Thursday, August 17, 2017

Τρομος στην Ευρώπη. Το μακελειό στη Βαρκελώνη

Μικρό φορτηγό βαν έπεσε πάνω στο πλήθος στον πεζόδρομο Las Ramblas στην πλατεία Catalunya της Βαρκελώνης. Τρομοκρατική επίθεση χαρακτήρισε το γεγονός η αστυνομία.
Σχετική είδηση:
Ισπανία: Φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος – Πληροφορίες για ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες (video)
  H Βρετανία «στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ισπανίας εναντίον της τρομοκρατίας»
H Βρετανία, που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων, «στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ισπανίας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
«Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα αυτής της φοβερής επίθεσης που διαπράχθηκε σήμερα στη Βαρκελώνη και στις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο περιστατικό» τόνισε η Τερέζα Μέι.
«Η Βρετανία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ισπανία εναντίον της τρομοκρατίας» συμπλήρωσε η ίδια.
Ο Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, εξέφρασε «την ανησυχία του και τη θλίψη του για την επίθεση στη Βαρκελώνη».
«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε εκείνους που επλήγησαν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβεβαιώσουμε εάν υπάρχουν Βρετανοί που έχουν ανάγκη βοήθεια» συμπλήρωσε ο ίδιος σε μήνυμά του στο Twitter.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν επίσης διατύπωσε μέσω Twitter την αλληλεγγύη των κατοίκων της πόλης του προς τη Βαρκελώνη εναντίον της «μάστιγας της τρομοκρατίας».
  Ραχόι: Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν ποτέ έναν ενωμένο λαό που αγαπά την ελευθερία
"Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν ποτέ έναν ενωμένο λαό που αγαπά την ελευθερία απέναντι στη βαρβαρότητα" έγραψε ο πρωθυπουργός Ραχόι σε μήνυμά του στο Twitter.
  Καταδικάζει την επίθεση το Βερολίνο
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ καταδίκασε την «αποτρόπαιη» επίθεση στη Βαρκελώνη.
«Οι σκέψεις μας βρίσκονται με βαθιά θλίψη στα θύματα της αποτρόπαιης επίθεσης στη Βαρκελώνη-στεκόμαστε με αλληλεγγύη και φιλία στο πλευρό των Ισπανών», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε μια ανάρτησή του στο Twitter.
  Δεν υπάρχουν Κύπριοι πολίτες μεταξύ των τραυματιών
Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Κύπριους πολίτες ανάμεσα στα θύματα. Το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μαδρίτη καθώς και με τις ισπανικές αρχές.
  Φ.Γεννηματά:Η Ευρώπη θα παλεύει πάντα για περισσότερη ελευθερία ισότητα αλληλεγγύη δικαιοσύνη
  Στ. Θεοδωράκης: Σπέρνουν μίσος αλλά δε θα θερίσουν φόβο
  Ποιος είναι ο Ντρις Ουκαμπίρ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συλληφθείς που ονομάζεται Ντρις Ουκαμπίρ είναι 28 χρονών γεννήθηκε στη Μασσαλία, ζούσε στην ισπανική πόλη Ripoll , που βρίσκεται 50χλμ από τη Βαρκελώνη και ήταν γνωστός στις αρχές. Ταυτοποιήθηκε ως ο άνθρωπος που νοίκιασε από την πόλη Santa Perpetua de la Mogada το λευκό βαν το οποίο έπεσε πάνω σε δεκάδες πεζούς σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Βαρκελώνης.
  Ανακοίνωση από το υπ Εξωτερικών - Μία Ελληνίδα τραυματίας
Μία Ελληνίδα πολίτης είναι μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καταδικάζει «απερίφραστα την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε προ ολίγου στη Βαρκελώνη».
«Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη και το προσωπικό του άμισθου Προξενείου μας στη Βαρκελώνη είναι σε διαρκή επαφή με τις Ισπανικές Αρχές και μεριμνούν για την παροχή προξενικής αρωγής. Σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, επίσημες πληροφορίες των ισπανικών Αρχών υπάρχει, μεταξύ των τραυματιών μία Ελληνίδα πολίτης» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
  Νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς ο ένας από τους δράστες
Νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς έπεσε ο ένας από τους δράστες της επίθεσης που διαπράχθηκε με ένα φορτηγάκι στο κέντρο της Βαρκελώνης το απόγευμα, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα LaVanguardia.

AP Photo/Oriol Duran                              
  Σύμφωνα με αξιωματούχο της Καταλανικής Κυβέρνησης είναι 13 οι νεκροί και 50 οι τραυματίες
  Μήνυμα του προέδρου της ΝΔ
Η Ισπανία, ο τρίτος σημαντικότερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε γλιτώσει τα τελευταία χρόνια από επιθέσεις σαν αυτές που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στο Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ωστόσο, στη Μαδρίτη έχει σημειωθεί μια από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις στην Ευρώπη: στις 11 Μαρτίου 2004 εξερράγησαν βόμβες μέσα σε τρένα, σκοτώνοντας 191 ανθρώπους.
  Το Facebook ενεργοποίησε την υπηρεσία safety check μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη
  Η Καταλανική Αστυνομία διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν δυο ενόπλους κλεισμένους σε τουρκικό εστιατόριο.
 Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter το μόνο που επιβεβαιώνεται είναι η σύλληψη του Ντρις Ουκαμπίρ
  Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σε ανάρτησή του στο Twitter την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να συνδράμει
  Ο Guardian μεταδίδει ότι ο συλληφθείς είναι Ισπανός υπήκοος
  Μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού για την επίθεση στη Βαρκελώνη
Στη Βαρκελώνη ακυρώθηκαν σήμερα όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις. Τα μέτρα ασφαλείας είναι στο ανώτερο επίπεδο. οι μετακινήσεις με το μετρό και τα λεωφορεία έχουν σταματησει. Οι υπηρεσίες των ταξί μεταφέρουν δωρεάν όσους ανθρώπους βρίσκονται στην περιοχή
Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Δ. Μακρή αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές από τις υπηρεσίες μεταφοράς τραυματιών, τουλάχιστον 63 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομεία
Συγκεχυμένες παραμένου οι πληφορορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει με το εστιατόριο στο οποίο έχουν ταμπουρωθεί δύο ένοπλοι
Τα ισπανικά μέσα αναφέρουν ότι οι αρχές είχαν στη διάθεσή τους πληροφορίες για κάποια επικείμενη επίθεση 
  Συλληπητήριο μηνυμα από τον πρόεδρο της Κομισιόν ΖΚ Γιουνκερ: Ποτέ δε θα φοβηθούμε από μια τέτοια βαρβαρότητα
  Σκηνές πανικού αμέσως μετά την επίθεση
Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας Corte Ingles προκειμένου να τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους καταστηματάρχες της περιοχής να αφήσουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα και να κατεβάσουν τα ρολά.
Οι σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν αμέσως μετά την επίθεση.
  Εντοπίστηκε το δεύτερο βανάκι
Το δεύτερο φορτηγάκι που αναζητούσε η καταλανική αστυνομία και φέρεται ότι σχετίζεται με την επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στη Βαρκελώνη, εντοπίστηκε κοντά σε ένα φαστ-φουντ, στη λεωφόρο Μανλέου του Βικ, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα La Vanguardia.

Ένας τουρίστας, ο Ίθαν Σπίμπεϊ, είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι "επικράτησε χάος" και κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν.
Ο Στίβεν Τέρνερ, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή, είπε στο BBC ότι όσοι βρίσκονταν στο γραφείο του είδαν ένα φορτηγάκι να παρασέρνει τους ανθρώπους στην κεντρική λεωφόρο. "Είδα τρεις-τέσσερις ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. Τώρα υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα και αστυνομικοί οπλισμένοι με τουφέκια εδώ γύρω", πρόσθεσε.
  Σκηνές πανικού
Τις σκηνές πανικού που βίωσαν όταν ένα φορτηγάκι παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελόνης αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

"Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας", είπε ένας μάρτυρας, ο Άμερ Ανουάρ.

Στο σημείο έσπευσαν πολύ γρήγορα αστυνομικοί που ώθησαν το πλήθος πέρα από την Πλατεία της Καταλονίας, φωνάζοντας "τρομοκρατική επίθεση".

  Οικογένεια Ελλήνων μεταξυ των τραυματιών
Σύμφωνα με την Θεώνη Ζησιμοπούλου γραμματέα του ελληνικού προξενείου στη Βαρκελώνη υπάρχει μία τετραμελής οικογένεια Ελλήνων μεταξύ των τραυματιών. Μιλώντας στην ΕΡΤ επιβεβαίωσε ότι έχει τραυματιστεί σοβαρά η μητέρα, πιο ελαφρά τα δύο παιδιά.
  Οι ισπανικές αρχές δίνουν τον τηλεφωνικό αριθμό 0034932142124 για όσους βρίσκονται εκτός της χώρας και θέλουν να μάθουν πληροφορίες για το περιστατικό
  Η φωτογραφία του δράστη
Η Καταλανική Αστυνομία επιβεβαίωσε έναν νεκρό και 32 τραυματίες, οι 10 σε σοβαρή κατάσταση
Η αστυνομία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με άλλους δύο υπόπτους που βρίσκονται ταμπουρωμένοι μέσα σε μπαρ
Ο άνδρας αυτός νοίκιασε το βαν το οποίο έπεσε πάνω στο πλήθος
Συνελήφθη ο ένας από τους δράστες , ο οποίος ονομάζεται Ντρις Ουκαμπιρ
Κατά το Reuters οι 10 από τους 32 τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση

Φορτώστε

No comments:

Post a Comment

wibiya widget