Tuesday, April 9, 2013

ΤΟ 1974 WikiLeaks: Μυστική συνάντηση Ετζεβίτ - αμερικανού πρέσβη πριν από τον Αττίλα


Συνάντηση μεταξύ του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Ουίλιαμ Μακόμπερ και του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, μόλις τρεις ημέρες πριν από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο αποκάλυψε μία νέα εφαρμογή των WikiLeaks, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναζητήσουν τηλεγραφήματα αμερικανικών πρεσβειών από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.
WikiLeaks: Μυστική συνάντηση Ετζεβίτ - αμερικανού πρέσβη πριν από τον Αττίλα
Αποδεικτικό στοιχείο αποτελεί το διπλωματικό έγγραφο που απεστάλη από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα μεσάνυχτα της 17ης Ιουλίου 1974, το οποίο είχε χαρακτηριστεί απόρρητο.
Ο τίτλος του τηλεγραφήματος αναφερόταν στη συνάντηση του Μακόμπερ με τον Ετζεβίτ, καθώς και στο πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακάριου που είχε πραγματοποιηθεί δύο ημέρες πριν (15 Ιουλίου).
Δίπλα στο τηλεγράφημα «1974ANKARA005629» για την κατηγοριοποίησή του παρατίθεται και η λέξη «συμφωνία», μαζί με τις λέξεις «πρωθυπουργός», «συνάντηση», «πραξικόπημα».
Παρά το γεγονός ότι το τηλεγράφημα αποχαρακτηρίστηκε στις 30 Ιουνίου 2005, το κείμενο «δεν είναι διαθέσιμο», όπως αναφέρεται στα στοιχεία που συνοδεύουν το έγγραφο.
ΕΘΝΟΣ On Line
12:40 9/4
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - OIKONOMIA

ΕΘΝΟΣΠΟΡ


No comments:

Post a Comment

wibiya widget