Friday, August 9, 2019

Άποψη. Υπάρχει «ελληνικό λόμπι» στις ΗΠΑ και για λογαριασμό ποίου λειτουργεί;

Γραφει ο 
Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Πολλές φορές αναφερόμαστε στο «ελληνικό lobby στις ΗΠΑ».
Μάλιστα πρόσφατα τους «πιστώθηκε» και η απόφαση για τα τουρκικά F-35.
Υπάρχει όμως στην πραγματικότητα «ελληνικό lobby» και όντως λειτουργεί υπέρ των ελληνικών συμφερόντων;
Ή λειτουργεί προς όφελος ίδιων συμφερόντων με την συνέργεια συγκεκριμένου δημοσιογραφικού παράγοντα;

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:

Πιο παλιά γράφονταν από συγκεκριμένους και πολύ συγκεκριμένη πηγή αναφοράς ότι «Η Τουρκία δεν θα πάρει του S-400»(sic) αλλά τους πήρε!

Για τα F-35 οι ίδιοι κύκλοι που παρασύρουν, μάλλον σκοπίμως, και τις ελληνικές και κυπριακές κυβερνήσεις, έσπευσαν πρόωρα και να αυτοχρίσουν εαυτούς τους ως «νικητές» εκθέτοντας και βάζοντας στο κάδρο και άλλα πρόσωπα (…) πανηγυρίζοντας ότι «τα F-35 δεν θα τα πάρει η Τουρκία και ότι θα επιβληθούν κυρώσεις με βάση τον αμερικανικό νόμο για τις χώρες που αντιστρατεύονται τα αμερικανικά συμφέροντα νόμος “Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act” (Public Law 115-44) (CAATSA)»

Είναι όμως έτσι;  

Μια ματιά στον συγκεκριμένο νομοθέτημα που έλαβε η αμερικανική  κυβέρνηση και επικύρωσε και επικαιροποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump από τον Αύγουστο του 2017 και αφορά μόνον τις χώρες τις Ρωσίας του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, και τις χώρες που είτε βοηθούν είτε υποθάλπουν (διεθνείς ή τοπικούς) τρομοκράτες, δίνει απαντήσεις.

Πάντως μέχρι στιγμής πουθενά δεν αναφέρεται επισήμως η Τουρκία ούτε και έχει ξεκινήσει η πολυδαίδαλος και από πλευράς χρόνου αρκετά χρονοβόρα  διαδικασία.
Το αποτέλεσμα θα δείξει.

Το ρεπορτάζ όμως δεν επιβεβαιώνει ούτε δικαιώνει έστω και  αυτές τις φαιδρότητες και τους πανηγυρισμούς  όπως αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα με τις ανακοινώσεις του Stade Department για τον Μάρτιο του 2020, για το πάγωμα, όχι της συμπαραγωγής με την Τουρκία, αλλά των συνομιλιών (!) με την τουρκική πλευρά.

Απόφαση με την οποία ουσιαστικά δίδεται  περισσότερος χρόνος στην Τουρκία.
Όσο για τις πιθανές κυρώσεις που αναμένουμε να επιβάλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκίαμάλλον θα χρειασθεί να περιμένουμε πολύ…

Επομένως και μόνον αυτά όλα που συνοπτικώς προαναφέρθηκαν απαντούν όχι στον αν υπάρχει ελληνικό lobby  αλλά στο αν και κατά πόσο αυτό που υπάρχει επισήμως ως εταιρεία lobby για την Ελλάδα και την Κύπρο ή έστω οι πολλές και χωρίς συνεννόηση μεταξύ τους ομάδες διαχείρισης των εθνικών ζητημάτων, έχουν  μεταξύ τους, έστω, την μίνιμουμ συνεννόηση.

Εννοείται ούτε λόγος για συνολικό και καθολικό σχεδιασμό ή γενική στρατηγική για την από κοινού με το μητροπολιτικό κέντρο (Ελλάδα και Κύπρο)  χάραξη εθνικής ενιαίας και εθνικά επωφελούς κοινής  γραμμής.  

Δεν υπάρχει!
Αποσπασματικά μόνον κάποιες και χωρίς αποτέλεσμα έστω συχνές συλλογικές  δράσεις.
Αλλά ως εκεί!

Στο δια ταύτα: «Greek – Hellenic Lobby» υπάρχει μόνο στη ελάχιστη  βιβλιογραφία και μόνον κατ' όνομα για νακερδίζουν κάποιοι επιτήδειοι επενδύοντας στο πανίσχυρα ιστορικά και πολιτισμικά, brand name «Greece –  Hellas»!   

Όλα τα άλλα είναι απλώς δημόσιες σχέσεις που πάντα εξ ορισμούκαταλήγουν προς ίδιον όφελος.  

Κάθε τι άλλο, όπως τα γεγονότα δείχνουν και αποκάλυψαν  είναι  αν όχι  ωμή επαγγελματική εξαπάτηση των ελληνικών και κυπριακών κυβερνήσεων, τουλάχιστον ουτοπία και αφελής νοσταλγικού χαρακτήρα, εθνικής αγωνίας  ρομαντισμός.

Δυστυχώς...

* Ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος είναι δημοσιογράφος, ο αρχαιότερος εν ενεργεία εκκλησιαστικός συντάκτης στην Ελλάδα, διαπιστευμένος στο Foreign Press Center (State Department).
Είναι διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Πρακτορείου με έδρα τη Νέα Υόρκη και διευθυντής της διαδικτυακής ομογενειακής εφημερίδας των ΗΠΑ «Η Πρωινή».
Epilekta.com


No comments:

Post a Comment

wibiya widget