με τη Βόρεια Κορέα

  

Η Μόσχα έθεσε όρους για την αποκλιμάκωση της έντασης, την απόσυρση του THAAD και τον τερματισμό των πολεμικών ασκήσεων ΗΠΑ-Ν.Κορέας.
Σε μια κίνηση έκπληξη, η Μόσχα έδωσε την εντολή στους αξιωματούχους της πολιτικής άμυνας να μετατοπίσουν τους 1.500 Ρώσους που μένουν σε περιοχές που συνορεύουν με τη Βόρεια Κορέα, σε «ασφαλείς περιοχές», στα ανατολικά της χώρας.
«Δόθηκε προφορική εντολή για τη μετακίνηση 1.500 ατόμων σε ασφαλείς περιοχές», αναφέρουν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Το ακριβές σημείο που μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι της ακριτικής αυτής περιοχής της Ρωσίας παραμένει άγνωστο.
Η εντολή δόθηκε από το τμήμα Περιφερειών του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών.
Την ίδια ώρα αξιωματικοί από το Βλαδιβοστόκ επιβεβαίωναν ότι μετά την τελευταία εκτόξευση δεν καταγράφηκε αύξηση της ακτινοβολίας στα σύνορα.
Σύμφωνα με το FedPress.ru η μετεγκατάσταση περιγράφηκε αργότερα ως «εκπαιδευτική άσκηση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν προγραμματισμένη.
Ωστόσο, η απόφαση πρέπει να ελήφθη μετά την τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Β.Κορέα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα προειδοποίησε ότι η κρίση της Β.Κορέας θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένοπλη αντιπαράθεση και να «οδηγήσει τον κόσμο στο χείλος της καταστροφής».
Το νησί που εξαφανίστηκε από το χάρτη
Εντωμεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μετά την εκτόξευση του τελευταίου πυραύλου από τη Β.Κορέα το μεγαλύτερο νησί της Ρωσίας, το Σακαλίν, εξαφανίστηκε από τους online χάρτες της μεγαλύτερης ΙΤ εταιρείας Υandex.
Το νησί βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, βόρεια της Ιαπωνίας.
Η Yandex ανέφερε ότι υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Το νησί, ωστόσο, σημειώνει η Daily Mail, θα μπορούσε να είναι ευάλωτο αν κάποια εκτόξευση πυραύλου από τη Β.Κορέα δεν πάει καλά.

Το νησί βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, βόρεια της Ιαπωνίας.
Η Yandex ανέφερε ότι υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Το νησί, ωστόσο, σημειώνει η Daily Mail, θα μπορούσε να είναι ευάλωτο αν κάποια εκτόξευση πυραύλου από τη Β.Κορέα δεν πάει καλά.
players.brightcove.net/2540076170001/ByveBcs0_default/index.html?videoId=5555777385001' allowfullscreen frameborder=0>

Τα τελευταία λόγια της Νταϊάνα, ενώ ψυχορραγούσε στη Mercedes, μετά το τροχαίο στο Παρίσι [εικόνες]

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο της αγαπημένης πριγκίπισσας των Βρετανών, Νταϊάνα, ο πυροσβέστης που βοήθησε τη Lady D ενώ βρισκόταν ακόμη βαρύτατα τραυματισμένη στο πίσω κάθισμα της Mercedes, μετά το τροχαίο στη γέφυρα Αλμά του Παρισιού, μιλά για τα όσα έγιναν εκείνα τα πρώτα κρίσιμα λεπτά. 
Ο λοχίας Χαβιέ Γκουρμελόν, πυροσβέστης, ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος, δευτερόλεπτα αφότου συνέβη. Ο πυροσβεστικός σταθμός που υπηρετούσε απέχει μόλις λίγα μέτρα από τη γέφυρα Αλμά. «Οι άνδρες μου ήταν ήδη στα οχήματά τους, μας πήρε λιγότερο από τρία λεπτά για να φθάσουμε, ήμασταν οι πρώτοι», λέει. 
 Οταν ο Γκουρμελόν πλησίασε την Νταϊάνα, είχε τις αισθήσεις της. Ηταν στο πάτωμα του αυτοκινήτου, είχε τα μάτια της ανοιχτά. Ηταν ανήσυχη, «Θεέ μου, τι συνέβη;», έλεγε. 
Η τελευταία φωτογραφία της Νταϊάνα εν ζωή -Παπαράτσι την κυνηγούσαν στο Παρίσι για ένα καρέ στο πίσω κάθισμα της Mercedes παρέα με τον σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγιέντ /Φωτογραφία: EPA-ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Κάναμε ό,τι σε κάθε τροχαίο. Πιάσαμε αμέσως δουλειά, κοιτάξαμε ποιοι είναι ζωντανοί, ποιοι νεκροί. "Θεέ μου, τι συνέβη;", μου είπε η Νταϊάνα. Κουνιόταν ελαφρά. Μπορούσα να δω ότι ήταν ελαφρά τραυματισμένη στον δεξιό της ώμο, αλλά εκτός από αυτό δεν έβλεπα κάποιο άλλο σημαντικό τραύμα. Δεν υπήρχε καθόλου αίμα. Για να είμαι ειλικρινής, σκέφτηκα ότι θα ζήσει. Της κρατούσα το χέρι και της έλεγα να είναι ήρεμη και να μείνει ακίνητη, της έλεγα ότι ήμουν εκεί για να την βοηθήσω. Εκείνη μου έλεγε ''Θεέ μου τι συνέβη;», περιέγραψε ο πυροσβέστης μιλώντας στη Sun. 
Οπως εξήγησε, εκείνη τη στιγμή έφθασε ένας γιατρός και είπε ότι πρέπει να την απεγκλωβίσουν, κάτι το οποίο έκαναν σχετικά εύκολα, αφού δεν χρειάστηκε να κόψουν το αυτοκίνητο. «Της έδωσα οξυγόνο και η ομάδα μου έμεινε στο πλευρό της καθώς τη βγάζαμε από το αυτοκίνητο. Τη βγάλαμε έξω, τη βάλαμε σε μια σανίδα και μετά στο φορείο. Ο φόβος σε ένα τροχαίο είναι μην τυχόν υπάρχει χτύπημα στη σπονδυλική στήλη, οπότε για να προφυλάξουμε τον τραυματία τον ακινητοποιούμε», είπε, εξηγώντας ότι λίγα λεπτά αργότερα σταμάτησε να αναπνέει και η καρδιά της άρχισε να χτυπά ξανά αφότου της έκαναν τεχνητή αναπνοή. 
Ο 50χρονος σήμερα πυροσβέστης υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε, μέχρι εκείνο το σημείο, ποια ήταν η γυναίκα στο αυτοκίνητο. Το κατάλαβε όταν την είχαν βάλει ήδη στο φορείο. «Ηρθε ο υπεύθυνος της επιχείρησης απεγκλωβισμού και με ρώτησε αν τη γνώριζα. Δεν τη γνώριζα και τότε ξανακοίταξα πίσω στο ασθενοφόρο και αντιλήφθηκα ποια είναι. Θα κάναμε τα ίδια όποια και να ήταν. Ενα  πράγμα θυμάμαι πάντως: Οτι οι δύο επιβαίνοντες που κάθονταν στα πίσω καθίσματα της Mercedes δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας». 
Το ότι δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας η Νταϊάνα ήταν κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο, σημειώνει η Daily Mail. 
 Φωτογραφία: ΕPA-AΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γκουρμελόν σπάνια μιλά για το δυστύχημα. Τελευταία φορά ήταν στο δικαστήριο για το δυστύχημα, το 2007. Οι εικόνες από εκείνη τη δραματική νύχτα όμως, όπως λέει, είναι ακόμη καθαρές, 20 χρόνια μετά. 
Οσον αφορά στους άλλους επιβαίνοντες της Μercedes, ο Γκουρμελόν ανέφερε στη Sun: «Οταν πλησίασα, ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ήδη νεκρός και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για εκείνον. Ο Αλ Φαγιέντ ήταν στο πίσω κάθισμα, σε κακή κατάσταση. Είχε ένα καρδιακό επεισόδιο όσο ήταν ακόμη στο αυτοκίνητο, όταν τον έβγαλαν έξω οι τραυματιοφορείς τον ανακήρυξαν νεκρό. Ο σωματοφύλακας της πριγκίπισσας που καθόταν μπροστά είχε τις αισθήσεις του, αλλά ήταν εγκλωβισμένος και έφερε βαρύτατα τραύματα. Ρωτούσε συνεχώς για την πριγκίπισσα. ''Πού είναι; Πού είναι;'', έλεγε, αλλά τα παιδιά της ομάδας μου του έλεγαν να μείνει ήρεμος και να μη μιλάει. Τού είπα ακόμη ότι κανείς μας δεν μιλά αγγλικά, οπότε θα ήταν καλύτερα να ηρεμήσει και να μην κινείται. Του είπα ακόμη να μην ανησυχεί, εμείς τους φροντίζουμε όλους». 
Δευτερόλεπτα μετά το δυστύχημα στη γέφυρα Αλμά, οι παπαράτσι πλησιάζουν /Φωτογραφία: ΕPA-AΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρώτος γιατρός που έφθασε στο σημείο του δυστυχήματος, πάντως, ήταν ο Φρεντερίκ Μαλίζ, ο οποιός οδηγούσε κατά μήκος του Σηκουάνα και προσέγγιζε τη σήραγγα όταν είδε καπνούς να βγαίνουν. Σταμάτησε και πήγε να βοηθήσει. Οταν άνοιξε την πόρτα της διαλυμένης Mercedes, είδε τέσσερις ανθρώπους.
Δύο ήταν ήδη νεκροί, ο οδηγός και ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ, που καθόταν επίσης στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Οι άλλοι δύο, ο συνοδηγός, σωματοφύλακας-σκιά της Νταϊάνα, και η πριγκίπισσα ήταν ακόμη ζωντανοί. «Αντιδρούσαν, αλλά ήταν βαρύτατα τραυματισμένοι», αναφέρει. Αμέσως κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και προσπάθησε να βοηθήσει. Δεν είχε μαζί του ιατρικό εξοπλισμό. «Είχα μόνο τα γυμνά μου χέρια», λέει. Ο γιατρός επίσης δεν είχε αντιληφθεί ποια ήταν η γυναίκα στη Μercedes: «Αναρωτιόμουν απλά γιατί είχαν συγκεντρωθεί τόσοι πολλοί φωτογράφοι ενώ εγώ έδινα τις πρώτες βοήθειες». 
Φωτογράφοι και περαστικοί δευτερόλεπτα μετά το δυστύχημα συγκεντρώνονται γύρω από το όχημα /Φωτογραφία: ΕPA-AΠΕ-ΜΠΕ
Το αυτοκίνητο της πριγκίπισσας μετά τη θανατηφόρα σύγκρουση /Φωτογραφία: Αssociated Press /



ΕΛΛΑΣ. Στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Σαλαμίνα


Ένα καταποντισμένο, σήμερα, κτίριο, ίσως ένα από τα τελευταία αρχαία δημόσια οικοδομήματα κοντά στον λιμένα της πόλης της Σαλαμίνος, που ενδεχομένως είδε και αναφέρει στην Περιήγησή του ο Παυσανίας τον 2ο αι. μΧ, αποκαλύπτεται σταδιακά στη Σαλαμίνα.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, σε μικρή απόσταση από τον νεότερο μώλο, μήκους 48 μ, που ξεχωρίζει στη βόρεια πλευρά του όρμου του Αμπελακίου και ο οποίος είναι κατασκευασμένος πριν το 1900 από αρχαίο οικοδομικό υλικό, «αποκαλύπτεται, καταποντισμένη σήμερα, σε βουρκώδες περιβάλλον, μεγάλη στιβαρή κατασκευή, από λιθόπλινθους, επιμελούς εμφάνισης, σε μήκος 13 μ. Πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, για κρηπίδα (με εντοπισμένη ισχυρή θεμελίωση στο νότιο σκέλος της) κτηριακής κατασκευής δημόσιου χαρακτήρα».
«Η μορφή του κρηπιδώματος» συνεχίζει η ανακοίνωση, «μαζί με τα άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα κινητά ευρήματα, σε συνδυασμό με την εύρεση παλαιότερα (το 1882), σε άμεσα γειτονικό σημείο, μαρμάρινου βάθρου αγάλματος με αναθηματική επιγραφή (IG ΙΙ2 1955), οδηγούν στην προκαταρκτική ερμηνεία του κτηρίου ως ναού ή στοάς, σε λειτουργία κατά την Υστερορωμαϊκή εποχή, ιδρυμένου πιθανώς σε παλαιότερους, Υστεροκλασικούς-Ελληνιστικούς χρόνους».
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά από το ΥΠΠΟΑ, με αφορμή την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διεπιστημονικής υποβρύχιας έρευνας στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνος, που εξελίχθηκε, με εντατικούς ρυθμούς, σε θαλάσσια έκταση μείζονος ιστορικής σημασίας:
α) στον όρμο του Αμπελακίου, λιμένα της κλασικής πόλης της Σαλαμίνος, υπό τον έλεγχο του αθηναϊκού κράτους και κύριο χώρο συγκέντρωσης του ενωμένου ελληνικού στόλου την παραμονή της ναυμαχίας του 480 πΧ και β) στην περιοχή στα βόρεια και ανοικτά της χερσονήσου της Κυνόσουρας, επί της οποίας εντοπίζονται τα σημαντικότερα μνημεία της Νίκης.
Στην περιοχή δε, της Κυνόσουρας, οι συστηματικές θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες έδωσαν, μεταξύ άλλων, «πολύ μεγάλο όγκο ψηφιακών δεδομένων υψηλότατης ποιότητας, των οποίων η επεξεργασία αναμένεται να ρίξει φως στην παλαιογεωγραφική εξέλιξη της περιοχής και στον εντοπισμό στόχων αρχαιολογικής σημασίας».
Σκοπός των θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών στον όρμο του Αμπελακίου, καθώς και βόρεια και ανατολικά της Κυνόσουρας, είναι να εντοπιστεί η ακτογραμμή της κλασικής περιόδου και να ανασυντεθεί η παράκτια παλαιογεωγραφία της περιοχής, αφ΄ενός, αλλά και να εντοπιστούν στόχοι πιθανής αρχαιολογικής σημασίας που «αναπαύονται» στην επιφάνεια του πυθμένα ή βρίσκονται θαμμένοι κάτω από αυτόν, αφετέρου.
Η έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος συνεργασίας (2016-2018), μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) του ΥΠΠΟΑ και του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ), υπό την διεύθυνση της Δρ. Αγγελικής Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας και του Γιάννου Γ. Λώλου, καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προέδρου του Ινστιτούτου, με την συμμετοχή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου Πατρών, υπό τον καθηγητή Γιώργο Παπαθεοδώρου, με κύρια συνεργάτιδα την αναπληρώτρια καθηγήτρια, Μαρία Γεραγά.

«Να Μάθεις Να Φεύγεις» Του Λουντέμη: Ένας Σπουδαίος Οδηγός Ζωής!!


Να Μάθεις Να Φεύγεις
Από την ασφάλεια τρύπιων αγκαλιών.
Από χειραψίες που σε στοιχειώνουν.
Από την ανάμνηση μιας κάλπικης ευτυχίας.
Να φεύγεις !
Αθόρυβα, σιωπηλά, χωρίς κραυγές, μακρόσυρτους αποχαιρετισμούς.
Να μην παίρνεις τίποτα μαζί, ούτε ενθύμια, ούτε ζακέτες για το δρόμο.
Να τρέχεις μακριά από δήθεν καταφύγια κι ας έχει έξω και χαλάζι.
Να μάθεις να κοιτάς βαθιά στα μάτια όταν λες αντίο κι όχι κάτω ή το άπειρο.
Να εννοείς τις λέξεις σου, μην τις εξευτελίζεις, σε παρακαλώ.
Να μάθεις να κοιτάς την κλεψύδρα, να βλέπεις πως ο χρόνος σου τελείωσε.
Όχι αγκαλιές, γράμματα, αφιερώσεις, κάποτε θα ξανασυναντηθούμε αγάπη μου (όλα τα βράδια και τα τραγούδια δεν θα είναι ποτέ δικά σας).
Αποδέξου το.

Να αποχωρίζεσαι τραγούδια που αγάπησες, μέρη που περπάτησες.
Δεν έχεις τόση περιορισμένη φαντασία όσο νομίζεις.
Μπορείς να φτιάξεις ιστορίες ολοκαίνουριες, με ουρανό κι αλάτι.
Να θυμίζουν λίγο φθινόπωρο, πολύ καλοκαίρι κι εκείνη την απέραντη Άνοιξη.

Να φεύγεις από εκεί που δε σου δίνουν αυτά που χρειάζεσαι.
Από το δυσανάλογο, το μέτριο και το λίγο.

Να απαιτείς αυτό που δίνεις να το παίρνεις πίσω -δεν τους το χρωστάς.
Να μάθεις να σέβεσαι την αγάπη σου, το χρόνο σου και την καρδιά σου.
Μην πιστεύεις αυτά που λένε -η αγάπη δεν είναι ανεξάντλητη, τελειώνει.
Η καρδιά χαλάει, θα τη χτυπάς μια μέρα και δεν θα δουλεύει.
Να καταλάβεις πως οι δεύτερες ευκαιρίες είναι για τους δειλούς
-οι τρίτες για τους γελοίους.
Μην τρέμεις την αντιστοιχία λέξεων-εννοιών,να ονομάζεις σχέση τη σχέση, την κοροϊδία κοροϊδία.
Να μαλώνεις τον εαυτό σου καμιά φορά που κάθεται και κλαψουρίζει
-σαν μωρό κι εσύ κάθεσαι και του δίνεις γλειφιτζούρι μη και σου στεναχωρηθεί το βυζανιάρικο.
Να μάθεις να ψάχνεις για αγάπες που θυμίζουν Καζαμπλάνκα
– όχι συμβάσεις ορισμένου χρόνου
Και να μάθεις να φεύγεις από εκεί που ποτέ πραγματικά δεν υπήρξες.
Να φεύγεις κι ας μοιάζει να σου ξεριζώνουν το παιδί από τη μήτρα.
Να φεύγεις από όσα νόμισες γι’ αληθινά, μήπως φτάσεις κάποτε σ’ αυτά.

Μενέλαος Λουντέμης 1906 – 1977

Συνελήφθη ο οδηγός του απορριμματοφόρου που τραυμάτισε θανάσιμα την υπάλληλο καθαριότητας στην Ηλεία

Στη σύλληψη οδηγού του απορριμματοφόρου που νωρίτερα το πρωί τραυμάτισε θανάσιμα την 30χρονη υπάλληλο καθαριότητας στην περιοχή Συκιά Κατακόλου Ηλείας, έχει προχωρήσει η αστυνομία με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι αστυνομικοί από μαρτυρίες, η άτυχη κοπέλα βρισκόταν στο πίσω μέρος του οχήματος, ανεβασμένη στην θέση (σκαλάκι) που υπάρχει. Το αυτοκίνητο κινήθηκε προς τα πίσω και άγνωστο πως, το θύμα βρέθηκε στο έδαφος και παρασύρθηκε από το βαρύ όχημα.
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που την παρέλαβε την διακόμισε στο νοσοκομείο Πύργου. 
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Κώστας Διαμαντόπουλος «το περιστατικό μεταφέρθηκε στο τμήμα επειγόντων, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των γιατρών η άτυχη γυναίκα εξέπνευσε λίγο αργότερα εξαιτίας της βαρύτητας των τραυμάτων της».
Συγκλονισμένος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Δήμο Χρήστος Γαρύφαλλος. «Η συνάδελφος ήταν εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας με σύμβαση και ήταν παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών κοριτσιών. Ακόμη δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς έγινε αυτό το δυστύχημα. Ο οδηγός του απορριμματοφόρου είναι από τους πλέον έμπειρους και βρίσκεται σε κατάσταση σοκ».
Την υπόθεση ερευνά το αστυνομικό τμήμα Πύργου.
APE-MPE

Θεσσαλονικιά καθηγήτρια μαθαίνει "GLEEK"σε Κινέζους στη Σαγκάη..


Με μια «Ασημένια Μανόλια» θα βραβευθεί από τον δήμο της Σαγκάης καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία από το 2014 διδάσκει ελληνικά σε Κινέζους φοιτητές. 
Πρόκειται για την υποψήφια διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Ράνια Καταβούτα, η οποία θα παραλάβει το βραβείο της σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017, στη Σαγκάη.
Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε αλλοδαπούς εργαζομένους, οι οποίοι μέσα από το έργο τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης της Σαγκάης και στην καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της χώρας προέλευσής τους.
Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας που έχει συνάψει, από το 2013, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το Shanghai International Studies University (Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης), η κ. Καταβούτα μετέβη, τον Σεπτέμβριο του 2014, στη Σαγκάη, προκειμένου να διδάξει ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης.
«Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση η διδασκαλία ελληνικών σε Κινέζους φοιτητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον ελληνικό πολιτισμό και γνωρίζουν αρκετά πράγματα για την αρχαία ιστορία και μυθολογία» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καταβούτα. «Αν και», όπως διευκρινίζει, «τα ελληνικά δεν είναι η πρώτη τους επιλογή, εντούτοις είναι επίμονοι, μελετηροί και συστηματικοί φοιτητές και καταφέρνουν και ξεπερνούν τις γλωσσικές διαφορές και δυσκολίες».
Οσο για το τι τους δυσκολεύει στην εκμάθηση των ελληνικών, η κ. Καταβούτα τονίζει ότι είναι κυρίως κάποιοι ήχοι στην προφορά και το ...ρο! Δεν έχουν "ρ" στη γλώσσα τους και το προφέρουν ως "λ", λέει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η κ. Καταβούτα προτάθηκε ως υποψήφια από το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης. «Κριτήριο για την υποψηφιότητά μου», εξηγεί η ίδια, «στάθηκε τόσο η διδασκαλία μου όσο και η διοργάνωση και συμμετοχή σε ποικίλες εκδηλώσεις που αφορούν τον ελληνικό και κινεζικό πολιτισμό».
«Ενδεικτικά», συνεχίζει, «διοργάνωσα λογοτεχνική ομάδα με συμμετοχή καθηγητών του Πανεπιστημίου από διάφορες χώρες, έδωσα διαλέξεις στους φοιτητές και διοργάνωσα βιωματικές δραστηριότητες, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό».
απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πύργος: Τραγωδία με νεκρή εργαζόμενη στην καθαριότητα – Την πάτησε και την σκότωσε απορριμματοφόρο


Υπέκυψε στα τραύματά της η εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Πύργου, στο νοσοκομείο που είχε διακομιστεί σοβαρά τραυματισμένη. Οι γιατροί δεν κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή καθώς τα τραυματά της ήταν πολύ σοβαρά. Ενημέρωσαν τους συγγενείς της που βρίσκονταν εκεί, ελπίζοντας σε ένα θαύμα και στο νοσοκομείο εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας.
Το μοιραίο δυστύχημα 
Η άτυχη γυναίκα που εργαζόταν στην καθαριότητα του δήμου Πύργου τραυματίστηκε σοβαρά το πρωί στην περιοχή Συκιά στο Κατάκολο. Βρισκόταν στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου και κάτω από αδιευκρινιστες συνθήκες έπεσε από αυτό και βρέθηκε κάτω από τις ρόδες του.
Στο σημείο επικράτησε πανικός. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο, που έφτασε μέσα σε λίγα λεπτά και τη μετέφερε σε νοσοκομείο, με σοβαρά τραύματα  στο κεφάλι και στα πόδια. Χρειάστηκε και η επέμβαση της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό της.

Tuesday, August 29, 2017

Της εβδομάδας. Ο δήμαρχος Τρίκκης γράφει για το μαχαίρωμα και την επίθεση κατά συναδέλφων του

Γράφει ο 
Δημητρης Παπαστεργίου
Δήμαρχος Τρικάλων
΄Ενας δήμαρχος με γνώμη και άποψη

Για να μην παρεξηγηθώ, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πραγματικά επικίνδυνες δουλειές. Το "Δημαρχιλίκι" δεν είναι καταρχήν δουλειά. Και φυσικά δεν ανήκει στα "επικίνδυνα επαγγέλματα". Με αφορμή όμως την επίθεση με μαχαίρι στο συνάδελφο Δήμαρχο Ελευσίνας Γιώργο Τσουκαλά (η φωτογραφία είναι από το Δημαρχείο Ελευσίνας...) από άτομο που διαβάζω πως είχε ψυχιατρικές διαταραχές, οφείλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις. 

Γνωρίζω πως τα οικονομικά προβλήματα έχουν φέρει την κοινωνία στα όριά της, πως πολλές φορές οι Δήμοι αναγκάζονται να πάρουν μέτρα που δεν είναι πάντα εύκολα κι αρεστά, πως στην Ελλάδα έχουμε ανάγει την ιδιοκτησία σε Θεό και για μερικά εκατοστά οικοπέδου κόβουμε την καλημέρα (στην καλύτερη των περιπτώσεων) σε γείτονες, συγγενείς, φίλους. Όμως οι Δήμοι είναι αυτοί που κάθε μέρα στέκονται δίπλα στην κοινωνία για τα ΠΑΝΤΑ. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο και σημαντικό, δεχόμενοι καθημερινά 100άδες (ναι τόσα είναι) αιτήματα. Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να συστήσω "ψυχραιμία πολιτισμένοι μου άνθρωποι". Οι Δήμοι, αιρετοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι προσπαθούν να βρουν καθημερινά λύσεις μέσα σε ένα πολύ δύσκολο και δύσκαμπτο περιβάλλον. Χρειάζεται αμοιβαία υπομονή και κατανόηση. Είναι σοκαριστικό να αντιλαμβάνεσαι πως ο άνθρωπος που προχθές ωρύονταν στο γραφείο σου, σε λίγες ημέρες θα κατηγορηθεί για φόνο (έγινε προ ημερών σε αντιδήμαρχό μου), είναι εξίσου σοκαριστικό να σε απειλούν με όπλο, ρόπαλα και δοχεία με βενζίνη για μία γ@..... ρυμοτομική γραμμή. Ε όχι κι έτσι...

ΔΠ . απο την ιστοσελίδα του στο χθεσινό ΦΒ

Πανηγύρια που χάρηκαν οι Ηπειρώτες τον Αύγουστο '17

Όπως μας πληροφορεί η romiazirou.blogspot.gr τα γλέντια που ξεχώρισαν  στην μέρακλήδικη Ήπειρο  τον Αύγουστο που μας χαιρετά ήταν. .


Σεισμός στη Σκλίβανη!!!.Πέτρο - Λούκας Χαλκιάς και Αντώνης Κυρίτσης τα "ισοπέδωσαν" όλα. Απολαύστε Βίντεο και φωτο





Μακράν  με  διαφορά το καλύτερο γλέντι από όλα τα πανηγύρια που πήγαμε φέτος αυτό της Σκλίβανης την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017. Ο αειθαλής πατριάρχης του κλαρίνου Πέτρο-Λούκα Χαλκιάς, ο αξεπέραστος ερμηνευτής Αντώνης Κυρίτσης, συνοδευόμενοι από τους Πέτρο Χαλκιά ( εγγονός) και Θωμά Κυρίτση(υιός) ανέβασαν το κέφι στα ύψη και μας βρήκε το πρωΐ να γλεντάμε όλοι μαζί. Διακρίναμε την υπουργό κ. Όλγα Γεροβασίλη , τον Σκλιβανίτη παρουσιαστή Χρήστο Φερεντίνο, το μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Μαίρη Καραγιώργου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου Ηλία Χρηστάκο.
Μεγάλοι πρωταγωνιστές η νεολαία του χωριού και ο ακάματος Χρήστος Φερεντίνος που χόρευαν ακατάπαυστα μέχρι το πρωΐ.
Για τα υπόλοιπα θα αφήσω να μιλήσουν τα βίντεο και οι φωτογραφίες που ακολουθούν.

Απολαύστε τα βίντεο και δείτε φωτο














Μπόρα και χαμός στη Λάρισα Γρεβενά και Καστοριά-Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πολλές περιοχές

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχει προκαλέσει η ισχυρή βροχόπτωση στη Λάρισα, καθώς κάποιες συνοικίες της πόλης έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Σε κάποιες συνοικίες της πόλης, όπως η Νέα Σμύρνη, το ΑΤΑ και ο Αγιος Κωνσταντίνος έχει σημειωθεί διακοπή ρεύματος, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 10 κλήσεις για απεγκλωβισμό συμπολιτών μας σε ασανσέρ, όπως αναφέρει το «onlarissa.gr».
Από την βροχόπτωση δύο δέντρα κόπηκαν στο κέντρο της πόλης.
Παράλληλα χωρίς ρεύμα βρίσκονται και κάποια χωριά του δήμου Ελασσόνας, και στα χωριά Κρανιά, Λικούδη, Γεράνεια, Δρυμός, Δολίζη και Λιβάδι, ενώ υπάρχουν και κομμένοι αγωγοί στη Βερδικούσια από πτώση δένδρου, σύμφωνα με το «larissanet.gr».

Γρεβενά -ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Επεσαν δένδρα, πλημμύρισαν οικόπεδα [βίντεο]


Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τοπικές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι, που έπληξαν περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, δημιούργησαν προβλήματα σε Γρεβενά και Καστοριά, όπου πλημμύρισαν υπόγεια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σημειώθηκαν και πτώσεις δένδρων.
Στα Γρεβενά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δέκα κλήσεις για την άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια και χρειάστηκε να επέμβει για την πτώση δένδρου στα περίχωρα της πόλης, ενώ συνεργεία της απομάκρυναν λαμαρίνες που είχαν αποκολληθεί λόγω των ισχυρών ανέμων.
Την ίδια στιγμή στην Καστοριά έγινε μια κλήση για πλημμυρισμένη κατοικία, ενώ, όπως αναφέρουν κάτοικοι, σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση που προκάλεσε ζημίες κυρίως σε αμπελώνες της περιοχής.








Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή βίντεο: fouit.gr & svouranews.gr


Απολίθωμα. Το μυστηριώδες ον ήταν έγκυος ιχθυόσαυρος


Πριν από 20 έτη εντοπίστηκαν στην περιοχή Σόμερσετ της νοτιοδυτικής Βρετανίας τα απολιθώματα ενός αρχαίου όντος η ταυτότητα του οποίου παρέμενε άγνωστη όλα αυτά τα χρόνια παρά τις προσπάθειες των ειδικών να την ανακαλύψουν.

Τα απολιθώματα που σήμερα βρίσκονται στο μουσείο Lower Saxony State Museum στο Ανόβερο της Γερμανίας αποφάσισε να μελετήσουν εκ νέου ομάδα επιστημόνων από την Γερμανία και την Βρετανία.

Μοναδική ανακάλυψη
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την ταυτότητα του όντος που είναι ένας ιχθυόσαυρος που ζούσε πριν από περίπου 200 εκ. έτη. Πρόκειται για ένα ιχθυόσαυρο μήκους 3.5 μέτρων που ο μεγαλύτερος ολοκληρωμένος σκελετός ιχθυόσαυρος που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ιχθυόσαυρος αυτός ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος το οποίο ονόμασαν ichthyosaurus somersetensis
Το εύρημα όμως που κάνει την ανακάλυψη εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα είναι πώς όταν αυτός ο ιχθυόσαυρος έχασε την ζωή του βρισκόταν στα αρχικά στάδια εγκυμοσύνης. Οπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Acta Palaeontologica Polonica» οι ερευνητές εντόπισαν το έμβρυο που κυοφορούσε αυτός ο ιχθυόσαυρος. Σύμφωνα με τους ερευνητές το έμβρυο βρισκόταν στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του αλλά είχε αρχίσει να σχηματίζεται ο σκελετός αλλά και κάποια όργανα.
Οι ιχθυόσαυροι αρχικά θεωρήθηκε μια οικογένεια θαλάσσιων δεινοσαύρων αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν θαλάσσια ερπετά τα οποία είχαν εμφανιστεί νωρίτερα από τους δεινοσαύρους. Οι μεγαλύτεροι ιχθυόσαυροι έφταναν σε μήκος τα 20 μέτρα. Οι παλαιοντολόγοι τοποθετούν την εμφάνιση των ιχθυόσαυρων πριν από περίπου 250 εκ. έτη και την εξαφάνιση τους πριν από περίπου 90 εκ. έτη.

Monday, August 28, 2017

Επιστολή Μίκη Θεοδωράκη στα «Νέα»: Αν έλειπε ο Κόκκινος Στρατός και ο Στάλιν, τι θα είχαμε σήμερα;


Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε για τον κομμουνισμό μετά την άρνηση του Σταύρου Κοντονή να παραστεί στο συνέδριο της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ σχετικά με τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα, ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε επιστολή στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Ο μουσικοσυνθέτης αναφέρει προς την εφημερίδα στην επιστολή του:
«Με τρομάζει η αντικομμουνιστική υστερία που κατακλύζει την εφημερίδα σας. Ως νέος κομμουνιστής είχα την τιμή να παλέψω μέσα απ’ τις γραμμές του ΕΑΜ για την κατάκτηση της Ελευθερίας. Αργότερα, την εποχή της Χούντας, μέσα από το Πατριωτικό Μέτωπο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».
Στη συνέχεια αναφέρει: «Ομως για την πάντοτε ενιαία εθνικοφροσύνη και για σας που την εκπροσωπείτε μαζί με τα υπόλοιπα ΜΜΕ δεν έχουν καμιά σημασία οι όποιες πράξεις με αριστερό πρόσημο, ακόμα και οι πιο σημαντικές, όσο και αν αυτές βοηθούν και τιμούν την πατρίδα και το λαό μας. Ακόμα και την αναγνωρισμένη από εχθρούς και φίλους, ντόπιους και ξένους προσφορά μας στην ανάδειξη του νεοελληνικού πολιτισμού, την αγνοείτε επιδεικτικά.
Το μόνο που μετράει για σας είναι η ήττα μας στον Εμφύλιο και η ενόχλησή σας γιατί η ιδεολογία της Αριστεράς εξακολουθεί να υπάρχει, να δρα και να επιδρά ύστερα από τόσους και τόσους διωγμούς.
Εντάξει λοιπόν! Νικηθήκαμε και μπήκαμε στην γωνία! Τι άλλο θέλετε από εμάς εσείς οι νικητές και ξύνετε τις πληγές μας; Με το αίμα το δικό μας που συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάκτηση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας τα πήρατε όλα! Κράτος, Κυβέρνηση, Παιδεία, Πολιτισμό, Στρατό, Αστυνομία, Τράπεζες, Τύπο, Τηλεοράσεις. Εμείς μείναμε στην γωνία, ουσιαστικά και πάλι (όπως στον Εμφύλιο) πολίτες β’ κατηγορίας.
Και από τον Στάλιν δεν θυμάστε παρά μόνο τα εγκλήματά του… Το μόνο που δεν άκουσα γι’ αυτόν είναι ότι με το πρωινό του έτρωγε τηγανητό ανθρώπινο κρέας. Για κείνον τον Στάλιν, τον Αρχιστράτηγο του Κόκκινου Στρατού με τις νίκες στο Στάλινγκραντ, στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ και στο Βερολίνο, δεν έχετε τίποτα να πείτε;
Αν έλειπε ο Κόκκινος Στρατός και ο Στάλιν, τι θα είχαμε σήμερα; Αραγε το σκεφτήκατε; Ποιος θα εμπόδιζε τον Χίτλερ να γεμίσει την υφήλιο με χιλιάδες Αουσβιτς; Φαντάζεστε την Ελλάδα γεμάτη με στρατόπεδα εξόντωσης; Εκεί πάνω στην Ευρώπη και ειδικά στα ρατσιστικά κράτη, ξέρω γιατί πονάνε και τα βάζουνε με τον Στάλιν και τον κομμουνισμό. Γιατί νίκησε κατά κράτος τον πολυαγαπημένο τους Φύρερ. Τον Αδόλφο Χίτλερ!
Ομως εσείς εδώ, τι λόγο έχετε; Εσείς τους κομμουνιστές τους σκοτώνατε σαν μύγες. Με τις συμμορίες τύπου Σούρλα και Βρεττάκου. Με τα στρατοδικεία και τις εκτελέσεις 16.000, νέων κυρίως κομμουνιστών. Αγοριών και κοριτσιών. Με τα Μακρονήσια όπου μαρτύρησαν 100.000 Ελληνες κομμουνιστές. Με τα σφαγεία της Ασφάλειας, όπου βασανίστηκαν με τις πιο φρικαλέες μεθόδους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες.
Τι είμαστε λοιπόν όλοι εμείς, εγκληματίες ή θύματα; Και γιατί παλεύαμε; Δεν αγωνιζόμασταν τάχα για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό; Μήπως μέσα από τις γραμμές μας ξεπήδησαν ο θρόνος, οι παρακρατικές οργανώσεις που σκότωσαν τον Λαμπράκη και η Χούντα; Για να μην αναφερθώ στους συνεργάτες των ξένων κατακτητών που πάνω τους στηρίχτηκε η Αμερικανοκρατία που ζει και βασιλεύει μεταμφιεσμένη σε Μνημόνια και Τρόικες που μας έχουν οδηγήσει στο χείλος της εθνικής καταστροφής».
«Πιστεύω ότι εύκολα μπορείτε να κατανοήσετε το θυμό μου, γιατί για μένα όπως και για χιλιάδες άλλους, η στράτευση και οι αγώνες μας κάτω από την Κόκκινη Σημαία αποτελεί την ιερότερη περίοδο της ζωής μας, που είχε ένα και μόνο στόχο, να κάνει τον Λαό μας ελεύθερο, ανεξάρτητο και ευτυχισμένο», καταλήγει ο Μίκης Θεοδωράκης.

wibiya widget