Wednesday, November 26, 2014

100 χρόνια πριν. Η μακρόχρονη παράδοση Siemens

Το 1914 αποκαλύφθηκε δωροδοκία πολλών υψηλόβαθμων μελών του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Ναυτικού από τον γερμανικό βιομηχανικό όμιλο της Siemens AG.
Το Ιαπωνικό Ναυτικό είχε ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα επέκτασης, με μίζα 15-20 % από τη Siemans στις ιαπωνικές ναυτικές αρχές που ήταν υπεύθυνες για τις δημόσιες συμβάσεις.
Ξέσπασαν στο Τόκιο μεγάλες και βίαιες διαδηλώσεις. Η κοινή γνώμη εξοργίστηκε όχι μόνο για το σκάνδαλο, αλλά και διότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να αυξήσει τους φόρους για να καλύψει τις δαπάνες της «Αγοράς του Αιώνα».

Υπό την πίεσιν των πολιτών, δεν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και η κυβέρνηση του ναύαρχου Gonnohyōe Yamamoto παραιτήθηκε. Τον Μάιο 1914, το στρατοδικείο καταδίκασε αρκετά ηγετικά μέλη του Ναυτικού σε φυλάκιση, καθαίρεσε απο τους βαθμούς τους τον Yamamoto και τον υπουργό Ναυτικών ναύαρχο Saito Makoto και τιμώρησε τη Siemens με βαριά πρόστιμα και απαγορεύτηκε η μελλοντική συμμετοχή της σε συμβάσεις.

Μια-δυο εβδομάδες αργότερα ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ετσι, όλοι οι καταδικασθέντες πήραν χάρη και αποκαταστάθηκαν.

Ουδείς υπεύθυνος της Siemens τιμωρήθηκε στη Γερμανία, εκτός του Καρλ Ρίχτερ (του υπαλλήλου της Siemens στο Τόκυο), ο οποίος είχε υπεξαιρέσει τα ενοχοποιητικά έγγραφα και τα είχε πουλήσει στο Reuters. Καταδικάστηκε στη Γερμανία για την κλοπή σε δύο χρόνια φυλάκισης.

Ευχαριστούμε την καλή μας φίλη EVI SARANTEA για το Εμαίηλ της

No comments:

Post a Comment

wibiya widget