Friday, October 3, 2014

Αγωνία στο Τέξας για τον Εμπολα: 100 άνθρωποι υπό παρακολούθηση



Εκατό άνθρωποι βρίσκονται υπό παρακολούθηση στο Τέξας έπειτα από «πιθανή ή δυνητική» επαφή με τον άντρα από τη Λιβερία που εκδήλωσε αιμορραγικό πυρετό από ιό Έμπολα αρκετές ημέρες έπειτα από την άφιξή του στις ΗΠΑ.

Ο 42χρονος Τόμας Έρικ Ντάνκαν νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας και το υπουργείο Υγείας της πολιτείας εξετάζει προληπτικά όποιον είχε την παραμικρή επαφή με τον ίδιο ή με το σπίτι του, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του κυρία Κάρι Γουίλιαμς.

«Ο αριθμός αυτός θα μειώνεται καθώς θα εστιάζουμε σε εκείνους των οποίων η επαφή με τον ασθενή μπορεί όντως να ενέχει δυνητικό κίνδυνο μόλυνσης», διευκρίνισε η κυρία Γουίλιαμς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο κ. Ντάνκαν πιθανώς μολύνθηκε από τον ιό στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν βοήθησε στην μεταφορά μιας άρρωστης 19χρονης εγκύου από και προς ένα νοσοκομείο της Λιβερίας.

Επειδή δεν υπήρχε άδειο κρεβάτι, οι γιατροί του νοσοκομείου δεν μπορούσαν να κρατήσουν την 19χρονη παρότι είχε ήδη εκδηλώσει βαριά συμπτώματα της νόσου, και έτσι ζήτησαν από τον 42χρονο και τον αδελφό της να την πάρουν πίσω στο σπίτι.

Η κοπέλα πέθανε λίγες ώρες αργότερα, ενώ σε λίγες μέρες είχε αρρωστήσει και είχε χάσει τη ζωή του και ο αδελφός της.

Ο κ. Ντάνκαν μπήκε στο αεροπλάνο για να πάει στις ΗΠΑ στις 19 Σεπτεμβρίου. Οι Αρχές της Λιβερίας τον κατηγορούν ότι είπε ψέματα στο ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσε πριν ταξιδέψει, καθώς απάντησε «Όχι» στην ερώτηση αν έχει περιθάλψει ασθενή με Έμπολα.

Γι’ αυτό τον λόγο, είναι πιθανό να τον φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης αν και όταν επιστρέψει στην πατρίδα του, σύμφωνα με τον κ. Μπίνια Κεσέλι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Λιβερίας.

Ο κ. Ντάνκαν δεν είχε συμπτώματα της νόσου στη διάρκεια του ταξιδιού και έως τις 24 Σεπτεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι έως τότε δεν ήταν μεταδοτικός, λένε οι ειδικοί.

Από εκείνη τη μέρα και μετά, όμως, και έως τις 28 Σεπτεμβρίου που μεταφέρθηκε στην απομόνωση, όποιος ήρθε σε στενή επαφή μαζί του κινδυνεύει να έχει μολυνθεί.

Ήδη οι αμερικανικές Αρχές έχουν διατάξει την κοπέλα του, το παιδί τους και δύο ανήψια της κοπέλας που έμεναν μαζί τους, να παραμείνουν κλεισμένοι στο σπίτι τους έως ότου περάσουν 21 ημέρες από την τελευταία φορά που ήρθαν σε επαφή μαζί του (μέχρι τις 19 Οκτωβρίου).

Στους ανθρώπους που βρίσκονται υπό παρακολούθηση συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά της κοπέλας του κ. Ντάνκαν, το πλήρωμα του ασθενοφόρου που τον παρέλαβε στις 28 Σεπτεμβρίου από το σπίτι, οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό που ήρθαν σε επαφή μαζί του στις 26 Σεπτεμβρίου όταν απευθύνθηκε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο δίχως όμως να εισαχθεί, καθώς και φίλοι του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Στην Αφρική
Ο ιός Έμπολα εξακολουθεί να σαρώνει τη Δυτική Αφρική. Στη Σιέρα Λεόνε αναφέρονταν την τελευταία εβδομάδα πέντε νέα κρούσματα την ώρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις χώρες που έχουν πληγεί ήταν 7.178 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Από τους ασθενείς αυτούς, οι 3.338 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ωστόσο ο οργανισμός «Save the Children», ανακοίνωσε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι πλασματικοί, διότι άγνωστος αριθμός μικρών και μεγάλων πεθαίνουν στα σπίτια τους ή στους δρόμους και κανείς δεν τους καταγράφει.

Βαρύ τίμημα πληρώνουν και οι εργαζόμενοι στην Υγεία. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, είχαν αναφερθεί στον ΠΟΥ 377 κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές, με τους 216 από αυτούς να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουϊνέα είναι οι τρεις αφρικανικές χώρες που πλήττονται ασταμάτητα από τον ιό. Στη Νιγηρία όπου υπήρξαν μερικά κρούσματα, δεν έχει αναφερθεί κάποιο νέο από τα τέλη Αυγούστου, ενώ στη Σενεγάλη υπήρξε μόνο ένα, επίσης σε ταξιδώτη.
Απο ΤΑ ΝΕΑ, Αθηνων.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget