Saturday, January 13, 2018

Αυστραλία. Δεινόσαυροι σε μέγεθος γαλοπούλας ζούσαν πριν 113 εκατομυρια χρόνια





Μια εικόνα που παράγεται από υπολογιστή από το pickingi του Diluvicursor.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ 
Το Diluvicursor pickeringi, το οποίο οι επιστήμονες ταυτοποίησαν από απολιθώματα που βρέθηκαν στη Βικτώρια πριν από 12 χρόνια.
ΠΑΡΈΧΕΤΑΙ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΤΟΥ QUEENSLAND


Νέοι φυτοφαγοι  δεινόσαυροι , που έχουν μέγεθος γαλοπούλας, εντοπίστηκαν μετά από απολιθώματα που βρέθηκαν στο ακρωτήριο Otway της Αυστραλίας. 

Πάνω από δέκα χρόνια μετά την εύρεση των απολιθωμάτων των ποδιών και της ουράς στη νοτιοδυτική Βικτώρια, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει έναν νέο δεινόσαυρο που περιπλανημένος περιγράφεται ως ο «χαμένος κόσμος» της Αυστραλίας.
Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε πετρώματα 113 εκατομμυρίων ετών που σχηματίζουν μια θαλάσσια πλατφόρμα κοντά στο ακρωτήριο Otway το 2005 από έναν εθελοντή ερευνητή.
Η σχολή βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, μαθητής Matt Herne, δήλωσε ότι οι επιστήμονες έχουν πλέον καταλάβει τα οστά που ανήκουν σε ένα ζιζανιοκτόνο φυτό που ζούσε στην κοιλάδα της Αυστραλίας-Ανταρκτικής.
"Έχει διαρκέσει αρκετό καιρό για να ... δουλέψω ακριβώς τι είναι ο σκελετός και ποιες είναι οι εξελικτικές σχέσεις του σκελετού", είπε.
"Χρειάζεται χρόνος και πολύ προσεκτική και λεπτομερής εξέταση, γι αυτο καθυστέρησα με την ανακοίνωση. .."
Ο δεινόσαυρος ονομάστηκε Diluvicursor pickeringi, ο οποίος σημαίνει δεινοσαυρος του Pickering, μετά τον αείμνηστο David Pickering, ο οποίος ήταν ο διευθυντής συλλογής του Museums Victoria για την παλαιοντολογία των σπονδυλωτών.





Ο Δρ Herne είπε ότι χρειάστηκε μια ομάδα ανθρώπων που πραγματοποιούσαν εκδρομές στο χωριό για να δουν τι ήταν ο δεινόσαυρος και το είδος του περιβάλλοντος στο οποίο ζούσε.
"Από αυτό που μπορούμε να πούμε, αν και διατηρείται μόνο μια ουρά και ένα πόδι, από αυτά τα οστά, μπορούμε να μιλήσουμε από παρόμοια σχετικά πράγματα, ότι ήταν ένα δίπολο, έτσι έτρεχε γύρω στα δύο ισχυρά πίσω πόδια του", είπε .
"Το μέγεθος των οστών των ποδιών του και η ουρά του δείχνουν το μέγεθός του και ήταν ίσως το μέγεθος μιας γαλοπούλας".
Ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος πιθανώς ζύγιζε μεταξύ 3 και 4 κιλών, αλλά το είδος του έχει μεγαλώσει σε μέγεθος μήκους 2,3 μ. Και μέχρι 17 κιλά.
Σε αντίθεση με την γαλοπούλα, ήταν πιθανώς κλιμακωτή, αντί φτερωτή, με ένα ράμφος και λείανση των δοντιών για τη διατροφή της βλάστησης.
Η έρευνα της ομάδας περιελάμβανε επίσης μια λεπτομερή ανάλυση του τι θα μπορούσε να ήταν το ρήγμα της Αυστραλίας-Ανταρκτικής όταν κατοικήθηκε από δεινόσαυρους.
"Το περιβάλλον στο οποίο έζησε είναι πραγματικά συναρπαστικό, διότι στην πραγματικότητα ήταν μια μεγάλη κοιλάδα ρωγμών που υπήρχε μεταξύ Αυστραλίας και Ανταρκτικής", δήλωσε η Δρ Herne.
"Και στο ανατολικό περιθώριο ήταν μια τεράστια οροσειρά, ίσως παρόμοια με τις Άνδεις, και φυσικά όλα έφυγαν  τώρα.
"Επομένως, αυτό που βλέπουμε είναι ένας χαμένος κόσμος, βασικά ο χαμένος κόσμος της Αυστραλίας ... οι μοναδικοί βράχοι που μπορούμε πραγματικά να επισκεφτούμε και να δούμε αυτόν τον χαμένο κόσμο βρίσκονται στη νότια ακτή της Βικτωρίας".
Πηγη. ABC.au

No comments:

Post a Comment

wibiya widget