Sunday, September 9, 2012

KYΠΡΟΣ.-Εκλογές δύο γύρων επιδιώκει το ΑΚΕΛ


Με την επίσημη εξαγγελία από τον Σταύρο Μαλά της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά, το παζλ των προεδρικών εκλογών, με μοναδική εκκρεμότητα τη λήψη απόφασης από το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους.
Πλέον, το κυβερνών κόμμα εισέρχεται στο κύριο σκέλος υλοποίησης του προεκλογικού του σχεδιασμού, με τον Σταύρο Μαλά, απαλλαγμένο από τα… δεσμά του υπουργικού αξιώματος -φεύγει από το υπουργείο Υγείας στις 15 Οκτωβρίου-, να αναλαμβάνει το κύριο βάρος και την ευθύνη της προεκλογικής εκστρατείας, με τη στήριξη, βεβαίως, όλου του κομματικού μηχανισμού του ΑΚΕΛ, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε πλήρη… προεκλογική λειτουργία.
Όπως γράφει το Sigma LIVE, το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του κ. Μαλά, «Νέο πρόσωπο, νέα πρόταση, νέα εποχή», κατοπτρίζει και τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο θα εδραστεί, επικοινωνιακά, η προεκλογική του προσπάθεια: Στην προβολή του προφίλ ενός νέου πολιτικού, με νέες προτάσεις και προσεγγίσεις, απελευθερωμένου από τα βαρίδια του παρελθόντος, ικανού να συγχρονιστεί με τον ρυθμό της νέας εποχής ανταποκρινόμενος προς τις προκλήσεις, τις προοπτικές και τις απαιτήσεις της.

Ο ευαγγελισμός του καινούργιου

Αυτός ο ένθερμος ευαγγελισμός του καινούργιου συστοιχείται άρρηκτα με το επαγγελματικό και επιστημονικό background του υποψηφίου Προέδρου, ζωογονούμενος από τη διαρκή προγραμματική επίκληση της γνώσης, της ανάπτυξης και της καινοτομίας: Ένας νέος πολιτικός, με όραμα αλλά και εγγυημένη τεχνοκρατική εξάρτυση, που ως καινοτόμος επιστήμονας δεν μπορεί παρά να είναι ο φορέας ενός καινοτόμου πνεύματος, που φιλοδοξεί, και μπορεί, να ανακαινίσει, δημιουργικά, ολόκληρη την κοινωνία.
Σύμφωνα με ειδικούς της πολιτικής επικοινωνίας, το ΑΚΕΛ επιχείρησε, στο πρόσωπο του Υπουργού της Υγείας, να θέσει σε τροχιά μια υποψηφιότητα… express, ανάλογη εκείνης του Γιώργου Βασιλείου, πριν από 24 χρόνια. Μια υποψηφιότητα, κατά και έναντι της οποίας δεν μπορεί να επιμαρτυρηθεί ένα βεβαρημένο και επιλήψιμο παρελθόν, με προθέσεις απρόσβλητες από την ετυμηγορία της πολιτικής ασυνέπειας. Μόνο που η υποψηφιότητα Μαλά μοιάζει τοποθετημένη μέσα σε ετεροχρονισμένα κοινωνικοϊστορικά και πολιτικά συμφραζόμενα, και είναι βεβαρημένη με τα πάγκοινα… άλγη που επεσώρευσε η πενταετία Χριστόφια, «συνεργός» της οποίας, για πολύ μεγάλη μερίδα των πολιτών, είναι και ο ίδιος, παρά το ολιγόχρονο της υπουργικής «διακονίας» του.
Αυτό, είναι το πρώτο που έχει ο Σταύρος Μαλάς και το εκλογικό επιτελείο του να αντιπαλέσουν: το καταδικαστικό… δεδικασμένο της διακυβέρνησης Χριστόφια, και τη συνεπαγόμενη, εξ αυτού, πολιτική και κοινωνική απομόνωση του κυβερνώντος κόμματος.
Το δεύτερο, είναι ο διαφαινόμενος κεντροδεξιός συνασπισμός ανάμεσα στον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, που φιλοδοξεί να διαλάβει τα χαρακτηριστικά… πάνδημης πολιτικής συνέγερσης εναντίον της διακυβέρνησης Χριστόφια, με την εφέλκυση και άλλων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, σ’ ένα είδος ευρείας κοινωνικής και εθνικής συμμαχίας.
Στόχος οι δύο γύροι
Υπό αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πρώτιστη επιδίωξη του ΑΚΕΛ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές είναι η διεξαγωγή δύο γύρων -ο αποκλεισμός, δηλαδή, της πιθανότητας εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών- προκειμένου «να έχει να διαδραματίσει ρόλο στις διεργασίες εκλογής Προέδρου», «είτε ανθυποψήφιος του Προέδρου του ΔΗΣΥ είναι ο Σταύρος Μαλάς είτε ο Γιώργος Λιλλήκας».
Ενδεχόμενη εκλογή Νίκου Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο, επισημαίνουν, θα ήταν το πιο καταστροφικό σενάριο για το κυβερνών κόμμα, καθώς θα διασφάλιζε στον Νίκο Αναστασιάδη μιαν αδιαμφισβήτητη πολιτική πλειοψηφία, με ευρύτατη κοινωνική και πολιτική επικύρωση… Γεγονός που θα καθιστούσε τον ίδιο, αλλά και τους πολιτικούς συμμάχους του, σε αδιαφιλονίκητους κυρίαρχους του πολιτικού παιγνιδιού, παρά τη σωρεία των κρίσιμων προβλημάτων που θα έχουν ενώπιόν τους να διαχειριστούν, και μάλιστα άμεσα και, ενδεχομένως, με σοβαρότατο πολιτικό κόστος.
Από την άλλη, ενδεχόμενη ύπαρξη δύο γύρων, με τον Σταύρο Μαλά στο ρόλο του ανθυποψηφίου του Νίκου Αναστασιάδη, θα επέτρεπε στο ΑΚΕΛ να εδραιωθεί στον ρόλο του έτερου εκφραστή του διπολισμού, συζευγνύοντας, από τη μια όσες δυνάμεις από τον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς αποτάσσονται την προοπτική μιας δεξιάς διακυβέρνησης εν μέσω άτεγκτων μνημονιακών προσαρμογών και, από την άλλη, όσους βλέπουν στον λόγο του Νίκου Αναστασιάδη -δικαίως ή αδίκως- την ενσάρκωση των κεκαλυμμένων αντινομιών και ασυνεπειών της κυπριακής πολιτικής.
Χαρακτηριστική, ακριβώς, του τρόπου σκέψης της Εζεκία Παπαϊωάννου, είναι η εξόχως ενδιαφέρουσα δήλωση του Νίκου Κατσουρίδη στη σημερινή έκδοση της «Σ», ότι μπορεί η μη εκλογή του Σταύρου Μαλά να μη συνιστά επιτυχία για το ΑΚΕΛ, την ίδια ώρα όμως δεν συνιστά ούτε αποτυχία.
Διττή στρατηγική
Ως προς τούτα, η στρατηγική του ΑΚΕΛ και του υποψηφίου του έχει διπλή απεύθυνση: Αφενός, να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, σε βαθμό ικανό να διασφαλίσει την είσοδο στον β’ γύρο των εκλογών - οι επιτελείς της Εζεκία Παπαϊωάννου υπολογίζουν ότι ένα ποσοστό γύρω στο 27- 28% θα είναι υπεραρκετό για τον Σταύρο Μαλά, ώστε να είναι ο ανθυποψήφιος του Νίκου Αναστασιάδη τη δεύτερη Κυριακή, παρά την εκτίμησή τους ότι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο Γ. Λιλλήκας στις εκλογές θα είναι υψηλότερο από τα ποσοστά που καταγράφει έως αυτήν τη στιγμή στις διάφορες δημοσκοπήσεις - και αφετέρου να ανεγείρει γέφυρες επικοινωνίας με τις θεωρούμενες «όμορες» δυνάμεις της κεντροαριστεράς - κυρίως την εκλογική βάση της ΕΔΕΚ αλλά και το θεωρούμενο κεντροαριστερό κέρας του ΔΗΚΟ -, επενδύοντας στα ενεργά, κατά το μάλλον ή ήττον, αντιδεξιά σύνδρομα του συγκεκριμένου χώρου.
Θεωρείται, την ίδια ώρα, σχεδόν απίθανο το κυβερνών κόμμα να επιχειρήσει οιασδήποτε μορφής προσέγγιση με τις ηγεσίες του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων, έστω κι αν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ίδιος ο Σταύρος Μαλάς θα ήθελε τουλάχιστον την έναρξη κάποιας μορφής διαλόγου με τους τελευταίους.
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης
Η ΜΕΤΩΠΙΚΗ σύγκρουση των τελευταίων ημερών με τον ΔΗΣΥ και το Δημοκρατικό Κόμμα, με ευθείες βολές κατά του Νίκου Αναστασιάδη και των «οβιδιακών μεταμορφώσεών» του, αλλά και εναντίον της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, είναι ενδεικτικές της τακτικής που θα μετέλθει η Εζεκία Παπαϊωάννου προς επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων. Στο πλαίσιο αυτό, η κύρια βλέψη της στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος θα προσανατολιστεί προς την ανάδειξη του «ανοίκειου» και «παράδοξου» χαρακτήρα της διενεργούμενης σύζευξης των δύο κομμάτων, με επίκεντρο το «αίολο» των συνομολογούμενων συμφώνων διαχείρισης του Κυπριακού και της οικονομίας, όπου οι φιλοσοφίες και οι θέσεις των πόρρω απείχαν - τουλάχιστον έως σήμερα - από το να ταυτίζονται.
Ιδία η δημοσιοποίηση των προγραμματικών κειμένων της επιχειρούμενης συμφωνίας - όταν και εφόσον τα δύο κόμματα καταλήξουν στην επισημοποίηση της συνεργασίας - θα αποτελέσει… πεδίον δόξης λαμπρόν για την πολεμική του κυβερνητικού στρατοπέδου, το οποίο θα επιχειρήσει να την αποδομήσει… εκ βάθρων, αναδεικνύοντας τις «αμφιλογίες, τις ασάφειες και τα γκρίζα σημεία της».
Μάλιστα, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων, όταν δημοσιοποιηθεί, θα αποτελέσει, για το κυβερνών κόμμα, ένα εύχρηστο «εργαλείο» για την ανάδειξη των «υπονοούμενων ασυμφωνιών στο υπέδαφος της παραπλανητικά φιλοτεχνημένης σύγκλισης», αλλά και «πεδίο μιας πρωθύστερης… αντιπολιτευτικής τακτικής εκ μέρους του», καθώς θα επιχειρήσει να μετατοπίσει τον άξονα της πολιτικής αντιπαράθεσης από τους κυβερνητικούς χειρισμούς των προβλημάτων, στις προγραμματικές προτάσεις της νυν αντιπολίτευσης, προς εκείνο, δηλαδή, που θα παρουσιαστεί ως η ελευσόμενη πολιτική διακυβέρνηση.
Η «κληρονομιά» Χριστόφια
ΤΟ ΑΚΕΛ θα επιχειρήσει να αναδείξει τα «θετικά της διακυβέρνησης Χριστόφια» - της οποίας ο Σταύρος Μαλάς εμφανίζεται διαπρύσιος υπέρμαχος, παρά τη ρητορική… ευελιξία που παρουσιάζει στην επαγγελία αλλαγών που δεν έγιναν και τομών που δεν αποτολμήθηκαν - ως στοιχείο συσπείρωσης των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων, αλλά και προσέγγισης των θεωρούμενων ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.
Απέναντι στον ακραία διακινούμενο νεοφιλελεύθερο λόγο του ΔΗΣΥ, έστω με τα εξισορροπητικά αντισταθμίσματα μεικτής οικονομικής διαχείρισης που του προσφέρει η συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμα - όπως θεωρούν στο ΑΚΕΛ το σύμφωνο για την οικονομία μεταξύ των δύο κομμάτων - ο Σταύρος Μαλάς θα προτάξει την εμμονή στα «φιλολαϊκά» χαρακτηριστικά της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής, με έμφαση στη «διατήρηση του κράτους κοινωνικής πρόνοιας», τη διασφάλιση της ισονομίας και τη στήριξη των αδυνάτων.
Παραμένει να απαντηθεί, ωστόσο, κατά πόσον θα καταφέρει να εμφανιστεί, πειστικά, ως η νέα, ανανεωτική δύναμη στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς, ή θα παραμείνει δέσμιος των «επαχθών» διαχειριστικών κληροδοτημάτων του κυβερνώντος κόμματος, της εδραίας πολιτικής και κοινωνικής του απομόνωσης, καθώς και μιας ολοένα επιδεινούμενης ασάφειας όσον αφορά τη ρητορική γύρω από το Κυπριακό.
«Θα απογοητεύσω τον Αρχιεπίσκοπο»
Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ του έχει όραμα και θα διεκδικήσει την Προεδρία της Κύπρου για να προτάξει όραμα, δήλωσε χθες ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, προσθέτοντας ότι δεν τον αφορούν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για μίζες και καρέκλες. Συμβούλευσε, επίσης, τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας να επενδύσει σε άλλου είδους επιχείρηση από την αγορά οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι ως αρχιποιμένας έχει θεσμικό ρόλο να μετατρέψει την κοινωνία μας σε λιγότερο υλιστική.
«Θα συμβούλευα την Εκκλησία να επενδύσει σε μία άλλου είδους επιχείρηση, την επιχείρηση να μεταδώσει περισσότερη πνευματικότητα στο ποίμνιό της και λιγότερο υλισμό, που είναι κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κοινωνίας. Θεωρώ ότι η Εκκλησία και πρωτίστως ο Αρχιεπίσκοπος σαν αρχιποιμένας της Εκκλησίας έχει και τον θεσμικό ρόλο να αναλάβει να μετατρέψει αυτήν την κοινωνία σε περισσότερο αλληλέγγυα και λιγότερο υλιστική».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ότι οι πολιτικοί στην Κύπρο ενδιαφέρονται μόνο για την καρέκλα, τις μίζες και δεν έχουν όραμα για τον τόπο, ο κ. Μαλάς είπε ότι «σίγουρα οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου δεν με αφορούν. Η δική μας υποψηφιότητα και όραμα έχει και ενδιαφερόμαστε να διεκδικήσουμε και να αναλάβουμε την προεδρία αυτού του κράτους για να προτάξουμε όραμα». Σχολιάζοντας δηλώσεις του Προκαθημένου ότι οι προεδρικές εκλογές του 2013 θα είναι ενός γύρου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα τον απογοητεύσω τον Αρχιεπίσκοπο, οι εκλογές θα είναι δύο γύρων και η δική μας υποψηφιότητα θα είναι εκεί στον δεύτερο γύρο».

No comments:

Post a Comment

wibiya widget