Monday, February 9, 2015

Ομπάμα: Ελπίζουμε σε ανάκαμψη της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης – Μέρκελ: Περιμένω τις ελληνικές θέσεις

Ομπάμα: Ελπίζουμε σε ανάκαμψη της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης – Μέρκελ: Περιμένω τις ελληνικές θέσεις

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε τη Δευτέρα, ότι «αναμένουμε τις προτάσεις (από Βερολίνο) για το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης», σε σύντομη αναφορά του για το ελληνικό ζήτημα, κατά τη συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, “Αγγελα Μέρκελ.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε:
«Αναμένω να ακούσω την πρόταση της “Αγγελα για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρουν ένα τρόπο να επανέλθει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις ΗΠΑ».
Η Γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, στην εισαγωγική αναφορά της, υπογράμμισε ως «παράδειγμα επιστροφής στην ανάπτυξη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από δομικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν».
Το ζήτημα της Ελλάδας και η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο πρόεδρος Ομπάμα και η καγκελάριος Μέρκελ.
Μέρκελ: Περιμένω τις θέσεις της Ελλάδας
Στις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη έδωσε έμφαση η Γερμανίδα καγκελάριος, “Αγγελα Μέρκελ, κατά τη συνέντευξη στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, η κα Μέρκελ είπε:
«Την Τετάρτη, θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα θέσει στο τραπέζι η Ελλάδα. Η γερμανική πολιτική, από το 2010, έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι: θα πρέπει να προσπαθήσετε (η Ελλάδα) και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη. Τα προγράμματα αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες. Πάντα λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει βιώσιμο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε».
Στην εισαγωγή της τοποθέτηση, πριν να απαντήσει σε ερωτήσεις, η κα Μέρκελ δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Ομπάμα, σημειώνοντας επίσης ότι «έχουμε επιτύχει αρκετά όσον αφορά την Ευρωζώνη.
Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη» και επεσήμανε «ως παράδειγμα επιστροφής στην ανάπτυξη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν».

No comments:

Post a Comment

wibiya widget