Πάνω σε λεπτό πάγο, έτοιμο να σπάσει ανά πάσα στιγμή βρίσκονται τα Βαλκάνια με τη διεθνή διπλωματία να προχωρεί σε πολύ προσεκτικές κινήσεις πάνω σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη σκακιέρα.
Σήμερα λοιπόν θα βρεθεί στα Σκόπια ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, ο οποίος θα καταβάλει μια τελευταία προσπάθεια ώστε να αποτραπεί η ολοκληρωτική κατάρρευση που θα προκαλέσει ένα ντόμινο άκρως επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή.
Η κατάσταση πάντως που επικρατεί στη γειτονική χώρα είναι άκρως ανησυχητική και τίποτα δεν δείχνει προς το παρόν ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα φως στο τούνελ της πολιτικής αστάθειας.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους και μένει να δούμε αν οι ΗΠΑ, μέσω του αξιωματούχου τους θα καταφέρουν να γίνουν η γέφυρα που θα τις ενώσει.
Αν δεν συμβεί αυτό, τότε ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής κατάρρευσης καραδοκεί και οι συνέπειες αναμένονται απρόβλεπτες.
Μέχρι στιγμής πάντως οι εκκλήσεις τόσο από την ΕΕ, όσο και από τις ΗΠΑ για σύνεση, διάλογο και τήρηση της νομιμότητας δεν εισακούστηκαν.
Οι προσδοκίες για το ταξίδι του Χόιτ είναι μικρές, καθώς οι εμπλεκόμενοι είναι ανυποχώρητοι.
(Ο Χόιτ Μπράιαν Γι)
Η χώρα είναι από τις 11 Δεκεμβρίου, οπότε διεξήχθησαν οι εκλογές, χωρίς κυβέρνηση, η οικονομία βυθίζεται στο χάος, τα πολιτικά και εθνοτικά μίση έχουν ανέβει στα ύψη και η ΠΓΔΜ εμφανίζει την εικόνα μιας ετοιμόρροπης χώρας.
Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας εξακολουθεί να αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μαζί με τους βουλευτές των τριών αλβανικών κομμάτων συγκροτούν πλειοψηφία για να κυβερνήσουν και ο Γκρούεφσκι αξιώνει νέες εκλογές, που όμως όλα τα άλλα κόμματα αρνούνται.
Ο συνασπισμός Σοσιλαδημοκρατικής Ένωσης και αλβανικών κομμάτων εμφανίζεται αποφασισμένος, μολονότι δεν το δηλώνει ανοιχτά, να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την εντολή του Πρόεδρου, στα πρότυπα της εκλογής προέδρου Βουλής από το Κοινοβούλιο.
Μια τέτοια κίνηση ωστόσο θα ήταν υψηλού ρίσκου, καθώς δεν θα έχουν τηρηθεί οι συνταγματικές διαδικασίες τις οποίες μπλοκάρει ο Ιβανώφ.
Ούτε όμως είναι σίγουρο πως θα της παραδώσει την εξουσία η ελεγχόμενη από τον Γκρούεφσκι υφιστάμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ ακόμα πιο δύσκολα μπορεί να διανοηθεί κανείς πώς θα μπορέσει να επιβληθεί μια τέτοια κυβέρνηση σ’ έναν ολόκληρο κρατικό μηχανισμό δεμένο γερά με το κόμμα του Γκρούεφσκι και πολύ περισσότερο να τον θέσει σε κίνηση.
Παρ’ όλ’ αυτά, η έμμεση αναγνώριση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, της διαδικασίας εκλογής προέδρου του Κοινοβουλίου, φέρεται να ενθαρρύνει τον Ζάεφ και τους Αλβανούς συμμάχους του να προχωρήσουν καθώς διαθέτουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο πολιτικός διχασμός θα γίνει ακόμα πιο μεγάλος και η σπίθα πολύ εύκολα θα μπορεί να πέσει στη συσσωρευμένη εύφλεκτη ύλη.
DEITE AKOMA
DEITE AKOMA
No comments:
Post a Comment