Wednesday, February 28, 2018

Γνωρίζετε ποιο Ελληνικό χωριό είναι το ψηλότερο των Βαλκανίων;


Στην καταπράσινη βόρεια Πίνδο, στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα και σε υψόμετρο 1500 μέτρα βρίσκεται ένα χωριό που μοιάζει με ζωγραφιά!
Το αρχοντικό αυτό βλαχοχώρι του νομού Γρεβενών με τα μαγευτικά τοπία που είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες  της Πίνδου, θεωρείται ως το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων!
 Τελικά 

Πρόκειται για την αρχοντική Σαμαρίνα, έναν τόπο που τον χαρακτηρίζει πλούσια ιστορία, θρύλοι ,άγρια φύση και παράδοση που έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο…
Οι μόνιμοι κάτοικοι της, που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι Βλάχοι, το χειμώνα κατοικούν σε θεσσαλικούς και μακεδονικούς τόπους και ασχολούνται με την κτηνοτροφία.
Την άνοιξη και πάλι επιστρέφουν στα σπίτια τους λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
Στην περιοχή βόσκουν περισσότερα από 80.000 πρόβατα και βοοειδή!!
Το φημισμένο Βλαχοχώρι από την βυζαντινή κυρίως περίοδο είχε ανθηρή οικονομία εξαιτίας της κτηνοτροφίας και της υλοτόμησης και επεξεργασίας ξύλου. Από το 1900 γνωρίζει άνθηση η βιοτεχνία μάλλινων υφασμάτων  από μαλλί προβάτου, η κατασκευή σαμαριών καθώς και η βιοτεχνία ξυλογλυπτικής!
Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την οικονομική ευμάρεια των κατοίκων της και στη σημερινή εποχή…
Σε τούτη τη γωνιά της Δυτικής Μακεδονίαςπου κρύβει ανέλπιστη ομορφιά θα βρείτε όμορφα καταλύματα όλες τις εποχές του χρόνου… Ιδιαίτερα όμως τους καλοκαιρινούς μήνες η Σαμαρίνα «σφύζει απο ζωή»!
Τον Δεκαπενταύγουστο πλήθος κόσμου συρρέει στο αρχοντικό χωριό για το πανηγύρι της Μεγάλης Παναγιάς που είναι πασίγνωστο σε όλη την Ελλάδα! Αυτή τη μέρα γιορτάζει ο μητροπολιτικός ναός της, μια πανέμορφη ξυλόστεγη βασιλική που είναι αφιερωμένη στην Παναγία!
Το υπέρλογο είναι ότι μέσα στο ναό αναπτύσσεται εδώ και 100 χρόνια ένα εντυπωσιακό πεύκο, το οποίο βγαίνει πάνω από την οροφή και πλέον είναι πιο ψηλό από την εκκλησία!

Για τους λάτρεις των βουνών και της φύσης το περιβάλλον είναι μοναδικό και ιδανικό… Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά…
Χαρακτηριστικές είναι οι πετρόχτιστες βρύσες με κρυστάλλινα νερά και ξεχωριστά ονόματα η καθεμιά…
lovelovetip 1: Αποδράστε στο χωριό με τη μοναδική θέα στο Σμόλικα (το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας), κάντε εξορμήσεις στα γειτονικά γοητευτικά βλαχοχώρια, αγοράστε ντόπια παραδοσιακά προϊόντα!!!
Μάθετε την ιστορία του τόπου που την χαρακτηρίζει η γενναιότητα των κατοίκων που ξεχώρισαν όπως τονίζει και το θρυλικό δημοτικό τραγούδι
lovelovetip 2:  Μην παραλείψετε να γευτείτε στα παραδοσιακά ταβερνάκια της Σαμαρίνας,ντόπια ξεχωριστά κρέατα, παραδοσιακές τοπικές πίτες, αλλά και φανταστικά τυριά…
Fhoto: Thomas Biziouras

No comments:

Post a Comment

wibiya widget