Wednesday, August 19, 2015

Σε γραμμή ...Γιώργου Παπανδρέου ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας

Image

Τρις στην γραμμή Γιώργου Παπανδρέου- δικαιώνοντάς τον έμμεσα- κινήθηκε σε συνέντευξή του στον Σκάι ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ Νίκος Τόσκας - που άλλωστε έχει υπάρξει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πριν συνεργαστεί με την κίνηση πολιτών ''Πράττω'' του Νίκου Κοτζιά και αυτή εν συνεχεία εκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ!  
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της  δημοσιογράφου Μαρίας Αναστασοπούλου, στη διάρκεια της εκπομπής “ONLINE”, ο  κ.Νίκος Τόσκας  είπε και αυτός το περίφημο ''λεφτά υπάρχουν'' (''τα έχουμε τα χρήματα'', είπε συγκεκριμένα) για να γίνουν κοινωνικές παροχές,  αρκεί - πρόσθεσε-να λυθούν  μια σειρά προβλήματα από την διογκωμένη γραφειοκρατία, τις αγκυλώσεις και άλλα εμπόδια και δυσκολίες που δυσκολεύουν τα έργα. Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με την ομολογία ότι η ''άλλη πλευρά'' ( Γερμανία και άλλοι Ευρωπαίοι)  ήταν  πιο ισχυροί από την Ελλάδα και ότι παρά την ελληνική προσπάθεια, προέκυψε το Μνημόνιο και τα μέτρα και υπήρξαν και ''απώλειες''.... Και το τρίτο σημείο - που έχει αρχίσει να λέγεται και από άλλους στο ΣΥΡΙΖΑ- είναι ότι ορισμένα από τα μέτρα εξορθολογισμού και  ''συμμαζέματος'' ''ειναι αναγκαίο κακό'', και ότι ''θα έπρεπε να έχει γίνει -κακά τα ψέματα- από το 1974, από την Μεταπολίτευση''.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από το  απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Νίκος Τόσκας:Kυρία Αναστασοπούλου, εάν με ρωτήσετε ποιο είναι το κεντρικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στα θέματα της  Άμυνας και νομίζω ότι είναι κεντρικό πρόβλημα σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, θα σας απαντήσω ότι δεν είναι τα οικονομικά, δεν είναι οι περικοπές των δαπανών, είναι η τεράστια διόγκωση που έχει γίνει για πάρα πολλά χρόνια της γραφειοκρατίας, είναι οι αγκυλώσεις, είναι τα στερεότυπα και τελευταία θα σας πω και τα οικονομικά.
 
Μαρία Αναστασοπούλου: Ακριβώς, είναι όλη η νοοτροπία που έχει χτιστεί κύριε Τόσκα...
 
N.T: Ακριβώς. Και αν θέλετε να σας φέρω ένα παράδειγμα. Σχεδιάσαμε κάποια στρατιωτικά σπίτια σε περιοχές πολύ δύσκολες όπως είναι η Κάλυμνος, όπως είναι ο Βόρειος Έβρος, ξέρετε πόσο προσπαθούμε να επιταχύνουμε, τα έχουμε τα χρήματα. Αυτή την εποχή, που λέμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, τα έχουμε τα χρήματα. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε διαδικασίες γραφειοκρατικές και βρίσκουμε δυσκολίες και προσπαθούμε...
 
Μ.Α: Μάλιστα. Κύριε Τόσκα ένα τελευταίο ερώτημα γιατί βλέπω ότι το ρωτούν και οι τηλεθεατές μας που παρακολουθούν την κουβέντα. Περιμένατε στις 25 Ιανουαρίου ότι θα κληθείτε λίγους μήνες μετά να εφαρμόσετε ένα μνημόνιο. Θέλω να πω, κυβέρνηση Αριστεράς και μνημόνιο μπορούν αν προχωρήσουν μαζί;
 
Ν.Τ: Δεν περιμέναμε ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές αντιδράσεις από πλευράς Ευρωπαϊκών δυνάμεων..
 
Μ.Α: Δεν τα είχατε υπολογίσει καλά μήπως;
 
N.T: Δεν υπολογίστηκαν καλά, δεν περιμέναμε τόσο ισχυρές αντιδράσεις. Φάνηκε ότι οι αντιδράσεις και ο σχεδιασμός που είχε υπάρξει από πλευράς Γερμανίας και άλλων Ευρωπακών δυνάμεων ήταν ισχυρότερος από αυτόν που περιμέναμε. Ομως το να μας κατηγορήσει κάποιος ότι δεν περιμέναμε τόσο ισχυρές αντιδράσεις, δεν είναι το ίδιο με το να μας κατηγορήσει κάποιος ότι δεν διαπραγματευτήκαμε, ότι δεν αγωνιστήκαμε – κύρια ο Πρωθυπουργός – και ότι δεν δώσαμε την μάχη με όσες απώλειες υπήρξαν.
 
Μ.Α: Εσείς που θα εφαρμόσετε τώρα όλες αυτές τις περικοπές και στο κομμάτι των αμυντικών δαπανών αισθάνεστε ένας ακόμα μνημονικός Υπουργός κύριε Τόσκα;
 
Ν.Τ: Δεν αισθάνομαι καθόλου καλά εφαρμόζοντας τα μέτρα τα οποία μας επιβλήθηκαν, αλλά, ξέρετε, ένα μέρος από αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να έχει γίνει -κακά τα ψέματα- από το 1974, από την Μεταπολίτευση. Είναι μέτρα τα οποία έχουν σχέση με εξορθολογισμούς, είναι μέτρα που έχουν σχέση με «συμμάζεμα του μαγαζιού». Αλλά είναι και μέτρα δυσάρεστα για τα οποία δεν νιώθουμε καθόλου ευχάριστα, όμως είναι το αναγκαίο κακό αυτή τη στιγμή.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget