Friday, November 14, 2014

H Eλληνίδα της ESA μιλά για την ιστορική αποστολή του Philae

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:



Η Ελληνίδα μηχανικός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Χριστίνα Γιαννόπαπα εξηγεί γιατί είναι σημαντική η αποστολή Rosetta για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα.
Η ιστορική προσεδάφιση του Philae την Τετάρτη, ύστερα από ταξίδι δέκα ετών του διαστημοπλοίου «Ροζέτα» σε απόσταση 6,4 δισ. χιλιομέτρων, προκάλεσε τον ενθουσιασμό της επιστημονικής ομάδας της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.
Ο κομήτης 67Ρ ταξιδεύει στο Διάστημα με ταχύτητα 66.000 χιλιομέτρων την ώρα. Ο Philae, από τη μεριά του, διαθέτει ενέργεια για 64 ώρες, προτού αναπτύξει τα ηλιακά του κάτοπτρα, ικανά να αντλήσουν ενέργεια από τον ήλιο.
Μάχη με τον χρόνο δίνει το Philae
Όπως μετέδωσε το BBC την Παρασκευή, επισπεύστηκε η γεώτρηση του Philae στην επιφάνεια του κομήτη 67P, μετά τους φόβους που εκφράστηκαν από τους επιστήμονες για το ενδεχόμενο η μπαταρία του να εξαντληθεί εντός των επόμενων ωρών.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ρομπότ ανέπτυξε το τρυπάνι του, ωστόσο ο κίνδυνος να τελειώσουν άμεσα οι μπαταρίες, καθιστά αμφίβολο το αν οι πληροφορίες που θα καταφέρει να συλλέξει από τη γεώτρηση, θα φτάσουν στη Γη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για παρακινδυνευμένη κίνηση, δεδομένου ότι το Philae δεν έχει προσδεθεί ασφαλώς στον κομήτη, και συνεπώς η χρήση του τρυπανιού μπορεί να το αποσταθεροποιήσει.
Το ρομποτικό όχημα φαίνεται πως έχει προσεδαφιστεί σε κάποια απότομη πλαγιά του 67P, πιθανώς στη σκιά ενός γκρεμού, γεγονός που σημαίνει πως δεν εκτίθεται στο φως ώστε να μπορεί να βασιστεί στην ηλιακή ενέργεια. Η μπαταρία του δεν αποκλείεται να εξαντληθεί ως το βράδυ του Σαββάτου.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget