Wednesday, August 19, 2015

Τα βρωμικά δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης



Η Μεγάλη Μαφία...

4.000 περίπου διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν στην ΕΕ το 2013 ενώ το κόστος των εγκληματικών οργανώσεων τύπου μαφίας κυμαίνεται στις 4-5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για την ΕΕ μόνο...
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία και την κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του νόμου (Europol), μόνο το 2013 δρούσαν στην ΕΕ 3.600 διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις, εκ των οποίων το 70% έχουν μέλη από διαφορετικές χώρες.

Να σημειωθεί ότι το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) εκτιμά ότι τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται περίπου στο 3,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Τα ναρκωτικά είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων. Η ηρωίνη βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου, ενώ ακολουθούν η κοκαΐνη και η κάνναβη.


Trafficking, απάτη με το ΦΠΑ, όπλα και λαθρεμπόριο επίσης αποφέρουν τεράστια κέρδη.

Για να ξεπλύνουν το βρώμικο χρήμα, οι εγκληματικές συμμορίες στρέφονται σε νομιμοφανείς δραστηριότητες. Επιχειρήσεις-«βιτρίνες» που ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων, εκατομμύρια ευρώ που αλλάζουν ταχύτατα χέρια , παρασκηνιακές σχέσεις διαπλοκής, στον τρίγωνο πολιτική-δικαιοσύνη-μαφία. Αρκετές φορές , τα μετρητά βγαίνουν στην αγορά μέσα από ταμεία νυχτερινών κέντρων και εστιατορίων. Έτσι προσφέρεται κάλυψη σε κυκλώματα πορνείας και αγοράς ναρκωτικών.

Επιχειρήσεις μεταφοράς χρημάτων, κατασκευές και μεταφορές προσελκύουν όλο και περισσότερους εγκληματίες. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαχείριση αποβλήτων έχουν επίσης μπει στο στόχαστρο.Ο κόσμος του εγκλήματος των σκουπιδιών δημιουργεί τεράστια κέρδη κάθε χρόνο. Σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, η απόρριψη επικίνδυνων σκουπιδιών κατηγορείται για αυξανόμενα ποσοστά σε καρκίνους και τερατογενέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη μεριά της εκτιμά ότι το κόστος της διαφθοράς μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ή αλλιώς στο 1,1% του ΑΕΠ της ΕΕ.Η εμπορία ανθρώπων δημιουργεί κάθε έτος κέρδη υπολογιζόμενα σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, αυτό το εγκληματικό φαινόμενο αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ. Πάνω από 30.000 άτομα αναφέρεται ότι έπεσαν θύματα της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη στο διάστημα ανάμεσα στο 2010 και το 2012.Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ο συνολικός αριθμός ατόμων υπό καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας στα κράτη μέλη της ΕΕ εκτιμάται στις 880.000, εκ των οποίων οι 270.000 είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget