Friday, February 27, 2015

Θησαυρός 120 δις ευρώ εκτός Ελλάδας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

«Θησαυρός 120 δισ. ευρώ κρυμμένος εκτός Ελλάδας - Θα εισπράξουμε 2,5 δισ.»

«Θησαυρός 120 δισ. ευρώ κρυμμένος εκτός Ελλάδας - Θα εισπράξουμε 2,5 δισ.»
«Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλουσίων, είμαι εναντίον των ανέντιμων πλουσίων. Και είμαι εδώ για να τους πιάσω», δηλώνει ο Παναγιώτης Νικολούδης σε συνέντευξή του στους New York Times, ενώ εκτιμά πως εκτός Ελλάδας υπάρχουν 120 δισ. ευρώ, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.

Ο νέος υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς που ως πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ασχολείτο για δεκαετίες με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, λαθρεμπορίου καυσίμων και διαφθοράς στρέφει το στόχαστρό του στους Ελληνες «ολιγάρχες».
Περνώντας από κόσκινο μια στοίβα ελληνικών τραπεζικών λογαριασμών ανώτατων στελεχών, πολιτικών και άλλων μελών της ελληνικής ελίτ, ο Παναγιώτης Νικολούδης εντόπισε ανησυχητικά στοιχεία.
Άνδρας, ο οποίος ζητούσε επίδομα ανεργίας και δήλωνε μηδενικό εισόδημα στη φορολογική του δήλωση, είχε πάνω από 300.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό. Άλλος, ο οποίος δήλωνε στην εφορία ότι το ετήσιο εισόδημά του ήταν μόλις 15.000 ευρώ, είχε 1,5 εκατ. ευρώ σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ο κ. Νικολούδης εκτιμά πως οι δύο προαναφερθέντες είχαν στερήσει φορολογικά έσοδα χιλιάδων ευρώ από τα δημόσια ταμεία, την ώρα που άλλοι Έλληνες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα στην παρούσα φάση.
Οπως αναφέρει σε συνέντευξή του στους New York Times, έχει στα χέρια του 3.500 ελέγχους με οφειλόμενους φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ, από τους οποίους ευελπιστεί πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. ευρώ. Σύντομα θα βρεθούν στο στόχαστρο άλλες 22.000 υποθέσεις, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σημαντικός αφορολόγητος πλούτος εκτός Ελλάδας, στον οποίον περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2.000 ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία, που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ η οποία εστάλη στην Ελλάδα το 2010. Συνολικά εκτιμάται πως εκτός Ελλάδας υπάρχουν 120 δισ. ευρώ, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους, όπως σημειώνει ο κ. Νικολούδης, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.
Παρά το γεγονός, όμως, ότι η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειές της στο θέμα της φορολογίας, η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του νομικού συστήματος θα μπορούσε να φέρει εμπόδια στη διαδικασία.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, θυμάται μια υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας η διεύθυνση βεβαίωσε πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ σε πλούσιο Έλληνα που φοροδιέφευγε. Το άτομο αυτό προσέφυγε στη Δικαιοσύνη όπου, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η υπόθεση τελικά «πέθανε», καθώς ο δημόσιος κατήγορος δεν εμφανίστηκε στη δίκη.
«Το άτομο ήταν αρκετά ισχυρό ώστε να ανατρέψει την υπόθεση», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης στους NY Times

No comments:

Post a Comment

wibiya widget