Saturday, February 17, 2018

Νέα διαρροή στα Paradise Papers: Ακόμα 2.594 Έλληνες στη νέα λίστα των offshore

Τι δεν καταλαβαίνεις πατριώτη;

Σε νέα διαρροή χιλιάδων ονομάτων ελληνικού ενδιαφέροντος που εμπλέκονται στις λίστες των Paradise Papers προχώρησε η ιστοσελίδα του διεθνούς κονσόρτσιουμ ερευνητών δημοσιογράφων, όπως αποκαλύπτει η Αυγή.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναφέρεται τόσο μεγάλος αριθμός ελληνικών ονομάτων, αφού η λίστα περιλαμβάνει 2.594 καταχωρίσεις που προέρχονται από τα εταιρικά μητρώα της Μάλτας.
Το ελληνικό ενδιαφέρον της νέας διαρροής αφορά, μεταξύ άλλων, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ιδιοκτήτες μίντια αλλά και πολιτικούς. Σημειώνεται ότι η πρώτη διαρροή συμπεριλάμβανε μόλις 235 ονόματα Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.
Έτσι, ανάμεσα σε άλλους συναντάμε πρόσωπα όπως ο Γ. Αλαφούζος, ο Κ. Βεντούρης, ο Γ. Βαρδινογιάννης, η σύζυγος του Φ. Μπόμπολα, Ε. Μανουσάκη, ο Σ. Κόκκαλης, ο Γ. Βαρδινογιάννης αλλά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος, η Νίκη και η Φωτεινή Καραμανλή, καθώς οι καταχωρίσεις φαίνεται να φτάνουν έως και πριν το 1980.
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαρροή δεν σημαίνει αυτόματα παρανομία. Υπενθυμίζεται ότι τα Paradise Papers αποδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες, αλλά και ιδιώτες, μπορούν να αποφύγουν τους φόρους χρησιμοποιώντας τεχνητές δομές, διαδικασία που εάν εκτελείται σωστά, είναι καθ’ όλα νόμιμη.
Δείχνει ωστόσο τον μεθοδικό τρόπο με τον οποίο στήθηκε ένα διεθνές σύστημα νόμιμης φοροαποφυγής το οποίο εμπιστεύτηκαν χιλιάδες πρόσωπα και παράγοντες, όχι μόνο στην Ελλάδα.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget