Thursday, April 11, 2013

[Διαστάσεις] Το σφάλμα και το έγκλημα. Μιχάλης Μητσός




Την περασμένη Δευτέρα, η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» διέπραξε ένα σφάλμα: αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό της και άλλες δύο σελίδες στις υποτιθέμενες συνέπειες μιας φήμης που υποτίθεται ότι ερευνούσε μια ιστοσελίδα, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς υποτίθεται ότι διατηρεί έναν μυστικό λογαριασμό στην Ελβετία. Το σφάλμα αυτό δεν ήταν προϊόν κακής εκτίμησης, αλλά μια συνειδητή επιλογή, και είχε σκοπό τα νούμερα, δηλαδή την αύξηση της κυκλοφορίας. Οπως είναι φυσικό, ο υπουργός αντέδρασε και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είχε η αντίδραση των ίδιων των δημοσιογράφων της εφημερίδας. Η σύσκεψη εκείνης της ημέρας ήταν θυελλώδης και είχε πρωτοφανή συμμετοχή. Οι μόνοι που υποστήριξαν τη διεύθυνση ήταν οι αρχισυντάκτες. Οι υπόλοιποι υιοθέτησαν ένα σκληρό ψήφισμα με τίτλο «Το Σφάλμα», που μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Η δημοσιογραφική μας εργασία δεν συνίσταται στη δημοσιοποίηση μιας φήμης, αλλά στη διερεύνηση τού κατά πόσον η φήμη αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η στοιχειώδης αυτή δουλειά δεν έγινε. Και αυτό είναι ένα σοβαρό δεοντολογικό σφάλμα».
Την περασμένη Κυριακή, ο ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός Σκάι διέπραξε ένα έγκλημα: φιλοξένησε τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τους έδωσε βήμα να αναπτύξουν χωρίς αντίλογο τις φιλοναζιστικές τους θέσεις. Το έγκλημα δεν έγινε εν βρασμώ ψυχής, αλλά εκ προμελέτης, και είχε σκοπό τα νούμερα, δηλαδή την αύξηση της θεαματικότητας. Η κοινωνία αντέδρασε, τα κόμματα αντέδρασαν, ακόμη και η ΕΣΗΕΑ ξύπνησε δύο ημέρες μετά. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είχε η αντίδραση των ίδιων των δημοσιογράφων του ομίλου στον οποίο ανήκει ο σταθμός. «Επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι από τέτοιες πρακτικές μάς χωρίζει άβυσσος στον τρόπο που δημοσιογραφικά σκεφτόμαστε και λειτουργούμε», ανακοίνωσαν οι δημοσιογράφοι της Καθημερινής. «Το ρατσιστικό δηλητήριο που χύθηκε από την εκπομπή "Ελεύθερος Σκοπευτής" απέχει έτη φωτός από τη δημοσιογραφία που εμείς θέλουμε να υπηρετούμε, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή», τονίζουν στη δική τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του Σκάι.
Εχω καιρό να ακούσω το σύνθημα «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι». Ισως επειδή έχω χρόνια να λάβω μέρος σε διαδήλωση, ίσως επειδή η λαϊκή οργή στρέφεται σήμερα περισσότερο κατά της Μέρκελ, της τρόικας και του Δένδια. Είναι αλήθεια ότι φταίμε για πολλά. Εχουμε προπαγανδίσει και παραπληροφορήσει, έχουμε κιτρινίσει και κανιβαλίσει. Η κάλυψη της γιουγκοσλαβικής κρίσης, ας πούμε, ήταν παράδειγμα προς αποφυγή. Αλλά κάθε ισοπέδωση είναι επικίνδυνη και άδικη. Η αντίδραση των ελλήνων δημοσιογράφων στην εκπομπή του Τράγκα - όπως και η αντίδραση των γάλλων δημοσιογράφων στο πρωτοσέλιδο της «Λιμπερασιόν» - αποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή αντίσταση απέναντι στους λαϊκιστές και τους καιροσκόπους, στους κυνικούς και τους αδίστακτους. Η δημοσιογραφική δεοντολογία είναι ζωντανή και ιερή. Και θα την υπερασπιστούμε.  

 | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 | Ta NEA

No comments:

Post a Comment

wibiya widget