Tuesday, August 22, 2017

Η χθεσινή έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ και" ο αειθαλής Θαλης" . Του Δημοσθένη Τριανταφύλλου


Yesterday’s Eclipse of the Sun and Thales, the Ffrek Mathematician, scientist and philosopher !

Του Δημοσθένη Τριανταφύλλου

Καθηγητή Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης.

Το ουράνιο φυσικό φαινόμενο της έκλειψης του ηλίου , που θαυμάσαμε χθες, εδώ στην Αμερική,  μας δίνει την ευκαιρία να πούμε σε όλους ότι ο αρχαίος ημών πρόγονος , Θαλής ο Μιλήσιος ( 6ος αιώνας π. Χ.) , πρόβλεψε την πρώτη έκλειψη του ηλίου που έγινε  στις 28
ΜΑΙΟΥ του 585 π. Χ.
Δυστυχώς , κανένας από τους Αμερικανούς δημοσιογράφους και  παρουσιαστές προγραμμάτων στην τηλεόραση δεν έκανε αναφορά στο θεμελιώδες αυτό επιστημονικό πρωτείο του Έλληνα μαθηματικού, επιστήμονα και φιλοσόφου!
Ταυτόχρονα με την χθεσινή ευκαιρία  να συμμεριστώ μαζί σας και την ρήση των δύο μεγάλων μου καθηγητών της μεταπτυχιακής Φιλοσοφικής Σχολής του New York University , Dr. Richard Martin ( Logic) και Dr. William Barre ( History of Philosophy) που πάντοτε έγραφαν στον πίνακα στα ελληνικά » Ο Αειθαλής Θαλής» και εξηγούσαν ότι τιμούν τον Θαλή γιατί έκανε την αρχή της επιστημονικής  σκέψης με την γεωμετρική του λογική , και ότι μαζί  με άλλους Προ-Σωκρατικούς Φιλοσόφους και στη συνέχεια με τον Πλάτωνα και Αριστοτέλη  έθεσαν τα θεμέλια της επιστημονικής και φιλοσοφική σκέψης που χρησιμοποιούμε σήμερα και αποτελεί το παγκόσμιο επιστημονικό εργαλείο έρευνας  και ανακάλυψης.


Δυστυχώς, ούτε τα σχολικά βιβλία της Ομογένειας  περιλαμβάνουν εκτενή ή μερική αναφορά στην επιστημονική αυτή αρχαία ελληνική κληρονομιά μας και σκέψη που δοξάζουν την Ελλάδα στον κόσμο όλο.
Έχουμε ξεχάσει μεγάλο μέρος της αυθεντικής μας ελληνικής κληρονομιάς.
Χρειαζόμαστε μια νέα ειρηνική πνευματική επανάσταση να βελτιώσουμε τα εκπαιδευτικά συστήματα και στην Ελλάδα   αλλά και εδώ στην Αμερική.
Φιλοσοφία και επιστήμη : Τα δύο πνευματικά δώρα της ΕΛΛΑΔΑΣ στον κόσμο που θα πρέπει να διδάσκονται σε όλα τα σχολεία ως παγκόσμια προσφορά της Ελλάδας μας!
Panhellenik post.com

No comments:

Post a Comment

wibiya widget