Με το επιχείρημα ότι το κτίσμα είναι αυθαίρετο, υπάλληλοι του Δήμου Χειμάρρας επιχείρησαν να κατεδαφίσουν το ναό. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και ζήτησαν να σταματήσει η κατεδάφιση, παρά το γεγονός ότι έχουν προκαλέσει σχεδόν ανεπανόρθωτη ζημιά στο κτίριο, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για κλοπές εικόνων .
Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για τα επεισόδια, επισημαίνοντας ότι η βίαιη απομάκρυνση και η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού καθώς και οι εκτεταμένες καταστροφές στις οποίες προέβησαν υπάλληλοι του Δήμου Χειμάρρας είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οιουδήποτε τυχόν νομικού ισχυρισμού και σαφέστατα δεν συνιστούν συστατικά στοιχεία χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Υπογραμμίζει επίσης ότι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικά εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού.
Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένει εξηγήσεις και την άμεση λήψη μέτρων από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης και προσθέτει ότι η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα και οι Προξενικές μας Αρχές στην περιοχή έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν και να φροντίζουν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα. Σημειώνεται ότι το επεισόδιο αυτό επιβαρύνει περαιτέρω τις διμερίς σχέσεις Ελλάδας -Αλβανίας , καθώς είναι γνωστό ότι, πέραν των προβλημάτων της μειονότητας , υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ τα προβλήματα εθνικισμού και μεγαλοιδεατισμού παραμένουν ψηλά στην πολιτική ρητορική του αλβανικού πολιτικού συστήματος.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναικού Πρακτορείου από τα Τίρανα, η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας "Ομόνοια" κατήγγειλε την "κατάπτυστη αυτή επιχείρηση των υπαλλήλων του Δήμου Χειμάρρας". Αναφέρει ότι "Ο ναός αυτός είχε κατεδαφιστεί από το κομουνιστικό καθεστώς και ανακατασκευάστηκε το 1992 από τους πιστούς του χωριού οι οποίοι θεωρούσαν αδιανόητο πως θα βίωναν ξανά το ίδιο μαρτύριο, σε χρόνους 'δημοκρατίας' ", αναφέρεται σε ανακοίνωση της "Ομόνοιας". Η ενέργεια αυτή, σημειώνει, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά περιοδικών επιθέσεων κατά ορθόδοξων ναών και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου. Ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατήγγειλε την ενέργεια αυτή ως απόδειξη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr
No comments:
Post a Comment