για την εργασία και τον πόλεμο. Το επανέφερε ο Πούτιν..
Σοβιετικοί «γυμναστές» παρελαύνουν ημίγυμνοι στη Μόσχα. Οι ομορφότεροι βρίσκονται στις πρώτες σειρές για προφανείς λόγους. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1956. Απεικονίζει αθλητές, οι οποίοι κρατούν σημαίες και δείχνουν με περηφάνια το καλοσχηματισμένο κορμί τους. Πρόκειται για ένα ακόμη μέσο προπαγάνδας που καθιέρωσε ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, Ιωσήφ Στάλιν. Σκοπός των συγκεκριμένων παρελάσεων ήταν να προωθήσουν τα όμορφα και υγιή σώματα των αντρών, που έκαναν χειρωνακτικές εργασίες και συμμετείχαν στο σοβιετικό στρατό.
Ανήκαν στο περίφημο πρόγραμμα εκπαίδευσης GTO, που σήμαινε «έτοιμοι για εργασία και για άμυνα της ΕΣΣΔ». Το πρόγραμμα δημιούργησε στις 11 Μαρτίου 1931 η Komsomol, μια πολιτική οργάνωση νέων της Σοβιετικής Ένωσης. Σκοπός του προγράμματος ήταν να ενισχύσει τη φυσική κατάσταση των πολιτών και να κινητοποιήσει τη νεολαία. Απευθυνόταν σε όλες τις ηλικίες και σχεδιάστηκε για εκπαιδευτικούς και αθλητικούς οργανισμούς. Λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ ΕΣΣΔ και Γερμανίας, το πρόγραμμα επανασχεδιάστηκε προκειμένου να προετοιμάσει τους νέους για την ένταξη τους στον Κόκκινο Στρατό.
Ο κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ τιμά με κονκάρδα GTO τη Ναταλία Μπογκοσλόφσκαγια Οι συμμετέχοντες δοκίμαζαν την αντοχή τους στο τρέξιμο, το άλμα εις μήκος, το άλμα εις ύψος, τις ρίψεις ακοντίων και δίσκων, την κολύμβηση, το σκι και την σκοποβολή. Στο ανώτερο επίπεδο, οι νέοι έπρεπε να τρέχουν 100 μέτρα σε 13 δευτερόλεπτα και να κολυμπούν μια απόσταση 100 μέτρων σε 1,5 λεπτό. Για να επιτύχουν έπρεπε να περάσουν από 21 δοκιμασίες υψηλών προδιαγραφών, μεταξύ των οποίων και η ρίψη χειροβομβίδας.
Οι κονκάρδες του προγράμματος GTO Όσοι περνούσαν τα τεστ με επιτυχία έπαιρναν μια τιμητική χρυσή ή ασημί κονκάρδα με το έμβλημα GTO. Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, εκατομμύρια άνθρωποι είχαν τιμηθεί με τις κονκάρδες της οργάνωσης. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1976 είχαν τιμηθεί 220 εκατομμύρια Σοβιετικοί. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, το πρόγραμμα σταμάτησε. Το 2014 ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την επαναφορά του προγράμματος του Στάλιν με την ίδια ονομασία, προκειμένου να βελτιώσουν οι Ρώσοι τη φυσική τους κατάσταση. Διαβάστε επίσης: Το θρυλικό τραγούδι που λάτρεψαν οι σοβιετικοί στρατιώτες στο μέτωπο και λογοκρίθηκε από τις υπηρεσίες προπαγάνδας του Στάλιν επειδή θεωρήθηκε «αντιπατριωτικό και απαισιόδοξο»... mixanitouxronou.gr
Σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls προχωρεί η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, αυξάνοντας τα όρια αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, το συνολικό μηνιαίο ποσό που μπορεί να διακινείται στο εξωτερικό μέσω των 10 ιδρυμάτων πληρωμών που έχουν αδειοδοτηθεί στη χώρα μας αυξάνεται στα 38.950.000 ευρώ από 36.000.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Το νέο όριο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου του 2018 και αφορά το καθαρό ποσό, αφού, δηλαδή, από το ποσό που διακινείται μέσω εξερχόμενων εμβασμάτων αφαιρεθεί το ποσό που εισέρχεται στη χώρα μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό.
Η κίνηση αυτή αποτελεί προάγγελο νέων χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων οι οποίοι θα επιταχύνονται όσο αυξάνονται οι καταθέσεις και πλησιάζουμε προς το χρόνο εξόδου από το μνημόνιο και την κανονική έξοδο στις αγορές. Άλλωστε σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυξημένες κατά 2,5 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις που διατηρούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2017 έναντι του Νοεμβρίου, το σύνολο των οποίων ανήλθε στα 126,3 δισ. ευρώ.
Πάντως ουσιαστική χαλάρωση των capital controls από το καλοκαίρι αναμένουν οι τραπεζικές διοικήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και θα ολοκληρωθούν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις τα stress tests και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές για την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο και τη μετάβαση στο νέο καθεστώς εποπτείας της χώρας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο, δεν πρόκειται να ρισκάρει σημαντικές αλλαγές στους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα στην κίνηση κεφαλαίων
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν καταστρώσει σχέδιο εξόδου από τον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας, που είναι ο ELA, και επανόδου στην κανονικότητα, δηλαδή στην άντληση ρευστότητας από τη διατραπεζική και το ευρωσύστημα, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος δανεισμού άντλησης ρευστότητας από τον ELA διαμορφώνεται περίπου στο 1,55% έναντι 0,05% που είναι το κόστος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.
Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα έχει περιοριστεί θεαματικά τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από τα σχεδόν 60 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016, στα 41,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 (σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία). Ειδικά από τον ELA η χρηματοδότηση έχει μειωθεί μέσα σε πέντε μήνες (Ιούνιος - Νοέμβριος 2017) κατά 18 δισ. ευρώ.
Συνολικό σύμφωνο το οποίο θα προταθεί εντός του Φεβρουαρίου στην κυβέρνηση των Σκοπίων προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην ΕΡΤ
Το σχέδιο όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς θα περιλαμβάνει επτά εδάφια για όλο το φάσμα χρήσης σε σχέση με την ονομασία, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της FYROM, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μια «θετική ατζέντα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».
Στις διαπραγματεύσεις είναι στα υπέρ να είσαι αυτός που ετοιμάζει το σχέδιο, είπε ο κ. Κοτζιάς ενώ χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας όσους μιλάνε περί «σαλαμοποίησης».
Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, το σχέδιο θα φτάσει και στην ελληνική Βουλή.
Αντωνόπουλος Γιώργος /Dikaiologitika.news
Το σχέδιο ανέφερε ο κ. Κοτζιάς θα περιλαμβάνει επτά εδάφια για όλο το φάσμα χρήσης σε σχέση με την ονομασία, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της FYROM, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μια
Το Σκοπιανό και η οικονομική μας επιβίωση - Μήπως πέφτουμε σε παγίδα;
Νίκος Σκουλάς
τ.Υπουργός
Ανησυχώ παρακολουθώντας το Σκοπιανό να μονοπωλεί σχεδόν την επικαιρότητα, τώρα και πολλές μέρες, και όπως φαίνεται, αυτό θα συνεχίσει έτσι έως και το καλοκαίρι. Όχι ότι το αιχμηρό αυτό αγκάθι στα πλευρά της εθνικής μας κυριαρχίας δεν είναι σοβαρό και πρέπει επιτέλους να επιλυθεί, μετά από 26 χρόνια στασιμότητας.
Το να ασχολούμαστε όμως από ελάχιστα έως καθόλου με τα άλλα σοβαρότατα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας (οικονομική δυσπραγία και εξάρτηση από το αβάσταχτο χρέος και τους δανειστές, φτωχοποίηση, υπερφορολόγηση, καταστροφή της μεσαίας τάξης και πλήρης εξαθλίωση των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων), είναι εντελώς ακατανόητο.
Χωρίς να τολμώ να το παραδεχτώ, μου έχει μπει στο μυαλό μια ίσως παράλογη υποψία: Λέτε να ανεβάζουν το Σκοπιανό σκοπίμως για να παραπλανήσουν εμάς τους πολίτες παρασύροντάς μας να ασχολούμαστε μόνο μ’ αυτό (στο οποίο εξάλλου ελάχιστα έως καθόλου μπορούμε να επιδράσουμε) για να μην τους ενοχλούμε και να μην αναγκασθούν να πάρουν καθαρή θέση τόσο στο Σκοπιανό όσο - και προ παντός – στη δεινή οικονομική μας κατάσταση και να χάσουν ψήφους; Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά έλα που μας έχουν κάνει καχύποπτους! Η προπαγάνδα έχει πολλά τερτίπια!
Βεβαίως, η ανάγκη των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς και η εκλογή της νέας, σχετικά μετριοπαθούς, κυβέρνησής τους, παρέχει μια καλή ευκαιρία για διαπραγμάτευση που δεν πρέπει να γίνει βιαστικά για να ξεμπερδεύουμε απλά. Το διακύβευμα δεν είναι μόνο το όνομα αλλά και μια σειρά, εξ ίσου σημαντικά αλυτρωτικής φύσεως θέματα.
Αυτό που παρατηρείται είναι πολιτικά και εθνικά απαράδεχτο ενώ υπάρχει κοινή εθνική γραμμή που αποφασίστηκε ομόφωνα στο Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της δημοκρατίας το 1992. Παρά ταύτα, Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εμπλέκονται σε καθημερινές ανούσιες και διχαστικές αντιπαραθέσεις απευθυνόμενες προφανώς στην κομματική τους πελατεία με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές που οι συνθήκες μάλλον θα επισπεύσουν. Και δυστυχώς, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις, δεν είναι αθώες.
Εμείς δε οι πολίτες, έχουμε πέσει στην παγίδα να συσπειρωνόμαστε με βάση την κομματική μας εξάρτηση σαν οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων με ανάλογες συμπεριφορές. Όσο για τα ΜΜΕ, ακόμα χειρότερα, ανάλογα με το πώς εκτιμούν τη θέαση ή την κυκλοφορία τους και τις εντολές των εκδοτών.
Ας το συνειδητοποιήσουμε: η εξωτερική πολιτική είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που δεν μπορεί να ασκείται από τα πρωινάδικα στην τηλεόραση ούτε στις τηλεμαχίες από καθ’ ύλην αναρμόδιους πολιτικούς σε αναζήτηση κομματικής πελατείας.
Ειρήσθω εν παρόδω: Ας είμαστε ειλικρινείς, τουλάχιστον με τους εαυτούς μας. Δεν υπάρχει ηθική εκεί που συγκρούονται γεωστρατηγικά συμφέροντα.Διεθνές δίκαιο είναι το δίκιο του ισχυρού. Οι ισχυροί επιβάλλουν το δίκαιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, στραπατσάροντας τους μικρούς και αδύναμους. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία. (Σας θυμίζω ένα μόνο παράδειγμα: Την καταστροφή της Σμύρνης όταν οι «σύμμαχοι» μας πρόδωσαν εγκαταλείποντάς μας στο έλεος της τουρκικής βαρβαρότητας).
Το γεγονός όμως ότι είμαστε μικροί δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε και αδύναμοι. Στους ισχυρούς, κατατάσσω μια πολύ μικρή χώρα το Ισραήλ. Ανεξάρτητα από το ποιο θεωρούμε ότι είναι το δίκιο τους, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι μικροί αλλά πολύ ισχυροί.
Πως; Κάνοντας αυτό που δεν κάνουμε εμείς. Παρά τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους, δουλεύουν άοκνα για να είναι - και είναι - οικονομικά ισχυροί, ενωμένοι και με συνέπεια, με μοναδικό κοινό στόχο την επιβίωση της χώρας τους που βάλλεται από παντού σχεδόν, χωρίς φίλους και συμμάχους.
Εμείς, αντίθετα, παρασυρόμαστε από τα λαϊκίστικα, συνθήματα φανατισμένων, απληροφόρητων ή και ανεγκέφαλων.
Αντίπαλός μας γίνεται όποιος εκφράζει διαφορετική από εμάς άποψη.
Μπροστά στους θανάσιμους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος και ο λαός μας, οφείλουμε να αγωνιστούμε για να σταθούμε στα πόδια μας, να γίνουμε οικονομικά αυτόνομοι και ικανοί και πραγματικά ενωμένοι, να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα.
Ας θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου Ελευθερίου Βενιζέλου: «Υπεράνω των συμφερόντων των κομμάτων και των πολιτών ίσταται πάντοτε το συμφέρον της πατρίδος».
Η Ελένη Μενεγάκη δεν δίστασε να αποκαλύψει τι έκανε το Σαββατοκύριακο.Η παρουσιάστρια τόνισε πως πήγε βόλτα στα νότια προάστια και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα: «Είναι το δεύτερο Σάββατο που κατεβαίνω στη Γλυφάδα και μου έκανε τρομερή εντύπωση, τόσος κόσμος βόλτα; Εν μεταξύ και τα μαγαζιά τύπου καφετέριες, αυτά τα μπερδεμένα μαγαζιά, τα εντόπισα κάτω (στη Γλυφάδα), δεν τα ξέραμε αυτά στα Βόρεια Προάστια, λίγο καφετέρια, λίγο εστιατόριο, λίγο μπαρ, λίγο κάτι απ’ όλα, αφού σταμάτησα και ρώτησα πείτε μου που μπορώ να φάω φαγητό κανονικό και μου είπανε βεβαίως στη σειρά καφετέρια και τρως και πίνεις και… και λέω κανονικό εστιατόριο δεν υπάρχει;»! Δείτε τι άλλο έκανε στη Γλυφάδα η Ελένη. Gossip.tv
Πέθανε ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας. Παρουσίαζε επί χρόνια την πολιτική εκπομπή «Μ’ ανοιχτά χαρτιά» στην ΕΡΤ και στην επταετία εξορίστηκε ως «επικίνδυνος δια την δημοσίαν τάξιν»...
Πέθανε σήμερα σε ηλικία 79 ετών ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας. Γεννήθηκε το 1938 στη Θεσσαλονίκη και είχε καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του ΑΠΘ (1959-60). Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και πολιτικός συντάκτης αρχικά σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και έπειτα σε αθηναϊκές εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας: Τα Νέα, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία. Κατά τη διάρκεια της χουντικής επταετίας εκτοπίστηκε για τρία χρόνια (1968-70) ως «επικίνδυνος δια την δημοσίαν τάξιν και την εθνικήν ασφάλειαν». Στην τρίτη και τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από τον Φεβρουάριο του 1964 ως τον Ιούλιο του 1965, υπήρξε ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Προεδρίας, ενώ στις δύο πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, από τον Οκτώβριο του 1981 ως τον Ιούλιο του 1989, διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ. Ο Βίκτωρ Νέτας παρουσίαζε πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ, με πιο γνωστή την εκπομπή «Μ’ ανοιχτά χαρτιά» (1982-89)....
ΣΥΡΙΖΑ: Υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με γνώμονα τις δημοκρατικές αρχές «Ο θάνατος του δημοσιογράφου, Βίκτωρα Νέτα, σε ηλικία 79 ετών, μας γεμίζει με θλίψη. Καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Β. Νέτας υπηρέτησε το επάγγελμα της δημοσιογραφίας με γνώμονα τις δημοκρατικές αρχές, για τις οποίες και διώχτηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών. Η πορεία του από τις τοπικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, στις εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας όπως Τα Νέα, Το Βήμα και η Ελευθεροτυπία, και στην ΕΡΤ, όπου διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών, υπήρξε υποδειγματική. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του», αναφέρει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. ΠΟΤΑΜΙ: Δημοκράτης με αντιστασιακή δράση «Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Βίκτωρα Νέτα στην «Ελευθεροτυπία». Βαθύς γνώστης της ιστορίας, δημοκράτης με αντιστασιακή δράση, δημοσιογράφος που προσπαθούσε να δώσει πάντα την πραγματική διάσταση των γεγονότων, δίχως κραυγές και προσπάθειες εντυπωσιασμού. Με διάθεση να βοηθήσει τους νεότερους συναδέλφους του, να μοιραστεί μαζί τους την πλούσια εμπειρία του, να παρέχει απλόχερα τις συμβουλές του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας. news247:
Η Σαγιάδα είναι ένα πανέμορφο ψαροχώρι, το τελευταίο παραλιακό χωριό της Θεσπρωτίας απέναντι από την Κέρκυρα. Στον δρόμο προς το χωριό, ο επισκέπτης συναντά την Παλιά Σαγιάδα, χτισμένη στην πλαγιά του βουνού. Ένα εγκαταλελειμμένο χωριό με πλούσια ιστορία. Είναι ένας ερειπωμένος γραφικός οικισμός, με πλακόστρωτους δρόμους και παλιά αρχοντικά. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι το πρώτο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, ενώ στην κεντρική πλατεία του χωριού στέκεται ακόμη η γραφική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με μοναδικές τοιχογραφίες. Το χωριό εγκαταλείφθηκε τον Αύγουστο του 1943 όταν το έκαψαν οι γερμανοί κατακτητές που αιματοκύλισαν όλη την Ήπειρο. Στην Θεσπρωτία συνεργάστηκαν με τους αλβανόφωνους Τσάμηδες, οι ηγέτες των οποίων υπέδειξαν σπίτια και πρόσωπα που έπρεπε να εξοντωθούν. Οι κάτοικοι σκορπίστηκαν στα γύρω χωριά, αλλά και στην Κέρκυρα. Το 1950 το κράτος παραχώρησε στους κατοίκους λίγα σπίτια στην παραλία και έτσι αναπτύχθηκε το νέο χωριό, η σημερινή Σαγιάδα. ...
Τον 19ο αιώνα καταστράφηκε από σεισμούς δύο φορές, όμως ξαναχτίστηκε... Η Παλιά Σαγιάδα ήταν ένα χωριό που έσφυζε από ζωή. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης του γνώρισε την άνθιση του εμπορίου, ειδικά την περίοδο της ενετοκρατίας στα Ιόνια. Το λιμάνι αποτελούσε μεγάλο εμπορευματικό σταθμό για τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Γι αυτόν τον λόγο άλλωστε στα μέσα του 15ου αιώνα ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα σε Τούρκους και Ενετούς για την κυριαρχία της. Τον 19ο αιώνα η Παλιά Σαγιάδα καταστράφηκε από ισχυρούς σεισμούς δύο φορές, όμως οι κάτοικοι την ξανάχτισαν....
Οι κάτοικοι της μαρτυρικής Σαγιάδας ξαναέχτισαν το χωριό τους στη θάλασσα. Σήμερα είανι ένα γραφικό ψαροχώρι απέναντι από την Κέρκυρα...
Η εφημερίδα η «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ», με ημερομηνία 26-1-1901, αναφέρει ότι στο λιμάνι της Σαγιάδας, από το 1893, μια φορά τη βδομάδα προσέγγιζε ατμόπλοιο μιας αυστριακής ναυτιλιακής εταιρείας, που έκανε κρουαζιέρα αναψυχής, ενώ στην ακτή είχε εγκαταστήσει και ναυτικό πράκτορα. Η μεταφορά των τουριστών στην ακτή από το ατμόπλοιο, γινόταν με βάρκες ενώ οι κρουαζιέρες γίνονταν μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1912 απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό. Η ολοκληρωτική καταστροφή ήρθε το 1943 όταν οι Γερμανοί μαζί με τους συνεργάτες τους Τσάμηδες της Θεσπρωτίας, έκαψαν όλο το χωριό. Το μόνο που έχει μείνει να θυμίζει την ομορφιά του είναι τα πετρόχτιστα σπίτια, τα χάνια, οι εκκλησίες του και το στιχάκι: «Σαγιάδα και αν κάϊκε και έγινε Βιργιάνη, εμείς θα την φτιάσουμε καινούρια στο λιμάνι». Και έτσι έγινε… Η ομάδα Amazing drone Flights Epirus-Greece τράβηκε με drone το πανέμορφο χωριό. ...
Ο Αντώνης Βγόντζας αναλύει τους οκτώ λόγους για τους οποίους θα πάει στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Εχω καταλήξει. Εχω ζυγίσει όλα τα πράγματα.
Αυτά που έχω διδαχθεί και έχω μάθει. Αυτά που γνωρίζω και έχω μελετήσει. Ολα όσα έχω ανταλλάξει με φίλους και ανθρώπους που εκτιμώ τη γνώμη τους. Την ερχόμενη Κυριακή, λοιπόν, θα πάω στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό.
Θα πάω… Γιατί το θέμα του συλλαλητηρίου, τα κίνητρα, ο πυρήνας του ομολογημένου στόχου του και ο ειρηνικός χαρακτήρας του με γοητεύουν και με βρίσκουν σύμφωνο. Το Μακεδονικό είναι ένα πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα. Αυτό το κρατικό μόρφωμα, που το αναγνωρίζω και δεν το επιβουλεύομαι ως Ελληνας, έχει βαθύτατο αλυτρωτικό χαρακτήρα και φύση. Αυτό αποδεικνύεται από τη σύντομη ιστορική του μέχρι σήμερα πορεία, την επιλογή του ονόματος, τις συνθήκες επιλογής, το Σύνταγμά του, αυτά που διδάσκουν στα σχολεία τους και τις εμβληματικές πολιτιστικές επιλογές τους.
Θα πάω…
Απ’ όλα όσα με προβληματίζουν και ανησυχώ, το πιο βασικό είναι ο θεμελιώδης νόμος του κράτους αυτού. Με βασανίζει ο διακηρυκτικός και διεκδικητικός σε βάρος των γειτονικών κρατών (και προφανώς εναντίον της Ελλάδας) χαρακτήρας του προοιμίου του. Μια ατέλειωτη σειρά άρθρων, όπως το 3, το 7, η τροπολογία 4, η τροπολογία 5 και η τροπολογία 7 υποστηρίζουν σθεναρά την αλυτρωτική φύση αυτού του μικρού κράτους. Κορυφαία παραμένει η διάταξη του άρθρου 49, με την οποία το κράτος των Σκοπίων ενδιαφέρεται «για το status και τα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν στον μακεδονικό λαό των γειτονικών χωρών… Και ενδιαφέρεται για τα πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της δημοκρατίας στο εξωτερικό».
Θα πάω…
Γιατί δύσκολα εμπιστεύομαι το πολιτικό προσωπικό αυτού του κράτους. Το Σεπτέμβριο 1995 η Ελλάδα και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνομολόγησαν μια Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία επέβαλε ένα δεσμευτικό Κώδικα Συμπεριφοράς. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Ελλάδα και το κράτος των Σκοπίων άρχισαν διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παραβιάζει, καθ’ όλη τη διάρκεια μέχρι σήμερα συστηματικά το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας. Και, φυσικά, τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτή.
Προβάλλει μεγαλοϊδεατικές εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας. Σε χάρτες. Σε σχολικά εγχειρίδια. Σε βιβλία Ιστορίας. Ενισχύει αλυτρωτικές διεκδικήσεις και υποδαυλίζει εθνικιστικά αισθήματα μέσα στα σύνορά μας. Μέσα στα εδάφη μας! Χρησιμοποιεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στους διεθνείς οργανισμούς. Ακόμα και στα Ηνωμένα Εθνη.
Παρά το γεγονός ότι έχει προσχωρήσει σε αυτά με την προϋπόθεση να χρησιμοποιεί την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Χρησιμοποιεί σύμβολα, όπως ο Ηλιος της Βεργίνας. Και άλλα σύμβολα που ανήκουν στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Προβαίνει ή ανέχεται προκλητικές ενέργειες που υποδαυλίζουν εχθρότητα και φανατισμό. Οπως η παραποίηση της ελληνικής σημαίας και η αντικατάσταση του χριστιανικού σταυρού με τη ναζιστική σβάστικα.
Θα πάω…
Γιατί θέλω να βρεθεί λύση. Και η λύση αυτή να λάβει τις διαστάσεις ενός κεφαλαίου του διεθνούς δικαίου. Δεσμευτική έναντι όλων. Αποκρούω, ρητά, τις σκέψεις να τ’ αφήσουμε όλα για αργότερα. Κάτι τέτοιες αντιλήψεις είναι, περίπου, τυχοδιωκτικές. Χωρίς, όμως, να είμαι ενδοτικός. Αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται είναι άλλοι. Και αυτοί και άλλοι βιάζονται για να μπει αυτό το κράτος στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα πάω…
Οχι για να βοηθήσω κάποιους να κάνουν καριέρα. Ούτε για να ανεχτώ τέτοιες «μωρές» φιλοδοξίες, αλλά φιλοδοξώ, μαζί με τους πολλούς άλλους, να δώσουμε στα χέρια αυτών που εκπροσωπούν τη χώρα μας ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Πρέπει να είσαι ιστορικά και πολιτικά τυφλός για να μη διαγνώσεις τις συνέπειες από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Με παραδειγμάτισε.
Θα πάω…
Μόνος μου… Εστω, με την παρέα μου. Δεν θα με βρείτε σε μπλοκ. Δεν ανέχομαι σε τέτοιες συγκεντρώσεις άλλες σημαίες. Και το μήνυμα από όλους μας θα είναι πεντακάθαρο. Μια σημαία μας εκπροσωπεί. Την κρατήσαμε. Την κρατάμε. Και θα την κρατάμε! Την εθνική μας συνείδηση δεν την καθοδηγεί κανένα κόμμα και καμιά παράταξη. Δεν την έχουμε εκχωρήσει σε κανέναν. Είτε σε πρόσωπα. Είτε σε συλλογικότητες.
Θα πάω…
Δεν ξέρω τι θα πουν γνωστοί και άγνωστοι. Δεν ξέρω πώς θα σχολιάσουν εκείνοι που διεκδικούν αποκλειστικότητες στον εθνικό και ιδεολογικό στοχασμό. Θέλω να πείσω και άλλους να έρθουν σε αυτή τη συγκέντρωση. Να δώσω κι εγώ το μικρό παράδειγμά μου. Ξέρω πολύ καλά ότι ο όγκος του συλλαλητηρίου στέλνει το βασικό και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα προς όλους. Και, κυρίως, προς το εσωτερικό της χώρας. Δεν είμαστε ηττοπαθείς. Ακόμα και μέσα στην καυτή λάβα της πολυπαραγοντικής κρίσης που βιώνουμε. Το ’χουμε αποδείξει από παλιά. Στα καίρια προβλήματα της πατρίδας γινόμαστε ξανά μεγάλοι.
Θα πάω…
Δεν είμαι ακροδεξιός. Δεν είμαι εθνικιστής. Δεν είμαι αρχαιολάγνος. Δεν είμαι λαϊκιστής. Ούτε και οι φίλοι και οι παρέες μου. Και, απ’ όσα θυμόμαστε, στις κρίσιμες ώρες των τελευταίων δεκαετιών σταθήκαμε ενεργά στη σωστή μεριά.
Ντάνιελ Άντριους αναφέρει ότι θα επιδιώξει να υποχρεώσει τις εταιρείες ενέργειας να αποζημιώσουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν είχαν ρεύμα την περασμένηνύχτα καθώς η μελβούρνη κυριολεκτικά έβρασε στη θερμότερη νύχτα του καλοκαιριού.
Ο κ. Andrews δήλωσε ότι τα τοπικά σφάλματα στο δίκτυο διανομής ευθύνονται για τη διακοπή λειτουργίας.
(*Σημ. .ΕΦΗΜΕΡΙΣ Δυστυχώς η Αυστραλία διένειμε σε διάφορες ιδιωτικές εταιρίες την ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα να επιδιώκουν διαρκώς την άνοδο κερδών και να μην νοιάζονται και πολύ για την συντήρηση των γραμμών κατανομης ηλ. ενέργειας)
«Η απογοήτευση που προκλήθηκε στα νοικοκυριά ... δεν αφορούσε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά εντοπισμένους παράγοντες, τοπικά προβλήματα στο δίκτυο διανομής», είπε.
«Θα μάθουμε από αυτό, θα σιγουρευτούμε ότι καταλαβαίνουμε τι ακριβώς συνέβη.
«Θα συνεργαστούμε με τις εταιρείες και θα τους υποχρεώσουμε, αν χρειαστεί, τόσο για να δούμε την αποζημίωση όσο και για να δούμε τις βελτιώσεις στο δίκτυο».
Οι θερμοκρασίες δεν μειώθηκαν κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου στη Μελβούρνη μέχρι τις 4:00 π.μ. και παρέμειναν πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου στη Mildura και στη βορειοδυτική.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η άνοδος της ζήτησης προκάλεσε εμφυσημένες ασφάλειες και αποτυχημένους μετασχηματιστές στο δίκτυο διανομής.
Περίπου 50.000 σπίτια σε ολόκληρη την πολιτεία έμειναν χωρίς ρεύμα και πολλοί άνθρωποι παραμένουν μέχρι σήμερα το πρωί.
"Οι εταιρείες διανομής καλούνται να διατηρήσουν και να βελτιώσουν το δίκτυο και χρεώνουν τους πελάτες ακράδαντα να το κάνουν αυτό", δήλωσε ο κ. Andrews.
"Θα δούμε προσεκτικά τη φύση των σφαλμάτων και τι μπορεί να γίνει για να τα βελτιώσουμε."
Η υπουργός Ενέργειας Lily D'Ambrosio δήλωσε ότι ήταν η υψηλότερη ζήτηση αιχμής που καταγράφηκε ποτέ στη Βικτώρια την Κυριακή.
"Είχαμε ένα εκπληκτικό 46.000 ανθρώπων που έχασαν την παροχή ενέργειας λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, οι οποίοι σχετίζονται με την υπερβολική θερμότητα και την υγρασία που δημιουργήθηκαν για αρκετές ημέρες", ανέφερε.
"Η αιχμή της αιχμής ήταν περίπου 9.100 μεγαβάτ.
"Συνέβη περίπου στις 5:30 μ.μ. χθες το βράδυ, βάζοντας αυτή την πρόσθετη πίεση στην ηλεκτρική υποδομή και αυτό προκάλεσε τις εντοπισμένες διακοπές σε διάφορα μέρη του κράτους".
Ο Αυστραλός Διαχειριστής Αγοράς Ενέργειας δήλωσε επίσης ότι οι διακοπές δεν είχαν καμία σχέση με την προσφορά.
Τα κλιματιστικά έχουν «τεράστιο άγχος» στο δίκτυο
Ο Andrew Dillon από την Energy Networks Australia δήλωσε στο ABC Radio Melbourne ότι το κρατικό σύστημα κρατήθηκε κάτω από το στέλεχος της ζήτησης, αλλά τα τοπικά δίκτυα ήταν συγκλονισμένα.
Είπε ότι και οι πέντε διανομείς ενέργειας σε ολόκληρη τη Βικτώρια γνώρισαν διακοπές, θέτοντας τα προβλήματα στη χρήση κλιματιστικών.
"Ήταν όλοι χθες και έτσι έβαζαν τεράστια πίεση στην υποδομή του τοπικού δικτύου και σε κάποιες περιοχές δυστυχώς είχαμε κάποια προβλήματα", ανέφερε.
"Πολλά οικιστικά τμήματα της Βικτώριας καθόρισαν χθες όλες τις εγγραφές της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
"Συνολικά, μάλλον θα μπορούσατε να πείτε ότι η υποδομή κράτησε αρκετά καλά, αλλά προφανώς αυτό είναι κρύα άνεση για εκείνους που ήταν εκτός".
Ο κ. Dillon δήλωσε ότι η χρήση της ηλιακής ενέργειας δεν έκανε τίποτα για να μετριάσει την πίεση, καθώς η κατανάλωση ηλεκτρισμού κορυφώθηκε αργότερα την ημέρα.
"Αυτό που έκανε η ηλιακή ενέργεια είναι σίγουρα καλά και πραγματικά κτύπησε το φορτίο από το μεσημέρι, και έχει βοηθήσει με αυτές τις κορυφές στις 3:00 μ.μ. ή 4:00 μ.μ.», είπε.
"Αλλά αυτό που πραγματικά τείνει να κάνει είναι να τα αλλάξει αργότερα την ημέρα, οπότε τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε ότι η κορυφή του δικτύου δεν συμβαίνει μέχρι τις 6:00 μ.μ. ή τις 7:00 μ.μ.".
Η πιο ζεστή βραδιά της Μελβούρνης το καλοκαίρι
Ο ανώτερος διευθυντής Richard Carlyon από το Γραφείο Μετεωρολογίας δήλωσε ότι η υψηλή υγρασία στη Μελβούρνη θα παραμείνει μέχρι την Τρίτη το πρωί.
"Ήταν μια ζεστή και υγρή νύχτα στη Μελβούρνη", είπε.
"Η θερμοκρασία έπεσε στα 28,4 βαθμούς στις 5:30 π.μ. - δεν είναι αρκετά ρεκόρ. Το ρεκόρ όλων των εποχών για τον Ιανουάριο είναι 30,6C".
Στα βορειοδυτικά της πολιτείας τη διάρκεια της νύχτας οι θερμοκρασίες παρέμειναν στα χαμηλά 30s.
Θα υπάρξουν περιορισμοί ταχύτητας σε διάφορες περιφερειακές σιδηροδρομικές υπηρεσίες V / Line σήμερα λόγω της θερμότητας.
Το BOM προέβλεψε μια κορυφαία κορυφή των 35C για τη Μελβούρνη σήμερα με μια αλλαγή το απόγευμα, αλλά η ανακούφιση δεν θα έρθει μέχρι αύριο.
"Πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης πριν αρχίσει να απομακρύνεται η τροπική υγρασία και αργότερα το πρωί θα πρέπει να έχουμε δροσερές και πολύ λιγότερο υγρές συνθήκες σε όλη τη Μελβούρνη", δήλωσε ο κ. Carlyon.
"Έχουμε χαθεί το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας καταιγίδας, αλλά κατά τη διάρκεια της απόψεως και αύριο το πρωί μπορεί να παρατηρηθεί πτώση περίπου 10 έως 30 χιλιοστών σε όλη τη Μελβούρνη.
"Θα κρυώσει - θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να κρυώσει - αλλά σίγουρα πολύ πιο δροσερό από χθες το βράδυ."
Οι θερμοκρασίες στη Μελβούρνη έφτασαν στις 37.8 ° C περίπου στις 3:40 μ.μ. την Κυριακή και σε πολλές περιφερειακές περιοχές έφτασε πολύ στην δεκαετία του '40.
Surf Lifesaving Victoria δήλωσε ότι 80 άνθρωποι διασώθηκαν στις παραλίες της Μελβούρνης το Σαββατοκύριακο.
Οι αρχές παρότρυναν τους ανθρώπους να φροντίζουν τα ευάλωτα μέλη της κοινότητας, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι.
Είπαν επίσης στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να βεβαιωθούν ότι τα ζώα είχαν άφθονο νερό και πρόσβαση στη σκιά.