Ένα βέλος που πρέπει να βρει το κέντρο του στόχου
Είναι το κάθε παιχνίδι μου
Υπάρχει ταλέντο στη γυναικεία διαιτησία, που είτε δεν βγάζει τα αγωνιστικά τεστ, είτε δεν τολμά να εισχωρήσει πιο σοβαρά και δυναμικά στο χώρο
Η μητρότητα και η οικογένεια δεν αποτελούν εμπόδιο, αλλά την ώθηση να συνεχίσεις κάτι που αγαπάς
H προερχόμενη από τον σύνδεσμο Θεσσαλονίκης Νεκταρία Τσαγγάρη είναι για 3η σεζόν στον πίνακα βοηθών της football league, ενώ παράλληλα έχει ενταχθεί στον πίνακα των ταλέντων που είναι υποψήφια για άνοδο. Με εξαιρετική παρουσία μέχρι τώρα η Καρδιτσιώτισσα ρέφερι τονίζει πως αγωνίζεται για να σταθεί άξια σ’ έναν ανδροκρατούμενο χώρο και ότι ο μεγάλος της στόχος είναι να πάρει το σήμα της ΦΙΦΑ
-Πώς ξεκινήσατε τη διαιτησία;
Ξεκίνησα τη διαιτησία εντελώς τυχαία μπαίνοντας μια μέρα σε ένα μεσιτικό γραφείο, φοιτήτρια του TEΦΑΑ με ένα σάκο στην πλάτη. Κι εκεί, ψάχνοντας για σπίτι βρέθηκα στη στέγη της διαιτησίας! Κάποιοι είδαν πως μπορώ να έχω μέλλον και με έπεισαν να βγάλω τη σχολή διαιτησίας. Σίγουρα όμως ήταν η αφορμή που έψαχνα για να παραμείνω με κάποιο τρόπο ενεργά στα γήπεδα καθώς για πολλά χρόνια υπήρξα αθλήτρια στίβου.
-Ποιος είναι ο στόχος σας και τι φιλοδοξείτε για τη διαιτητική σας καριέρα;
Είναι η τρίτη μου χρονιά στη football league και ο στόχος μου είναι να αποδείξω πως και οι γυναίκες μπορούν εξίσου να σταθούν ψηλά σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Κάθε παιχνίδι είναι κι ένα βέλος που πρέπει να βρει το κέντρο του στόχου. Η φιλοδοξία μου και η μεγάλη μου επιθυμία είναι να γίνω διεθνής βοηθός διαιτητή. Αυτό αποτελεί και το κίνητρό μου για να συνεχίσω , δουλεύοντας με μόνο οπλισμό την απόδοσή μου στον αγωνιστικό χώρο την υπευθυνότητα και την σοβαρότητά μου.
-Από την προσέλευση κοριτσιών στη διαιτησία είστε ικανοποιημένη; Υπάρχει ταλέντο;
Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι γυναίκες που ασχολούνται με τη διαιτησία, αλλά στερούμαστε αξιολογημένες στις κατηγορίες κι αυτό δεν με ικανοποιεί. Υπάρχει ταλέντο, που είτε δεν βγάζει τα αγωνιστικά τεστ, είτε δεν τολμά να εισχωρήσει πιο σοβαρά και δυναμικά στο χώρο.
-Το γεγονός ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι σε ένα μέτριο επίπεδο αποτελεί τροχοπέδη για την ελληνική γυναικεία διαιτησία;
Σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο το μέτριο επίπεδο του γυναικείου ποδόσφαιρου στη χώρα μας στο να στερούμαστε ένα ανώτερο επίπεδο γυναικείας διαιτησίας, όχι από άποψη ικανότητας όσο περισσότερο σεβασμού. Αναμφισβήτητα στο φρενάρισμα αυτό θα πρέπει το δικό μας πείσμα να πατάει το γκάζι.
- Μετά την αλλαγή των τεστ οι γυναίκες για να παίξουν σε ανδρικά πρωταθλήματα πρέπει να κάνουν τους ίδιους χρόνους με τους άνδρες. Το θεωρείτε δίκαιο αυτό;
Προσωπικά θεωρώ δίκαιη την αλλαγή των τεστ και την ίση μεταχείριση εφόσον θέλουμε να οριζόμαστε σε αντρικά πρωταθλήματα. Οι ταχύτητες των ποδοσφαιριστών το απαιτούν, όσο και η δική μας καθαρότητα στο να μην μας προσάπτουν με ευκολία ευνοϊκή μεταχείριση σε ένα κοινό ρόλο. Ετσι, μεγαλώνει η αξία και η υπόστασή μας στο χώρο πρώτα απέναντι στον εαυτό μας και κατόπιν απέναντι στους άνδρες συναδέλφους μας.
- Διαιτησία, μητρότητα, οικογένεια. Μπορούν να συνδυαστούν όλα αυτά;
Πιστεύω πως μπορούν να συνδυαστούν αν υπάρχει διάθεση και δίχως κάποιο από αυτά να δημιουργεί σύγχυση στο άλλο. Η μητρότητα και η οικογένεια δεν αποτελούν εμπόδιο, αλλά την ώθηση να συνεχίσεις κάτι που αγαπάς. Υπάρχουν γυναίκες που έκαναν παιδιά κι εξακολούθησαν να διαιτητεύουν με τον ίδιο ζήλο και να διαπρέπουν. Ολα είναι εφικτά αν θέλεις κάτι πολύ και οι γύρω σου το σέβονται και σε στηρίζουν σ' αυτό.
- Υπάρχει περίπτωση ο Ελληνας παράγοντας και φίλαθλος να σταματήσει να ασχολείται τόσο πολύ με τη διαιτησία;
Ο Ελληνας παράγοντας και φίλαθλος θα πάψει να ασχολείται με τη διαιτησία όταν αποκτήσει την παιδεία, τον σεβασμό και την γνώση. Οταν σταματήσει να κρίνει έναν διαιτητή βλέποντας ξανά και ξανά μια φάση παγώνοντας την εικόνα, αλλά το κάνει μπαίνοντας στη θέση του διαιτητή, που πρέπει να πάρει τη σωστή απόφαση σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό πίεση.
- Την ελληνική διαιτησία στο σύνολό της πώς θα την κρίνατε;
Πιστεύω πως η ελληνική διαιτησία έχει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Διαθέτουμε αξιόλογους διαιτητές ,παρατηρητές κι ένα σύστημα οργάνωσης που βοηθά σε αυτό. Εχουν γίνει άλματα τα τελευταία χρόνια και το μέλημα όλων είναι κάθε διαιτησία να περνά απαρατήρητη. Να πρωταγωνιστεί το ποδόσφαιρο κι όχι ο διαιτητής του αγώνα.
- Ποια είναι η Νεκταρία Τσαγγάρη εκτός γηπέδων;
Η Νεκταρία εκτός γηπέδων είναι ένας απλός και καθημερινός άνθρωπο, που έμαθε να αγωνίζεται μόνη και τίμια. Είναι τελειόφοιτη του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ και του ΙΕΚ ΕΚΑΒ διασώστρια -πλήρωμα ασθενοφόρου. Μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό της Καρδίτσας, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε αθλήτρια μεσαίων αποστάσεων και μέλος την εθνικής ομάδας στίβου .Εχει μια δουλειά ,ένα σύζυγο και της αρέσουν τα ταξίδια, η φύση, το διάβασμα , η γυμναστική.
- Συμφωνείτε πως οι δύσκολες εποχές που βιώνουμε αφενός διώχνουν τον κόσμο από το γήπεδο και αφετέρου αυξάνουν την ένταση και προκαλούν επεισόδια;
- Συμφωνείτε πως οι δύσκολες εποχές που βιώνουμε αφενός διώχνουν τον κόσμο από το γήπεδο και αφετέρου αυξάνουν την ένταση και προκαλούν επεισόδια;
Κάποτε γεννήθηκε η φράση ''άρτος και θεάματα''. Σήμερα μένει μόνο η δεύτερη λέξη σαν μια διαφυγή κι εκτόνωση. Συμφωνώ πως οι εποχές που ζούμε διώχνουν τον κόσμο από τα γήπεδα . Αυτή η αύξηση της βίας είναι το αποτέλεσμα της εξαθλίωσης ενός λαού που βγάζει την έντασή του απρόσωπα και δειλά.
Πηγή: περιοδικό REFEREE
Επιμέλεια Άρθρου: Παναγιώτης Κουτάκος
Επιμέλεια Άρθρου: Παναγιώτης Κουτάκος
No comments:
Post a Comment