Friday, August 12, 2011

Mια Θεσσαλονικιά πρέσβειρα Αυστραλίας στην Αθήνα

                        Επιστροφή στις ρίζες για την πρέσβειρα 
Bloomfield_JennyΓεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Μετανάστευσε όταν ήταν παιδί ακόμα, με την οικογένειά της στην Αυστραλία. Σήμερα επιστρέφει καταξιωμένη στις ρίζες της. Από την χώρα που μεγάλωσε, πίσω στην χώρα που γεννήθηκε. Ως Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα. Η Jenny Bloomfield είναι η πρώτη διπλωμάτης Ελληνικής καταγωγής, που θα κρατήσει τα ηνία της Αυστραλιανής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και η πρώτη γυναίκα στην ιστορία, που ανέλαβε να πρεσβεύσει την Αυστραλία στην Ελλάδα.
Με πλούσιο βιογραφικό, το οποίο περιλαμβάνει σπουδές σε νομικά, πολιτικές επιστήμες και γλώσσες στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, η Jenny Bloomfield ξεκίνησε την καριέρα της στο Αυστραλιανό διπλωματικό σώμα το 1995. Ο σύζυγός της James Bloomfield είναι επίσης διπλωμάτης και έχουν τέσσερα παιδιά. Έχουν υπηρετήσει στις πρεσβείες της Αυστραλίας σε Ιράν, Αργεντινή και Ιαπωνία, ενώ μέχρι πρόσφατα εργαζόταν στο γραφείο Μέσης Ανατολής. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Φαρσί, Ιαπωνικά και φυσικά τη μητρική της γλώσσα, τα Ελληνικά. Λίγο από πριν από την ανάληψη των νέων καθηκόντων της, η Jenny Bloomfield μίλησε στην ΕΡΤ Αυστραλίας, για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το πόστο της στην Ελλάδα.
Πιστεύετε πως η Ελληνική σας καταγωγή και γνώση θα αποτελέσει «εφόδιο ή βαρίδι» στην νέα σας θέση;
Πιστεύω πως η γνώση μου γύρω από την Ελλάδα, τον πολιτισμό της και την ελληνική γλώσσα θα αποτελέσουν πλεονέκτημα για την καλύτερη κατανόηση της χώρας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Μπορούμε να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, ώστε να επιδιώξουμε τα κοινά συμφέροντα που μοιράζονται η Ελλάδα και η Αυστραλία. Μας ενώνουν κοινές αξίες, η κοινή μας ιστορία και ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί.
Είμαι σίγουρη πως η ήδη στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας θα εμβαθύνει, ενισχυόμενη από τους 700.000 Ελλήνες της Αυστραλίας και τους περίπου 100.000 Αυστραλούς που ζουν στην Ελλάδα.
Ποια θέση έχει η Ελλάδα στα μάτια των Αυστραλών;
Η Ελλάδα έχει μια δοξασμένη θέση στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι σημαντικότερες αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας πήγασαν από την Ελλάδα. Είναι μια χώρα με φυσική ομορφιά και με πολυμήχανους ανθρώπους. Ιστορικά, Έλληνες έχουν διαπρέψει σε όλη την υφήλιο.
Οι Αυστραλοί τρέφουν μεγάλη εκτίμηση, θαυμασμό και αγάπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Οι Έλληνες της Αυστραλίας είναι ένας ζωτικός πυλώνας της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας. Μαζί χτίσαμε μια επιτυχημένη, ευημερούσα και πλούσια σε πολιτισμό χώρα, μια δύναμη για το καλό του κόσμου. Θα ήθελα να μπορέσω να προωθήσω αυτή την εικόνα της Αυστραλίας και των Αυστραλών στην Ελλάδα.
Ποιες είναι οι κύριες προτεραιότητες που έχετε να αντιμετωπίσετε ως πρέσβης στην Ελλάδα, μια χώρα στην δίνη της οικονομική κρίσης;
Βασική προτεραιότητα αποτελεί να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον Ελληνικό λαό. Κατανοούμε την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση μέσα στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Η Ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει δύσκολα μέτρα και προχωρά σε σκληρές αναμορφώσεις. Πιστεύω πως η χώρα θα ανακάμψει και θα βγει από αυτή την κρίση ακόμα πιο δυνατή.
Θα θέλαμε επίσης, να εξερευνήσουμε ευκαιρίες συνεργασίας με την Ελλάδα, ώστε να προωθήσουμε την καινοτομία, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, μια οικονομία βασισμένη στην γνώση και φυσικά να αυξήσουμε το εμπόριο και τις επενδύσεις εκμεταλευόμενοι τους δυνατούς μας κοινωνικούς και ιστορικούς δεσμούς, που εδραιώθηκαν με συμμαχίες κατά την διάρκεια δύο Παγκοσμίων πολέμων.
Σήμερα η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος της Αυστραλίας στην Ευρωπαική Ένωση. Συνεργαζόμαστε σε διεθνείς οργανισμούς. Μας ενδιαφέρει μια σταθερή και ευημερούσα Ελλάδα, μια σταθερή και ευημερούσα Ευρώπη, καθώς το ένα τρίτο των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Αυστραλία προέρχονται από την Ευρωπαική Ένωση.
Ποια στοιχεία συνθέτουν το μοντέλο της Αυστραλίας ;
Είναι η 12η στον κόσμο μεγαλύτερη οικονομία, μέλος του G20, με ρόλο κλειδί σε όλη την περίοχή Ασίας-Ωκεανίας. Παρέχουμε την 4η μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στην Λιβύη, συνεργαζόμαστε με την Αίγυπτο και την Τυνισία στην δημοκρατική τους μετάβαση και παγκοσμίως προωθούμε την ειρήνη με κάθε τρόπο.
Κατά τις δεκατίες '80-'90, διαδοχικές κυβερνήσεις προχώρησαν σε ριζικές αλλαγές και ανέπτυξαν μοντέλα διαφάνειας και αποδοτικότητας. Οι αλλαγές δεν ήταν εύκολες. Ηταν δύσκολες. Απαίτησαν θυσίες από όλους τους κοινωνικούς τομείς. Αλλά δουλεύοντας μαζί, προχωρήσαμε. Η Αυστραλία σήμερα απολαμβάνει μια πρωτοφανή ανάπτυξη και ευημερία. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία και την όποια γνώση, για να ενισχύσουμε τις Ελληνικές προσπάθειες, να βοηθήσουμε ώστε να γίνουν και στην Ελλάδα αντίστοιχες αλλαγές.
Τελευταία υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον Ελλήνων για μετανάστευση στην Αυστραλία και διάλογος σε εξέλιξη μεταξύ Ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης και Υπουργείου Μετανάστευσης της Αυστραλίας...
Το πρόγραμμα μετανάστευσης διευκολύνει όσους θέλουν να εγκατασταθούν στην Αυστραλία και μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική, οικογενειακή και πολιτιστική ζωή της χώρας. Το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας δεν κάνει διακρίσεις. Είναι ανοιχτό για όλα τα άτομα με προσόντα, και φυσικά και για τους Έλληνες. Τα άτομα που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία με το πρόγραμμα της επαγγελματικής μετανάστευσης πρέπει να έχουν τα προσόντα που ζητάει η Αυστραλία, να είναι κάτω των 45 ετών και να μιλάνε καλά Αγγλικά. Ο αριθμός όσων επιθυμούν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, βέβαια, ξεπερνά τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την μετανάστευση μπορούν να τις αναζητήσουν στο www.immi.gov.au.
Θα μπορούσε η Ελλάδα να συνάψει συμφωνία με την Αυστραλία για παροχή βίζας διακοπών με παράλληλη εργασία;
Το πρόγραμμα βίζας διακοπών με παράλληλη εργασία ενθαρρύνει την πολιτιστική ανταλλαγή επιτρέποντας σε νέους μεταξύ 18-30 ετών να κάνουν διακοπές μακράς διάρκειας στην Αυστραλία, καλύπτωντας μέρους του κόστους εργαζόμενοι. Η Αυστραλία έχει συνάψει σχετική συμφωνία με 26 χώρες. Είμαστε ανοιχτοί ώστε να συζητήσουμε με την Ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο αμοιβαίας συμφωνίας βίζας διακοπών με παράλληλη εργασία, για να αυξήσουμε την πολιτιστική ανταλλαγή ανάμεσα στους νέους των δύο χωρών.
Θα θέλαμε να υποδεχτούμε και Έλληνες για σπουδές στην Αυστραλία, ανάμεσα στους 400.000 φοιτητές από 190 χώρες που σήμερα απολαμβάνουν κορυφαία εκπαίδευση και σφυρηλατούν νέους δεσμούς ανάμεσα στην Αυστραλία και τον κόσμο.
Μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας, ποια νιώθετε περισσότερο πατρίδα σας;
Είμαι Αυστραλέζα Ελληνικής καταγωγής. Για τα δεδομένα της Αυστραλίας είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Η Αυστραλία είναι χώρα μετανάστευσης. Το ¼ του πληθυσμού της έχει γεννηθεί εκτός Αυστραλίας. Οι μετανάστες συνέβαλαν άρδην στην οικοδόμηση του επιτυχημένου πολυπολιτισμικού μοντέλου της Αυστραλίας και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής προόδου της χώρας.
Πως βιώνετε προσωπικά-οικογενεικά αυτή την επιστροφή στις ρίζες σας; Τι θα θέλατε να διδάξει στα τέσσερα παιδιά σας η διαμονή σας στην Ελλάδα;
Κατά την παραμονή μας στην Ελλάδα, θα θέλαμε να γνωρίσουμε από κοντά τον Ελληνικό πολιτισμό, να επισκεφτούμε τα όμορφα μέρη της Ελλάδας, και να αποκτήσουμε την εμπειρία της ελληνικής φιλοξενίας και εγκαρδιότητας.
Πηγή: ΕΡΤ Αυστραλίας
Συνέντευξη - Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget