Saturday, February 17, 2018

ΚΥΠΡΟΣ.Α. Μαυρογιάννης: «Πέρα από κάθε λογική» όσα κάνει η Τουρκία

Προβληματισμό για την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς εξέφρασε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, σημειώνοντας ότι οι διεκδικήσεις της Άγκυρας σε Κύπρο, Αιγαίο και Ίμια δεν διαφέρουν, αλλά δείχνουν επεκτατικές βλέψεις.
«Έχουμε διεκδικήσεις από πλευράς Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, που δεν διαφέρουν από αυτές στα Ίμια, στο Αιγαίο γενικά, και αλλού, που δείχνουν μια επεκτατική βλέψη της Τουρκίας και δεν περιορίζονται στη λύση του Κυπριακού και σε τακτικές κινήσεις», τόνισε ο κ. Μαυρογιάννης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alfa Κύπρου.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να προβληματίσει «αν με μία τέτοια Τουρκία, μπορούμε να έχουμε λύση στο Κυπριακό».
Ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου και η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν μπορούμε να παραιτηθούμε και να παραμείνουμε αδρανείς, αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε μία δίκαιη λύση του Κυπριακού».
Η Άγκυρα, εξήγησε, αμφισβητεί ξεκάθαρα την κυριαρχία και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που θα συμβεί «ενδεχομένως και μετά τη λύση».

Οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ «μπλοκάρουν» το Κυπριακό

Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργούν προσκόμματα στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.
«Εμείς άμεσα με την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα εκφράσαμε τη βούληση μας να συνεχίσουμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολές, το λέει δημόσια έκτοτε ότι εμείς θέλουμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, τα έξι σημεία που ήγειρε ο κύριος Γκουτέρες και σίγουρα έχοντας κάνει την απαιτούμενη προετοιμασία, για να μπορούμε αν γίνει κάτι να έχει αποτέλεσμα και να μην οδηγηθούμε σε μια αποτυχία».

«Πέρα από κάθε λογική» όσα κάνει η Τουρκία

Ο κ. Μαυραγάνης κατηγόρησε την Τουρκία ότι οι κινήσεις της «καταστρέφουν τις προοπτικές οποιασδήποτε συνεννόησης, γιατί είναι πέρα από κάθε λογική και κάθε έννοια διεθνούς δικαίου», ενώ καταστρέφουν την προοπτική των διαπραγματεύσεων.

«Καμία εκκρεμότητα με τους Τουρκοκύπριους»

Επίσης, ανέφερε ότι το επιχείρημα της Τουρκίας περί προάσπισης των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο δεν έχει υπόβαθρο, νοουμένου ότι η σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ επαναβεβαιώθηκε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις και καθορίζει το πλαίσιο ομοσπονδιακής διαχείρισης των φυσικών πόρων.
«Δεν υπάρχει καμιά εκκρεμότητα με τους Τουρκοκυπρίους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ανακοινώσει εδώ και δύο χρόνια τη σύσταση ειδικού ταμείου, που θα διασφαλίζει ακριβώς την ορθολογική χρήση των όποιων εισοδημάτων θα προκύψουν στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης και τόνισε:
«Δεν μπορούμε να συζητούμε την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων».
Αυτό που κάνει η Τουρκία, συνέχισε, πηγαίνει πολύ πιο πέρα και δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των δύο κοινοτήτων.
Σύμφωνα με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι και εκτεθειμένη από τη στιγμή, που προσχωρεί σε τέτοιες θέσεις όπως οι θέσεις της Τουρκίας, γιατί δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος, που μπορεί να δεχθεί ότι οι ενέργειες της Τουρκίας συνάδουν με τη Σύμβαση του Δικαίου της θάλασσας.
«Άρα, οι Τουρκοκύπριοι θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι, που όφειλαν να διαμαρτυρηθούν προς την Τουρκία», κατέληξε ο κ. Μαυρογιάννης.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget