Monday, May 13, 2013

20 συμβουλές για ουσιαστικότερη επικοινωνία με τα παιδιά σας


sumv gia epikoin psyxol 090513
1)Να μιλάτε στο παιδί σε καθημερινή βάση. Όσο πιο πολλά ερεθίσματα δέχεται, τόσο καλύτερα θα αναπτυχθεί ο λόγος του.
2)Φροντίστε να είστε σωστό πρότυπο καθαρής ομιλίας για το παιδί.
3)Να μιλάτε αργά και καθαρά.
4)Αποφύγετε τις μωρουδίστικες εκφράσεις.
5)Να το κοιτάτε στα μάτια. Προσπαθήστε να έχετε αυτό που λέμε βλεμματική επαφή. Καθώς μιλάτε, κοιτάζετε το πρόσωπο και τα μάτια του.
Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει και το ίδιο να βλέπει τους ανθρώπους, όταν επικοινωνεί.
6)Δώστε το δικαίωμα της επιλογής. Για παράδειγμα - Θέλεις να φάς το μήλο ή την μπανάνα;. Αφήστε το παιδί να διαλέξει αυτό που θέλει, είτε με το χέρι του είτε με το λόγο του.
7)Μιμηθείτε διάφορους ήχους. Για παράδειγμα - Πώς φωνάζει η κότα;, - Πώς φωνάζει ο σκύλος; κλπ.
8)Το διάβασμα πρέπει να γίνει η καθημερινή σας συνήθεια. Διαβάστε βιβλία με ωραίες εικόνες, ζωντανά χρώματα και πλούσιες ιστορίες. Τα βιβλία πάντα αποτελούν την καλύτερη πηγή συζήτησης.
9)Μην ξεχνάτε τα τραγούδια και τα ποιήματα. Η επανάληψη στίχων με ζώα, εποχές, αριθμούς θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του λόγου και στην απόκτηση ρυθμού σε όλο το σώμα του.
10)Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν να σκέφτονται. Για παράδειγμα ερωτήσεις του τύπου - Πού είναι τα παπούτσια σου;, -Tί έφαγες σήμερα;, βάζουν τα παιδιά στη διαδικασία σκέψης πριν μιλήσουν.
11)Κάντε πολλές ερωτήσεις. Όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία που μπορεί πλέον να απαντάει σε ερωτήσεις, αρχίστε να του κάνετε εσείς. Μέσα από αυτές ενισχύετε ο διάλογος και η επικοινωνία του.
12) Μαθαίνουμε να ακολουθεί εντολές και οδηγίες. Στην αρχή πιο απλές - Φέρε την μπάλα σου- και αργότερα πιο σύνθετες - Πάρε την μπλούζα και βάλε την στη ντουλάπα-.
13) Ενθαρρύνετε την απλή απομνημόνευση. Οι ερωτήσεις που γίνονται συχνά - Πώς λένε τη γιαγιά;,- Πόσα αδέρφια έχεις;,- Τί δουλειά κάνεις ο μπαμπάς;,βοηθούν και ενισχύουν τη μνήμη του.
14) Βοηθήστε να γίνει καλός ακροατής και παρατηρητής. Πηγαίνετε μία βόλτα στη φύση και εξηγήστε του όλα αυτά που βλέπει τριγύρω. Προσπαθήστε να του τραβήξετε το ενδιαφέρον και να τον κάνετε έναν καλό παρατηρητή.
15) Μάθετέ του να χρησιμοποιεί ευγενικές λέξεις. Λέξεις όπως - σε ευχαριστώ-, - σε παρακαλώ-, καλό θα ήταν να τις γνωρίζει. Έτσι θα χτίσει από νωρίς μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
16)Να ακούτε με υπομονή και ενδιαφέρον αυτά που έχει να σας πει, δίνοντας του το χρόνο και χώρο που χρειάζεται.
17)Δεν κοροϊδεύουμε το παιδί σε περίπτωση που δεν μπορεί να πει κάτι σωστά και δεν επισημαίνουμε τη δυσκολία του μπροστά σε τρίτους.
18)Δεν συγκρίνουμε ποτέ το παιδί που παρουσιάζει μία δυσκολία με τα υπόλοιπα αδέρφια του ή με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.
19)Επιβραβεύουμε κάθε προσπάθεια του παιδιού να μιλήσει, να διαβάσει, να γράψει και να φέρει σε πέρας μία δραστηριότητα που του δίνεται.
20)Φροντίζουμε να παίζει με άλλα παιδιά και να αναπτυχθεί η κοινωνικότητά του.

Βιργινία Ξανθού, λογοθεραπεύτρια

rodosforkids.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget