Tuesday, November 11, 2014

ΥΓΕΙΑ.Τα κράνα,και οι πολλές θεραπευτικές τους ιδιότητες ..

γράφει η
ΑΝΝΑ
ΚΟΥΣΙΑΝΤΖΑ

...




Η παράδοσή μας γνωρίζει το αρχαιότερο και πολυτιμότερο δασικό δέντρο,την κρανιά... με τους υπέροχους λαμπερούς κατακόκκινους καρπούς της τα κράνα,που κάνουν θαύματα στην υγεία μας....ανθίζει μέσα στο χειμώνα και ωρίμαζει τους καρπούς της φθινόπωρο.
Αρχαίες οι ρίζες της καταγωγής της,αναφέρει ο Όμηρος, στην Ιλιάδα η Κίρκη με "καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον"τάισε τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του,"Ακάρδιον και στερεόν όλον, όμοιον κέρατι την πυκνότητα και την ισχύν", χαρακτηρίζει το κρανόξυλο ο Διοσκουρίδης…από κρανιά είχε κατασκευαστεί και ο εμπνευσμένος από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, Δούρειος Ίππος.. από ξύλο κρανιάς ήταν τα πολεμικά ακόντια,τα τόξα και τα δόρατα των αρχαίων πολεμιστών του Μ.Αλεξάνδρου,κρανίσιες και οι γκλίτσες των βοσκών,οι βέργες παλιότερα των δασκάλων. και κατά την λαϊκή παροιμία «δε χορταίνει η αρκούδα κράνα» αφού είναι από τις βασικές τροφές της καφέ αρκούδας που ζει στην περιοχή της Πίνδου.....Οι νοικοκυρές παρασκευάζουν κατά τον παραδοσιακό τρόπο, ποτά, μαρμελάδα και γλυκά.

Κατά την παράδοση γνώριζαν τη στυπτικότητα του καρπού,τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες για πολλές παθήσεις, όπως κατά των καρδιακών παθήσεων, κοιλόπονοι, στομαχικές και εντερικές διαταραχές, ως χωνευτικό και ως τονωτικό, ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιούνταν ως αντιπυρετικά, εξαιτίας των εμπεριεχομένων πυκτινών είναι ρυθμιστικό των κινήσεων του εντέρου.Οι σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες αποδεικνύονται και από τις εργαστηριακές έρευνες που έχουν γίνει πως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα , βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, βιταμίνη C και ασκορβικό οξύ..

 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget