Wednesday, July 31, 2013

ΔΝΤ: Δεν φτάνουν τόσες θυσίες, χρειάζονται γρήγορα και άλλες..Αναγκαίο και νέο «κούρεμα» στο χρέος

- «Συνταγή» για απολύσεις, άγριο φοροκυνηγητό και «χαράτσι» στα ακίνητα - Οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις απειλούν το πρόγραμμα, υπογραμμίζει το ΔΝΤ στη έκθεσή του για την Ελλάδα - Προβλέπει μεγάλη ύφεση και για το 2013, της τάξεως του 4,2% - Τι ζητά για φόρους και εργασιακά

Χρειάζονται και άλλα μέτρα από την κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται και νέο «κούρεμα» χρέους από την ΕΕ για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, είναι το μήνυμα που στέλνει σε Ελλάδα και εξωτερικό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην έκθεσή του όμως οι ελεγκτές δεν μιλάνε για δικά τους «λάθη» (στη συνταγή, στον πολλαπλασιαστή κλπ). Αντιθέτως τονίζουν ότι η Ελλάδα πληρώνει βαρύ τίμημα και η δημοσιονομική προσαρμογή γίνεται διαρκώς πιο επώδυνη επειδή η ίδια καθυστερεί να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο!

Στην έκθεση τονίζεται ότι «το υψηλό κόστος προσαρμογής αντανακλά την καθυστέρηση, την διστακτική και αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Εσωτερικές πολιτικές κρίσεις  ενισχύουν συμφέροντα που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις,  ενώ οι μεταρρυθμίσεις δεν απέκτησαν την «κρίσιμη μάζα» που απαιτείται για να αντιστρέψουν το επενδυτικό κλίμα. Το ΔΝΤ τονίζει την ευθύνη ης κυβέρνησης να προχωρήσει «με ταχύτητα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και θα μειώσουν τον πόνο της περαιτέρω προσαρμογής».

 «Κακό βαθμό» βάζουν οι ελεγκτές

:-  Στην είσπραξη των φόρων: παρά την σχετική πρόοδο, τα προβλήματα στη φορολογική διοίκηση παραμένουν και το 2014, αν δεν πέσουν έξω οι προβλέψεις, θα απαιτηθούν νέες επώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

- στις αλλαγές στο δημόσιο:  παρά το κλείσιμο ΕΡΤ, δεν διασφαλίζεται η έξοδος από των ακατάλληλων και επίορκων, ενώ επιχειρούνται μετατάξεις αντί για απολύσεις.


Και νέα μέτρα τον ορίζοντα
Οι ελεγκτές του ΔΝΤ δεν πείθονται ούτε για τις εισπράξεις από τον νέο Φόρο Ακινήτων το 2014. Προβλέπουν ότι με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για φόρο στα αγροτεμάχια θα εισπραχθούν έσοδα μόλις 113,8 εκατ. ευρώ, αντί 500 εκατ. που εκτιμά η κυβέρνηση. Πιέζουν να διατηρηθεί η είσπραξη του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ και να ανέβει ο στόχος των εισπράξεων  από 2,7 δισ. στα 2,9 δισ. ευρώ. Τυχόν αποτυχία, θα φέρει νέες περικοπές το 2014 σε παροχές και συντάξεις.

Πάντως δεν διαφαίνεται ότι το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς διαβλέπει ότι ο «στόχος» που είχε τεθεί από τα πρώτα «Μνημόνια» για μείωση των μισθών κατά 20% στην πενταετία 2010-2014 έχει σχεδόν συντελεστεί ήδη (7% από φέτος και επιπλέον 1,5% το 2014).

«Καυγάς» για το χρηματοδοτικό κενό
Το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαίο ένα νέο «κούρεμα» χρέους, για να μπορεί να συνεχίσει να θεωρείται «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος ως το 2020. Ωστόσο καυγάς ξέσπασε ήδη για μεταξύ ΔΝΤ-ΕΕ-Κυβέρνησης για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού την προσεχή διετία.

Σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών του ΔΝΤ, το δημοσιονομικό κενό αναμένεται να φτάσει στα 4,6 δισ. ευρώ και όχι στα 3,8 δισ. που υποστήριζε στην έκθεσή της η ομάδα της Κομισιόν, μόλις προχθές. Στρώνουν έτσι και πάλι «χαλί» για νέα μέτρα. Ο κ.Πόουλ Τόμσεν πάντως που ρωτήθηκε στην Ουάσιγκτον από δημοσιογράφους για την απόκλιση αυτή προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, υποστηρίζοντας πως είναι νωρίς ακόμα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Από πλευράς του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, με τις δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, άφησε να διαφανεί πως το δημοσιονομικό κενό μπορεί να αποδειχθεί σημαντικά μικρότερο, αν επιτευχθούν μεγαλύτερα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και εφόσον ανακοπεί η ύφεση.

 «Κόντρα» και για τη μείωση του ΦΠΑ
Καταδικασμένο να αποτύχει θεωρεί το ΔΝΤ το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Αντ’ αυτού μάλιστα, όπως προκύπτει από την έκθεση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στη μισθοδοσία.

Οι ξένοι ελεγκτές είχαν έντονες αντιρρήσεις στο μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, όχι μόνο επειδή φοβούνταν ότι δεν θα «περάσει» στις τελικές τιμές για τον καταναλωτή, αλλά επειδή, όπως αναφέρεται στην έκθεση, αφορά ένα περιορισμένο πεδίο της αγοράς, χωρίς ισχυρό αντίκτυπο στο σύνολο της Οικονομίας. Το δέχτηκαν μόνο και μόνο γιατί το μέτρο είναι προσωρινό και οι απώλειες στα δημόσια έσοδα (130 εκατ. ευρώ τις υπολογίζει η Τρόικα) θα αντισταθμιστούν από άλλα μέτρα όπως η παράταση του Φόρου Πολυτελείας.

Συζητούσαν όμως και είχαν αντιπροτείνει, όπως τονίζεται, "άλλου τύπου" φοροελαφρύνσεις με στόχο την αύξηση της Απασχόλησης. Ζητούσαν, όπως προ διετίας είχε συστήσει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ.Προβόπουλος, τη μείωση του μισθολογικού βάρους (tax wedge ή «φορολογική σφήνα» όπως λέγεται), δηλαδή της διαφοράς μεταξύ μικτού μισθολογικού κόστους (περιλαμβανομένων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών) και του καθαρού μισθού που λαμβάνει ο μισθωτός. Το μεγάλο μέγεθος της «φορολογικής σφήνας» θεωρείται πως αποτρέπει τις προσλήψεις και η Ελλάδα τείνει να εξελιχθεί σε «πρωταθλήτρια Ευρώπης» σε αυτό το θέμα.


Αλλά και το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, επί θητείας Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης των βαρών στις επιχειρήσεις «εντάσεως εργασίας» (που επιβαρύνονται με τη μισθοδοσία και την ασφάλιση του προσωπικού τους), σε αντιδιαστολή με τις επιχειρήσεις «εντάσεως κεφαλαίου» με ολιγάριθμο προσωπικό.

Τι σημαίνει «μείωση της φορολογικής σφήνας»; Στο Μνημόνιο η Τρόικα έχει θέσει ήδη σαν στόχο τη μείωση του ασφαλιστικού βάρους κατά 5%. Στην ίδια περιοχή κινούνται όμως και μέτρα όπως πχ η αύξηση του αφορολογήτου για τους μισθωτούς, ώστε να παίρνουν περισσότεροι περισσότερα «καθαρά» στο χέρι.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2012, η Ελλάδα βρισκόταν στις πρώτες θέσεις ως προς το μέγεθος των μισθολογικών επιβαρύνσεων ενώ πιθανότατα να ανέβηκε και άλλο κατά το 2013, λόγω της κατάργησης φοροαπαλλαγών κλπ.

 

Βαθιά ύφεση
Το ΔΝΤ προβλέπει πάντως και για το 2013 μεγάλη ύφεση, της τάξεως του 4,2%, ενώ δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει οριακή ανάκαμψη (+0,6% του ΑΕΠ) για το 2014. Η ανεργία φέτος κτυπάει «κορυφή» και προβλέπεται να φτάσει στο 27%  από 24,2% πέρυσι, ενώ αναμένεται να παραμείνει ψηλά στο 26% και το 2014. Το 2015 προβλέπεται να πέσει στο 24% και έως το 2018 θα υποχωρεί μέχρι το 16%.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Κωστής Πλάντζος01/08/2013

Γνωρίστε τον Έλληνα της Αυστραλίας που ξεκίνησε στο κουρείο του πατέρα του και έγινε πάμπλουτος με τη μεγαλύτερη μάρκα καλλυντικών!!!

Ημερομηνία: 26 Ιουλίου 2013
Γνωριστε τον Ελληνα της Αυστραλιας που ξεκινησε στο κουρειο του πατερα του και  εγινε παμπλουτος με τη μεγαλυτερη μαρκα καλλυντικων!!!
Μοναχογιός ελληνικής οικογένειας της Μελβούρνης, ο Διονύσης Παφίτης αναμενόταν να γίνει γιατρός ή δικηγόρος. Ξεκινώντας από το κουρείο του πατέρα του, τα βήματα του οποίου ακολούθησε, ο Διονύσης Παφίτης σήμερα είναι ιδιοκτήτης της πιο γνωστής αυστραλιανής μάρκας καλλυντικών για μαλλιά και δέρμα.
Τα προϊόντα του «Aesop» (Αίσωπος) συνδυάζουν τα οφέλη των καλλυντικών και της ιατρικής.
Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του '80, όταν ο Διονύσης περνούσε τις μέρες του στο αεροπλάνο, κάνοντας τη διαδρομή μεταξύ Παρισιού και Ιταλίας, όπου εκπαιδευόταν, και του St. Albans της Μελβούρνης, όπου βρισκόταν το μαγαζί του πατέρα του.
Το 1987, ξεκίνησε να παρασκευάζει και να διαθέτει τα προϊόντα «Aesop». Καθώς αναπτυσσόταν η επιχείρηση, ο Διονύσης αφιερώθηκε στην έρευνα και την ανάπτυξη των βοτανικών συστατικών για χρήση στο δέρμα και τα μαλλιά. Για 20 χρόνια κατεύθυνε τους μεγαλύτερους χημικούς, μικροβιολόγους και επιστήμονες του κόσμου στην επιδίωξη των εξαιρετικών καλλυντικών προϊόντων, που σήμερα έχουν τους λάτρεις τους σ' όλο το κόσμο.
Όπως δηλώνει ο ίδιος τα προϊόντα του στηρίζονται στην επιστήμη και την βοτανική, και στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συστατικά της φύσης.
Σήμερα λειτουργούν 43 καταστήματα «Aesop» σε όλο τον κόσμο και προγραμματίζει να ανοίξει άλλα δέκα σε Μελβούρνη, Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το περίπτερο του «Aesop» στον κεντρικό σταθμό του μετρό της Νέας Υόρκης «χτίστηκε» από 1.800 φύλλα εφημερίδας «New York Times». Σύμφωνα με τους ηθικούς κανόνες του «Aesop», με αυτόν τον τρόπο δείχνει τον σεβασμό του για τον γραπτό λόγο αλλά και για την ιστορία της πόλης.
Ο κ. Παφίτης πούλησε το 65% των μετοχών της εταιρείας καλλυντικών Aesop, στη βραζιλιάνικη εταιρεία Natura Cosmeticos, έναντι 68 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος διατηρεί το 25% των μετοχών, ενώ ένα άλλο 10% διαθέτουν άλλοι μέτοχοι. Eίναι η συνέχεια στο success story ενός αυτοδημιούργητου Έλληνα, που μετέτρεψε τη μικρή του εταιρεία σε παγκόσμια επιτυχία -σε εντυπώσεις και οικονομικά μεγέθη. Πηγή: onair24.gr και Goodnews.gr
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Την Αποτέλειωσαν Την Ήπειρο ! «Έρμα Μαντριά Γεμάτα Λύκ’ς». Του Χρ.Α.Τούμπουρου

  Ο αναγνώστης και φίλος μας Χ.Α.Τούμπουρος  έστειλε με Εμαίηλ στην EFHMERIS  το παρακάτω υπέροχο  κείμενο που πραγματικά  πρέπει να προωθηθεί και να διαβαστει απο όλους και ιδιαίτερα απο τους ...κυβερνώντες  .Εμεις χωρίς σχολιο τον συγχαίρουμε και τον ευχαριστούμε.

Γράφει ο 

Χρίστος Α. Τούμπουρος. 

 Η μετανάστευση καταβύθισε την Ήπειρο στα Τάρταρα. Δεν χρειάζονται μελέτες ούτε διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δείχνει η ίδια η πραγματικότητα.
Ερήμωσαν τα πάντα. 
Ειδικά τα ηπειρώτικα χωριά μετατράπηκαν σε αληθινά γηροκομεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των μόνιμων κατοίκων είναι πάνω από εβδομήντα έτη. 

Να η μετανάστευση, να η εγκατάλειψη, να ο Κούπα και ο Κόλα, να…
Έπεσε περονόσπορος. 
Ένα αίσθημα ανασφάλειας και...
απομόνωσης κυριαρχεί παντού, καθώς πολλά χωριά αποκλείονται τον χειμώνα από τα χιόνια και οι μεγαλύτεροι που έχουν απομείνει σε αυτά φοβούνται τώρα και κατεβαίνουν στην Αθήνα, κοντά στα παιδιά τους. 

Σε πολλά ο επισκέπτης στέκεται με δέος και κοιτά τον έρημο τόπο λες και τον εγκατέλειψαν θεοί και άνθρωποι. Εκεί, όπου η αρμονία χρωμάτων από τη μοναδική βλάστηση συνυπάρχουν με την ομορφιά και την εγκατάλειψη, έτσι για να θυμίζουν προηγούμενη ζωή και να τονίζουν το μέγεθος της εγκατάλειψης. 
 (Φωτο. Κώστας Μαυροπάνος. Η Άγναντα. Παλιά ήταν κεφαλοχώρ’. Σήμερα,
τον χειμώνα ειδικά; Ερμιά παντού!)
Και οι άλλοι, όσοι είχαν την «προνομία» να ζουν στα αστικά κέντρα κι όσοι μπορούσαν, πετάγονταν μέχρι το χωριό.
Να δουν τα γερόντια, το σπίτι, να φκιάξουν τα κληματάκια για κανένα τσίπουρο, να καθαρίσουν το χωράφ’ απ’ τα γκουρπένια, να τα ετοιμάσουν όλα για το καλοκαίρι. 

Κι έπεσε η πρώτη κατραπακιά.
Να τα διόδια, να η γέφυρα Ρίου –Αντιρρίου, να η βενζίνη, να, να , να.
Ακριβώς ο μισός μισθός.
 Όσοι τυχαίνει να δουλεύουν. Γιατί περί τύχης πρόκειται…
 Όσοι βρίσκονται σε «κινητικότητα», «συμβάλλουν στην εθνική ανάταση και προκοπή της χώρας μας!»

Κι έχει ο Θεός. «Βάλε με κυρά μ’ μέσα, βάλε με και παραμέσα». 

Και έβαλαν και τα σπιτάκια, σπιτοκάλυβα, μαντριά και στάνες στο μάτι, αφού οι αρμόδιοι θεώρησαν όλα αυτά ως πηγή εισοδημάτων.

Κι άρχισε το άρμεγμα! 
Να τα χαράτσια, να οι Δημοτικοί φόροι, η υπεραξία, το ΕΤΑΚ, και το διαολάκ, που θα έλεγε και η γιαγιά μου. 
Και για του λόγου το αληθές.
 Την απόδειξη μού την έδωσε ο μπάρμπα Βασίλης, ο άξεστος, αλλά πάνσοφος αυτός χωρικός.


Μού είπε: 
“Για την καλύβα αυτή, ανεψιέ, που ο κισσός σκαρφάλωσε και έκλεισε τα παράθυρα πλήρωσα το σχετικό χαράτσι…” 
Τον κοίταξα απορημένος. Αυτός όμως συνέχισε: 
“Πρόσφατα διάβασα στις εφημερίδες ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους τηλεοπτικά κανάλια και επιχειρήσεις Τύπου, εξαιρέθηκαν από το χαράτσι για τα ακίνητα, και μάλιστα αναδρομικά (!), με υπουργική απόφαση.» 

Κατόπιν τούτων έμπλεος υπερηφάνειας και χαράς (στη χώρα μου υπάρχει και απονέμεται η ΙΣΟΤΗΤΑ) ανέγνωσα το άρθρο 4 του Συντάγματος . 

Άρθρο 4 
1. Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. 
2. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.[…] 
Δεν ξέρω γιατί, αλλά έτσι…. ΣΥΝΕΙΡΜΙΚΑ πήγα ΚΑΙ στον Κολοκοτρώνη. «Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. 
Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμε την επανάσταση…” 
Αυτά μού είπε ο μπάρμπας.
Κι αν τα είπε; 

Αυτά τα σπιτάκια!
 Το πώς φτιάχτηκαν κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί.
Ήμουν μαθητής Γυμνασίου και δούλευα Σαββατοκύριακα λασποπαίδι, όταν φκιάχναμε τα σπίτια που σχεδόν είχαν γκρεμιστεί από το σεισμό του 1967. Εκεί, να δεις τη νίλα όλων μας. Περισσότερο κόστιζε το τραπέζωμα των αρμοδίων για το δάνειο.

Άσε τις κότες, τις ξεφώλιασαν όλες οι αχόρταγοι, τα αυγά, τον τραχανά, ακόμα και το τσάι που είχαμε μαζέψει. Αυτά κι αν ήταν χαράτσια. Να σε κλαίνε οι ρέγγες. Και επειδή κάποιος μπορεί να μού πει ότι αυτά τα βγάζω εγώ από το μυαλό μου, αξίζει να διαβάσουμε τον πόνο της μάνας του Χάρη του Ζάχου για την έρμη την στέγασ’. (Χάρης –θα προσκρούσω στην μετριοπάθειά του, αλλά δεν μπορώ να σιωπήσω- εστί ένας γνήσιος Ηπειρώτης, με αξίες, που μια ζωή –εκπαιδευτικός ων- όργωσε σχολεία με μαθητές Ρομά και έχτισε τοίχια για να στεγάσει στα μυαλά των παιδιών αξίες και ιδανικά. Όλο το Μενίδι πίνει νερό στο όνομά του.)

 Να τι γράφει ο Χάρης.
«Τότε που ήμουν μικρός, πολλές φορές άκουγα τη μάνα μου, που έλεγε: θα ‘ρθει η στέγασ’, να μας πάρ’ το σπίτ’. 
Στο μυαλό μου έφερνα τις «παρδαλές» τραγουδίστριες που έφερνε ο πατέρας μου από τα Γιάννινα στο πανηγύρι, για να ξερογλείφονται οι νέοι και κυρίως οι γέροι. 
        Εργάτες, μικροί και μεγάλοι για τη στέγασ’

Έλεγα: Τι θέλουν αυτές να μας πάρουν το σπίτ’, αφού είναι πλούσιες. Τα νύχια τους βαμμένα τάχουν, τα μαλλιά τους κατσαρά είναι, ολόκληρες μυρίζουν αρώματα, φοράνε και μεταξωτό βρακί! –έβλεπα, έβλεπα-,τι δουλειά έχουν με το σπίτι το δικό μας; 

Κι έλεγε η μάνα:
Θα βρεθούμε πάλι στου Σακαγιάνν’ το σπίτ’, μ’ αυτά που κάν’ ο πατέρας σας. Είναι και του Σχολαρχείου. Σπουδαγμένος. 

Όταν μεγάλωσα λίγο κατάλαβα πως δεν ήταν οι τραγδιάρες που έφερνε ο πατέρας μου από τα Γιάννινα, αλλά ήταν το στεγαστικό δάνειο που είχε πάρει για να χτίσουμε το σπίτι. Κι έπρεπε να πληρωθεί, είχες δεν είχες. Διαφορετικά το έπαιρνε η Τράπεζα. Αυτή κι αν είναι παρδαλή!!! Αυτή, λοιπόν, ήταν η στέγασ’! 

Πέρασαν τα χρόνια, άντε να θρέψεις και να μεγαλώσεις οχτώ παιδιά και να πληρώσεις και τη στέγασ’. Τα χαρτιά έρχονταν και ξανάρχονταν.
Η μάνα δεν ήξερε γράμματα και τα έβαζε για προσάναμμα στη φωτιά.
 Έλεγε όμως και ξανάλεγε: Δεν γλιτών’ς με τίποτε απ’ τη στέγασ’. Θα μας το πάρ’ το σπίτ’. Μεγάλωσε η μάνα, πήρε σύνταξη από το ΟΓΑ, επίδομα Αντίστασης, το έκοψαν όμως γρήγορα, γιατί καθώς φαίνεται δεν ξεψείριζε καλά στην Αντίσταση τις συναγωνίστριες, πέθανε ο πατέρας, έφυγαν τα αδέρφια για την ξενιτιά, άλλοι για την Αθήνα και άλλοι για την Αυστραλία, μα ο καημός της μάνας ήταν η στέγασ’. 
Όχι, δεν είναι η μάνα στην Αντίσταση. Είναι η θεια Ρίνα, που όργωσε όλα τα Τζουμερκιώτικα  βουνά στην Αντίσταση και τώρα δεν μπορεί να πληρώσει το χαράτσι…
Και ήρθε το χαρτί από τη στέγασ’.
Ήταν το τελευταίο. Εκείνο το δάνειο που ήταν τόσο, έγινε κι άλλο τόσο! Βλέπεις αυτό δεν τρώει, αλλά μεγαλώνει μόνο του. 
Έβαλε η μάνα το κεφάλι για χαμό.
Χώθηκε μέσα στα τσιόλια κι έσκουζε μια βδομάδα.

Τα είχα πει στον πατέρα σας.
Σκιζοκέφαλος αυτός. Δεν άκουγε κανέναν. Ησύχασε, όταν μαζέψαμε όλα τα χρήματα, έστειλαν και τα παιδιά από την Αυστραλία και μαζί πήγαμε-ήθελε να δει με τα μάτια της-στα Γιάννινα και πληρώσαμε το δάνειο. 

Γύρισε στο χωριό και μετά από μια βδομάδα πέθανε. Τουλάχιστον είχε ησυχάσει από τον βραχνά. Δεν την κυνήγαγε η στέγασ’.» 
(Από το βιβλίο, Αγναντίτικα Λιχνίσματα, Χάρι Ζάχου και Χρίστου Τούμπουρου, Έκδοση π. Δήμου Αγνάντων, 2007). 

Έχουμε και λέμε: Αυτός που έχει ένα σπιτάκι, μια καλύβα όπου έβαζαν τον τσάπο και την κοπελή, χρειάζεται για να πάει στο χωριό, κάθε φορά που θα πάει, κι έναν μισθό. 
Αν πληρώσει χαράτσια, ΕΤΑΚ , ρεύμα , νερό κλπ. άλλο ένα μισθό. 
Να πάει δυο φορές το χρόνο, να δει μήπως στο σπίτι εγκαταστάθηκε ο Κούπα και ο Λούπα, μήπως απ’ τα χιόνια μπάζει νερά; 
 Άλλους δύο μισθούς. 

Άρα, «πιε γουμάρ’ αγίασμα». 
Το παρατάει ή στην καλύτερη το πουλάει και μένει εδώ στα αστικά κέντρα και βράζει στο ζουμί του. 

Μ’ αυτά και τα άλλα την αποτέλειωσαν την Ήπειρο! 

Και μη μού πει κανείς ότι γι’ αυτά δεν πρέπει να ασχοληθεί η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Αυτό κι αν είναι πολιτικό θέμα!
 Οι φτωχοί αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα.
Οι πλούσιοι; Σκασίλα τους.
Ποια χωριά της Ηπείρου και πράσινα άλογα, καθώς και πράσινη ανάπτυξη.
Και βίλες έχουν και Ινδούς, Αφγανούς, Φιλιππινέζες κλπ. έχουν, να τους υπηρετούν. 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας δεν υπηρετεί ανθρώπους με τέτοιες αντιλήψεις, δηλαδή χωρίς πολιτική συνείδηση, πολιτικά αδιάφορους, ιδιώτες σύμφωνα με τους αρχαίους, δηλαδή βλαμμένους…, δηλαδή τέτοιους…, όπως τους ονοματίζει ο ποιητής: 

Και συ λοιπόν στέκεσαι έτσι βουβός με τόσες παραιτήσεις από φωνή από τροφή
από άλογο
από σπίτι.
Στέκεις απαίσια βουβός σαν πεθαμένος:
Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν.
Μιχάλης Κατσαρός 

Δημοσιεύθηκε από Γιαννιώτης Ν.Π. στις 7/31/2013 07:53:00 μ.μ..

Η Σέρβοι ξαναγυρίζουν στη Θεσσαλονίκη. A Servian familly in Thessaloniki

Ελλάς -Σερβία..παντοτινή φιλία μας λένε ο Νεμανιά, η Ελένη και ο Μιχάλης απο το Βελιγράδι στο Βίντεο που ακολουθεί



Efhmeris Antipodwn

Εκείνος, ο Νεμανιά,φαρμακοποιός,εκείνη,η Ελένη,δασκάλα, έφτασαν απο το Βελιγράδι για ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα με τον 6χρονο  Μιχάλη το γυιό τους. Ηταν τόσο χαρούμενοι που βρίσκονταν στην Ελλάδα και στη συνέντευξη θα μας πούν ότι τα πράγματα πάνε καλυτερα στη χώρα τους,, Οι τιμές σε φαρμακα και προιόντα δεν έχουν μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα κ.α. Λένε ότι μόλις βρουνε ευκαιρία ταξιδεύουν και χαιρονται την Ελλάδα και τα ακρογυάλια της..  Μετα τη Θεσσαλονίκη όπου τους συναντήσαμε θα πάνε στη Θάσο. Καλές διακοπές φίλοι μας..

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ.Ότι πηρε ο φακός μας οδηγωντας. video-2013-07-29-18-05-45



THETTALOS
Περαστικοί απο τη Βέρροια σκεφθήκαμε για τα ξενητεμένα της παιδιά,εντος και εκτος Ελλάδας και τους φίλους τους να σας παρουσιάσουμε το πέρασμα μας απο εκει έστω και οδηγωντας.

Φασόλια Γίγαντες- η συνταγή της κ. Ουρανίας απο την ταβέρνα ΟΙΝΟΠΟΛΙΣ,Καλαμπάκα.


Η Συνταγη της Ουρανιας απο Καλαμπακα.ΓΙΓΑΝΤΕΣ

THETTALOS1
Η κ.Ουρανία διατηρει με το γιό της Ανδρέα την μερακλήδικη  ταβέρνα ΟΙΝΟΠΟΛΙΣ στην Καλαμπάκα (κοντα στο ξενοδοχείο ΦΑΜΙΣΗ. Για τσιπουράκι κρασάκι και καλό μεζέ επισκεφθείτε τους και θα σας αρεσει. Εμεις ενθουσιαστήκαμε με τα φασόλια γίγαντες,όπου και της ζητήσαμε τη συνταγή. Ειναι απλή αλλα πολύ καλη για μεζές.  (Σ.Σ Αντί για το ολονύχτιο μούσκεμα.. μπορειτε  αφου τα πλύνεται καλά να τα σκεπάσετε με νερό και να τα βάλετε να βρασουν σε δυνατή φωτιά. Με το πρωτο χόχλασμα,σβύνετε τ φωτιά,τα σκεπαζετε με το καπάκι και τα αφήνετε μια ώρα.Μετά συνεχίζετε το μαγειρεμα)

Νέος Μυλότοπος Γιαννιτσων. Ο.. θεός έκλεισε τον "παράδεισο" όταν είδε τις.. ομορφιές του!!

Νέος Μυλότοπος 

 ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ.  Ένα απο τα πιο όμορφα και οικονομικά ανεπτυγμένα μεγα

λοχώρια της  της Μακεδονίας μας . 

Ξαναβρέθηκα πάλι προχτες εκεί για να δω μερικούς  φίλους

μου και χάρηκα την ανθρωπιά τους και την αρχοντιά τους. 

Να σας συστήσω τον πρώην πρόεδρο και πλέον δραστήριο άνθρωπο της περιοχής
 
Την κ. Ελένη ιδιοκτήτρια καφετέριας και ουζερί που οι μεζέδες της ξεχωρίζουν..

Το Δημήτρη Ευφραιμίδη όπου μετά απο κάθε λέξη έχει κι ένα ανέκδοτο έτοιμο να σου πεί..και πολλούς ακόμα.

Το Ν. Μυλότοπο γνώρισα απο το φίλο μου Γιωργο Αβτζόγλου, γνωστό επιχειρηματία της Μελβούρνης όπου τις ημέρες αυτές ήρθε για ένα γάμο στην Ελλάδα και ξανασυναντηθήκαμε .
Τις φωτογραφίες που ακολουθούν με τα πολλά αρχοντικά του μυλοτόπου είναι απο το πρωινό περπάτημα που έκανα προχτες στο χωριό και κυριολεκτικά εντυπωσιάστηκα απο τα περιβόλια..τα πολλά νερά τα πολλά αγροτικά εργαλέια κ.α.












Εντυπωσιακή και φιλόξενη,όπως όλοι της οικογένειας  και η  κ. Κούλα Αβτζόγλου,αδερφή του Γιώργου που έκανε το πάν να μας εξυπηρετήσει

 ενώ το τραπέζι της ήταν πάντα γεμάτο με χίλια δυο καλούδια..




Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της οικογενείας Βασιλειάδη  λόγω του καλοκαιριού ...ξεκουράζονται,αλλά το χειμώνα
δουλεύουν ασταμάτητα για να κρατουν την Εγνατία Οδό ανοιχτη
Οκαι αντιπροσωπείες τυριών απο τον εγγονό του Σπύρου που διαρκως αυξάνονται ..
Με καμάρι ο Σπυρος Βασιλειάδης μας δειχνει τα πολλά μηχανήματα που χρησιμοποιούν για αγροτικές και άλλες εργασίες


Ενα υπέροχο ροδάκινο πεταμένο στο δρόμο ..Και φυσικά κανείς δεν θα το πάρει αφου χιλιάδες τόννοι βρίσκονται στα περιβόλια και ο καθένας μπορει να παρει για να φάει ή και στο σπίτι του.





Να και ο Δημήτρης που βγήκε για ποδηλατάδα με τον παππούτου
που με καμάρι φέρνει το όνομά του. "Περπάτα μεχρι τη γέφυρα και γύρνα μή χαθείς στα χωράφια"
μ ενημερώνει...



Τελειωνοντας το  πρωινό περίπατο έπιασα τον ευατό μου να λέει¨ Σίγουρα ο Θεός δεν έκλεισε τον παράδεισο για το μήλο και το φίδι ..Τον έκλεισε επειδή δεν μπόρεσε να  φτειάξει κάτις παρόμοιο σαν τον Νέο Μυλότοπο..!!!
"Ε"

Tuesday, July 30, 2013

Περπατωντας έξω και μέσα στα Τρικαλα. Φωτογραφίες

Τις ζεστές βραδιές του Αλωνάρη είναι ωραία να βγαίνεις έξω απο την πόλη
 και η χαρά είναι μεγαλύτερη όταν είσαι χρόνια στην Αυστραλία, όπως η Στέλλα Παλαιολόγου και να βρίσκεσαι σε Τρικαλινό πανηγύρι με την κόρη σου και το γιό σου..
 Και δίπλα μπαρμπάδες και ξαδερφια
 Χορός
 Η οικογενεια Σωτηρίου ξανασμίγει για λίγο στην Ελλ΄δα και θυμούντα τα Ελληνομελβουρνιώτικα αλλά καιπιο ευχαριστα χρόνια της νιότης τους..

 Και στη δροσερή Χαιδεμένη τα εγγόνια απολαμβάνουν την ελευθερία του χωριού της γιαγιάς τους Παρασκευής που μπορουν να παιζουν μέχρι αργά χωρίς στριμήγματακαι φωνές.
 Λάκης Κουτσάγιας παλιος τερματοφύλακας των Τρικάλων, αλλά διέπρεψε και σαν κουρέας
Να και η φωτογραφία του μήνα ..Ο γνωστός πρ. βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης βρίσκει ακροατές να εξηγήσει ότι αν είχαν εισακουστεί τα σχεδιά του..τότε.. δεν θα έφτανε  Ελλάδα σ αυτό το χάλι!!!

wibiya widget