Friday, August 14, 2015

Συμφωνία για πακέτο 86 δισ. - Η πρώτη δόση 26 δισ



Oλοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου (Ντέισελμπλουμ, Ντομπρόφσκις, Ρέγκλινγκ) ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλουμ καλωσόρισε τη συμφωνία θεσμών-Ελλάδας σε ευθυγράμμιση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 12 Ιουλίου.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στα βήματα που έγιναν από την ελληνική πλευρά για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, όπως τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν.

Ο ολλανδός αξιωματούχος μίλησε για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και εξυγίανσης των δημοσιονομικών, ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της.

Το συνολικό πρόγραμμα φτάνει τα 86 δισ. ευρώ από τα οποία τα περίπου 25 δισ. ευρώ αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για το θέμα του χρέους, είπε ότι θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει ανάμειξη και του ΔΝΤ.

Κρίσιμη προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, είναι η πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η βιωσιμότητα του χρέους. Ολα αυτά θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τον Οκτώβριο.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ

Ο Ντέισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε μέσω τηλεφωνικής παρέμβασης στο Eurogroup ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δεσμευτεί για το αν θα συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα και ότι αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο μετά την πρώτη αξιολόγηση, την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ερώτηση για τυχόν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τα όσα έγιναν το πρωί στη Βουλή, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε πως είναι σημαντικό ότι υπήρξε ευρεία πλειοψηφία και βούληση στο Κοινοβούλιο να συνεργαστεί. 

«Δεν θέλω να κάνω εικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης ή εκλογές» υπογράμμισε.

Σε άλλη ερώτηση για τις τράπεζες, ο ολλανδός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν οι καταθέτες στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις καλωσόρισε επίσης τη συμφωνία, κάνοντας και εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, κάνοντας και εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στην μεταστροφή του κλίματος, λόγω αλλαγής στάσης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος επίσης μίλησε για πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δοθούν όλα τα χρήματα από την Ευρώπη, αλλά και από το ΔΝΤ, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το ύψος της συνεισφοράς του.

Η πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ

Ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι η πρώτη δόση θα είναι ύψους 26 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί όταν εγκρίνουν και τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης τη συμφωνία.

Από τα χρήματα της πρώτης δόσης, τα 10 δισ. ευρώ αφορούν τον τραπεζικό τομέα. Από τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ, τα 13 δισ. ευρώ θα δοθούν την ερχόμενη Πέμπτη 20 Αυγούστου και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν σε δύο μέρη: τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα δοθούν το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε θα ολοκληρωθούν και τα stress tests των τραπεζών.

Ο Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα μείνουν σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και θα αποδεσμευτούν όταν ζητηθούν.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget