Friday, October 26, 2012

ΝΥΤ:Αμύθητη η περιουσία του Κινέζου πρωθυπουργού










Η μητέρα του ήταν δασκάλα. Ο πατέρας του εξέτρεφε γουρούνια και εκείνος μεγάλωσε κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Τα παραπάνω  είχε αναφέρει σε περσινή ομιλία του ο Κινέζος πρωθυπουργός,  Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος βρίσκεται πλέον στο «μάτι του κυκλώνα» έπειτα από δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η οικογένειά του ελέγχει περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 2,7 δισ. δολαρίων!

Σύμφωνα με τους NYT, οι στενοί συγγενείς του Τζιαμπάο όπως ο γιος, η κόρη, η μητέρα του και ο αδερφός του, έχουν πλουτίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ότι η 90χρονη σήμερα μητέρα του, έκανε πριν από πέντε χρόνια επενδύσεις αξίας 120 εκατ. δολαρίων σε μεγάλη χρηματοοικονομική εταιρεία.

Το πώς η μητέρα του κύριου Τζιαμπάο άφησε πίσω τη φτώχεια ή αν γνώριζε τις επενδύσεις που φέρεται να είχε κάνει, δεν είναι ακόμα γνωστό, ωστόσο, έγινε λίγο καιρό αφότου ο γιος της εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης το 1998.

Σε πολλές περιπτώσεις πάντως, τα ονόματα των συγγενών του Γουέν Τζιαμπάο, ήταν κρυμμένα πίσω από επενδύσεις που έφεραν ονόματα φίλων ή συνεργατών του Κινέζου πρωθυπουργού.

Μάλιστα, η οικογένεια έλαβε πολλές φορές και οικονομική υποστήριξη από πολλές κρατικές εταιρείες, όπως η  China Mobile, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν στην κατοχή του οι NYT.

Οι Times ανακάλυψαν επίσης ότι οι συγγενείς του Τζιαμπάο είχαν συσσωρευμένα μερίδια σε τράπεζες, κοσμηματοπωλεία, τουριστικά θέρετρα, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και έργων υποδομής, μέσω offshore εταιρειών.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν οι πολιτικές αποφάσεις που πήρε κατά τη διάρκεια της θητείας του ο 70χρονος πρωθυπουργός οδήγησαν τελικά στο να πλουτίσει ο ίδιος και οι συγγενείς του, ωστόσο, η έρευνα «δείχνει» ότι πολλά από  τα πλούτη του, προέρχονται από τομείς της οικονομίας τους οποίους ήλεγχε ο Γουέν.

«Μόλις ο Γουέν έγινε πρωθυπουργός, η γυναίκα του πούλησε κάποιες από τις επενδύσεις που είχε σε διαμάντια και προχώρησε σε “νέα πράγματα”» είπε στην εφημερίδα στέλεχος μεγάλης κινεζικής εταιρείας που έχει συνεργαστεί με την οικογένεια και ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, φοβούμενος αντίποινα από την κυβέρνηση.

Εταιρικά αρχεία δείχνουν μάλιστα ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πολλοί πλούσιοι Κινέζοι επιχειρηματίες άρχισαν να αγοράζουν μεγάλα μερίδια από εταιρείες , που συχνά προέρχονταν από τους συγγενείς του Γουέν, και στη συνέχεια τους βοηθούσαν να τα επανεπενδύσουν σε άλλες εταιρείες.

Ο Γουέν Τζιαμπάο είναι πρωθυπουργός της Κίνας επί 10 χρόνια και αναμένεται να αποσυρθεί στο συνέδριο μέσω του οποίου θα γίνει αλλαγή ηγεσίας, στις 8 Νοεμβρίου.

 

Πηγή: New York Times

Πόλεμος Γουέν Τζιαμπάο και New York Times




No comments:

Post a Comment

wibiya widget