Sunday, February 1, 2015

"Μπουνιά" Ομπάμα: Οχι άλλη λιτότητα, στρατηγική ανάπτυξης ζητά για την Ελλάδα

Ομπάμα: Οχι άλλη λιτότητα, αλλά ανάπτυξη, μεγάλη υποστήριξη στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε στο CNN ότι δεν μπορείς να πιέζεις άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Αμερικανός ηγέτης.Βεβαίως, ο Πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, αλλά όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης. Μίλησε για τη φοροδιαφυγή, και αναφέρθηκε στην αδυναμία συλλογής φόρων.
“Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην  Ευρωζώνη, αυτή είναι η ελπίδα μου”, CNN ο κ. Ομπάμα.
Σημείωσε επίσης ότι από την αρχή βοηθήσαμε και ασχοληθήκαμε με την ελληνική κρίση. Και είναι σημαντικό ότι και η Γερμανία αναγνωρίζει ότι πρέπει να μείνει στο ευρώ.
ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Συμφωνειτε με την δήλωση του νεου Ελληνα πρωθυπουργου ότι η λιτοτητα δεν φέρνει αποτελεσμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ: “Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορεις να συνεχισεις να πιεζεις χώρες που βρισκονται σε υφεση. Καποια στιγμη πρεπει να υπάρξει στρατηγικη ανάπτυξης, προκειμενου αυτές οι χωρες να μπορεσουν να αποπληρωσουν τα χρεη τους, να μειωσουν καποια από τα ελλειμματα τους.
Δεν υπαρχει αμφιβολια ότι η ελληνικη οικονομια βρισκοταν σε επιτακτικη αναγκη μεταρρυθμισεων, η συλλογη των φορων στην Ελλαδα ηταν διασημα τραγικη.
Νομιζω ότι για να μπορεσει η Ελλαδα να γινει ανταγωνιστικη στην παγκοσμια αγορα, επρεπε να δρομολογησουν μια σειρα πο αλλαγες. Είναι πολύ δυσκολο να γινουν αυτες οι αλλαγες αν το επιπεδο διαβιωσης των πολιτων εχει πεσει κατά 25%, αυτό δεν μπορει να το αντεξει ουτε η ελληνικη κοινωνια ουτε το πολιτικο συστημα.
Επομενως η ελπιδα μου είναι ότι η ελλαδα θα μεινει στην ευρωζωνη, νομιζω ότι αυτό θα απαιτουσε συμβιβασμους από ολες τις πλευρες. Οταν η οικονομικη κριση στην Ελλαδα ενεσκυψε πριν από μερικα χρονια, εμεις ειχαμε ενεργο ρολο στην προσπαθεια αντιμετωπισης της. Νομιζω ότι αναγνωριζει η Γερμανια και αλλοι ότι θα ηταν καλυτερο για την Ελλαδα να παραμεινει στην Ευρωζωνη, από το να βρεθει εξω από αυτή. Είναι μία κατασταση που στις αγορες δεν αρεσει.
Γενικως όμως με απασχολει η αναπτυξη στην Ευρωπη, η δημοσιονομικη πειθαρχια είναι σημαντικη, οι διαρθρωτικες μεταρρυθμισες είναι απαραιτητες σε πολλς από αυτές τις χωρες, αλλα αυτό που μας διαδαξε η αμερικανικη εμπειρια, είναι ότι ο καλυτερος τροπος να μειωσεις τα ελλειμματα είναι να αποκαταστησεις την δημοσιονομικη σταθεροτητα είναι να αναπτυχθεις και όταν εχεις μια οικονομια σε ελευθερη πτωση πρεπει να υπαρξει στρατηγικη αναπτυξης και όχι απλως να γινονται προσπαθειες πιεσης ενός πληθυσμου που δεινοπαθει ολοενα και περισσοτερο”.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget