Προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με την έρευνα, η ΝΔ παραμένει πρώτη αλλά μειώνεται η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανησυχητικά κέρδη καταγράφει η Ακροδεξιά.
Σημειώνεται ότι η έρευνα έγινε το διάστημα των 10 επίμαχων ημερών 12-23 Φεβρουαρίου κατά τις οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη το Μακεδονικό, η τουρκική προκλητικότητα και το σκάνδαλο Νovartis.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές τι θα ψηφίζατε», το 23% δηλώνει ότι θα ψήφιζε ΝΔ, ενώ το 16,6% ότι θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 6,4%)
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,2% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγή με 5,6%, το ΚΚΕ με 4,6%, η Ένωση Κεντρώων με 2%, οι ΑΝΕΛ με 1,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3%, η Εθνική Ενότητα και η Ελληνική Λύση με 1%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3%, το 13,6% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, άκυρο-λευκό δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 8,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 11,7%.
Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 34,9% έναντι 25,2% του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι με τον όρο «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» ή «εκτίμηση ψήφου» εννοείται ο εκ νέου υπολογισμός των ποσοστών των κομμάτων, εξαιρώντας τις μη-διευκρινισμένες απαντήσεις των ερωτώμενων (δηλαδή τις επιλογές: «δεν θα ψηφίσω», «λευκό/άκυρο» «αναποφάσιστος/η» και «δεν απαντώ»), ώστε τα αποτελέσματα κάθε δημοσκόπησης να είναι συγκρίσιμα με τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει, επειδή η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος δεν υπάρχει στην πραγματικότητα και δεν καταγράφεται ποτέ στην κάλπη των εκλογών. Αποτελεί μια επινόηση, η οποία «κατασκευάζεται» από την ερώτηση πρόθεσης ψήφου των δημοσκοπήσεων.
Τα συμπεράσματα από την δημοσκόπηση
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το “Βήμα της Κυριακής”, το κυβερνών κόμμα μειώνει τον μέσο όρο του εθνικού ποσοστού του στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία (από 16,6% στο 12,6%) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (από 16,6% στο 14,8%). Χάνει, δηλαδή, από 1,8% έως και 4%, κάτι που αποδίδεται στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να επιλύσει την 25ετή εκκρεμότητα με τα Σκόπια στη βάση της σύνθετης ονομασίας erga omnes που αποτελεί την εθνική γραμμή από την εποχή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και κυρίως από την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου τα δημοσκοπικά μηνύματα προκαλούν προβληματισμό, σε καμία, όμως, περίπτωση δεν υπάρχει σκέψη για αναστολή των προσπαθειών. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνησης θα εξαντλήσει τα περιθώρια και εφόσον η κυβέρνηση Ζάεφ συναινέσει να άρει τον αλυτρωτισμό με αλλαγή του Συντάγματος τότε η συμφωνία μπορεί να καταστεί εφικτή.
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis έχει, ωστόσο, από την άλλη και θετικά μηνύματα για την κυβέρνηση που θα έπρεπε να προβληματίζουν τη Ν.Δ. Ενώ, δηλαδή, η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να δημιουργήσει εικόνα πλήρους πολιτικής κατάρρευσης της κυβέρνησης, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι 6,4% στο ερώτημα “Αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή τι θα ψηφίζατε” (ΣΥΡΙΖΑ: 16,6%, ΝΔ: 23%).
Αυτό το προβάδισμα των 6 ποσοστιαίων μονάδων πόρρω απέχει από το κλίμα που θέλει να εδραιώσει η Ν.Δ. Βεβαίως, η διαφορά αυξάνει στην Εκτίμηση Ψήφου αλλά και πάλι συρρικνώνεται από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Ιανουάριο. Η Ν.Δ συγκεντρώνει 34,9% (από 35,4%) και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,2% (από 24,9%), γεγονός που σημαίνει ότι οι απώλειες που μπορεί να είχε η κυβέρνηση από το Σκοπιανό εξισορροπούνται από τα θετικά μηνύματα για την οικονομία και, βεβαίως, από το κλίμα των πρώτων ημερών σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis.
Το τελευταίο φαίνεται πως “τροφοδοτεί” πολιτικά την κυβέρνηση καθώς οι πολίτες φαίνεται πως έχουν πεισθεί και για την ύπαρξη του σκανδάλου αλλά και για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων (ποσοστό πάνω από 70 % στην μέτρηση της Rass για τη ¨Νέα Σελίδα”).
Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι στις περιφέρειες της Ηπείρου-Ιονίου, της Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης-νησιών Αιγαίου ο ΣΥΡΙΖΑ είτε προηγείται, είτε ισοψηφεί με τη Ν.Δ.
Ανησυχία και προβληματισμό σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ωστόσο, προκαλούν τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής (9,4%) αλλά και μικρών εθνικιστικών κομμάτων, κάτι που είναι αποτέλεσμα των υψηλών τόνων κατά του πολιτικού συστήματος που ακούστηκαν στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.
TRIBUNE
No comments:
Post a Comment