ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Το θερμότερο καλοκαίρι της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής ήταν το φετινό. Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος ήταν οι θερμότεροι καλοκαιρινοί μήνες των τελευταίων 82 ετών, αφού τόσο υψηλές θερμοκρασιακές μετρήσεις δεν έχουν καταγραφεί από το 1930! Η μέση θερμοκρασία του φετινού καλοκαιριού στην πόλη άγγιξε τους 28 βαθμούς Κελσίου.Αυτά προκύπτουν από τα αρχεία του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το διευθυντή του Τομέα, καθηγητή Θεόδωρο Σ. Καρακώστα, και το συνεργάτη του Κωνσταντίνο Τυμπανίδη. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τη σύγκριση 82 καλοκαιριών, αφού ο Μετεωρολογικός Σταθμός του ΑΠΘ εγκαταστάθηκε το 1930, και από τότε γίνονται ανελλιπώς μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα και τον κ. Τυμπανίδη, «η μέση θερμοκρασία του φετινού καλοκαιριού (για τους τρεις μήνες) σκαρφάλωσε στους 28 βαθμούς, ξεπερνώντας τη μέση τιμή του κλιματικού μέσου της περιόδου 1961 - 1990 κατά 3,2 βαθμούς. Το δεύτερο θερμότερο καλοκαίρι είναι εκείνο του 1946 με μέση θερμοκρασία 27,3 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή κατά 0,7 βαθμούς λιγότερο θερμό από το φετινό. Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι αντίστοιχες μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες του καλοκαιριού του 2012 (33,7 και 22,2 βαθμοί Κελσίου), που ξεπέρασαν τις αντίστοιχες τιμές της κλιματικής περιόδου 1961 - 1990 κατά 3,5 βαθμούς η μέγιστη και κατά 2,7 βαθμούς η ελάχιστη».
Αυξάνεται συνεχώς η ζέστη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι μετεωρολόγοι, από τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες και μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες των τελευταίων εννέα καλοκαιριών, καθώς και την κλιματική μέση μέγιστη θερμοκρασία της περιόδου αναφοράς 1961 - 1990, «γίνεται αμέσως φανερό ότι και τα τελευταία εννέα καλοκαίρια ήταν αρκετά θερμότερα της μέσης κλιματικής τιμής, πιστοποιώντας κατά κάποιον τρόπο τις παρατηρούμενες κλιματικές μεταβολές των τελευταίων ετών. Χαρακτηριστική είναι η συστηματική σταδιακή αύξηση των ακραίων αυτών τιμών κατά τα τελευταία εννέα έτη, η οποία κυμαίνεται από 0,7 έως 3,5 βαθμούς για τη μέγιστη και από 1,0 έως 2,7 βαθμούς για την ελάχιστη, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2012 να είναι το πιο ζεστό».
Καυτός Ιούλιος - ρεκόρ τον Αύγουστο
Οι επιστήμονες, πραγματοποιώντας μια επιμέρους - εσωτερική αναδρομή στους τρεις θερινούς μήνες του 2012, διαπιστώνουν ότι ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας, ακολουθούμενος από τον Αύγουστο και μετά τον Ιούνιο, πάντοτε σε σύγκριση με τις κλιματικές μέσες τιμές της περιόδου 1961 - 1990.
«Οι απολύτως μέγιστες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί για το καλοκαίρι του 2012 είναι 40,3 βαθμοί Κελσίου στις 8 Αυγούστου και 40 στις 9 Αυγούστου, πράγμα σπάνιο σύμφωνα με τα δεδομένα του αρχείου των 82 ετών, όπου η αναμενόμενη μέγιστη θερμοκρασία συνήθως είναι στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Επιπρόσθετα, οι 40,3 βαθμοί της 8ης Αυγούστου αποτελούν και ρεκόρ απολύτως μεγίστης θερμοκρασίας Αυγούστου για το Μετεωρολογικό Σταθμό του ΑΠΘ», υπογραμμίζουν οι μετεωρολόγοι.
Οπως σημειώνουν μάλιστα, «σε πλανητική κλίμακα ο Ιούλιος του 2012 υπήρξε ο τέταρτος θερμότερος Ιούλιος, σε ξηρά και θάλασσα, από το 1880, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά αρχεία της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Ειδικά στην ηπειρωτική περιοχή (εξαιρείται η θάλασσα), ο φετινός Ιούλιος ήταν ο τρίτος πιο ζεστός στη σύγχρονη παγκόσμια Ιστορία, και ειδικότερα στην ηπειρωτική περιοχή του βορείου ημισφαιρίου ήταν ο πιο ζεστός όλων των εποχών. Ετσι, η συνδυασμένη μέση ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη διαμορφώθηκε στους 16,4 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή κατά 0,6 βαθμούς μεγαλύτερη από το μέσο όρο του 20ού αιώνα, που ήταν 15,8 βαθμοί».
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 09:01στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
No comments:
Post a Comment