Η πλατεία Βικτωρίας έχει αναδειχθεί σε κύριο προορισμό για εκατοντάδες πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στην Αθήνα. Το κομβικό της σημείο για το «κλείσιμο» ραντεβού, η σκιά των δέντρων, τα δεκάδες παγκάκια, ο σταθμός του ηλεκτρικού, το δωρεάν διαδίκτυο από τον Δήμο Αθηναίων φαίνεται πως προσελκύει τους πρόσφυγες. Η άλλοτε αστική περιοχή της πλατείας έχει μετατραπεί σε πολυπολιτισμικό καταυλισμό. Σαν καζάνι που βράζει, πολλοί κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αγανακτισμένοι με αυτήν την κατάσταση, καταγγέλλοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό πρόβλημα.
«Λιάζονται», λέει στην «Κ» περιπαικτικά η 62χρονη Γεωργία, κάτοικος της οδού Χέιδεν, δανειζόμενη την έκφραση της πρώην υπουργού Μετανάστευσης Τ. Χριστοδουλοπούλου. «Ζω αυτήν τη κατάσταση πολλούς μήνες, αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», προσθέτει και συνεχίζει την πορεία της προς την 3ης Σεπτεμβρίου. Η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο έχει ωθήσει πολλούς κατοίκους στα άκρα. Μια παρέα συνταξιούχων συζητά σε έντονο ύφος σε καφενείο της πλατείας, παρατηρώντας από μακριά τις οικογένειες των προσφύγων. Η συζήτηση στρέφεται στις επερχόμενες εκλογές και ένα μέλος της παρέας, πρώην γιατρός, κάνει μια πρόχειρη ανάλυση της κατάστασης, καταλήγοντας πως η μόνη επιλογή που έχει για να λυθεί το πρόβλημα είναι ο εθνικισμός. Ολη η παρέα σπεύδει να συμφωνήσει... Δέκα άτομα τριγύρω παρακολουθούν τη συζήτηση σιωπηλά, χωρίς να σχολιάζουν.
Εξω από ένα καφενείο, μια εξαμελής οικογένεια μεταναστών αφήνει τους σάκους με τις αποσκευές και κάθεται στο έδαφος να ξαποστάσει. Πέντε λεπτά αργότερα δέχονται λεκτική επίθεση από τον έξαλλο ιδιοκτήτη, ο οποίος επιχειρεί να τους απομακρύνει από τον υπαίθριο χώρο του μαγαζιού. Με έντονη αμηχανία, η οικογένεια μεταφέρεται μερικά μέτρα παρακάτω. «Τέτοια συμβαίνουν καθημερινά», αναφέρει αστυνομικός που εποπτεύει την περιοχή. «Η κίνηση στα μαγαζιά της πλατείας έχει μειωθεί, όπως μας λένε, και όλοι έχουν νεύρα. Για το παραμικρό ξεσπούν καβγάδες», συμπληρώνει.
Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε από χθες η ομαλότητα των αναχωρήσεων προς βορρά. Τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν 18 έκτακτα δρομολόγια και τα τρένα αναχωρούν πλήρη καθημερινά. Από τις αρχές της εβδομάδας το «Ελ. Βενιζέλος» σταματά τα έκτακτα δρομολόγια, αλλά οι μετανάστες θα εξυπηρετούνται από τα πλοία της γραμμής, καθώς η τουριστική κίνηση αραιώνει και θα διατίθενται κενές θέσεις.
kathimerini.gr Στράτος Καρακασίδης
No comments:
Post a Comment