Thursday, June 19, 2014

Π. Τόμσεν: Η εξουσιομανία του Σαμαρά το 2011 σας κρατά ακόμα στην κρίση…



Όχι ότι έχουν μείνει και πολλές αμφιβολίες για το τι συνέβη τον διαολεμένο εκείνο Νοέμβρη και πόσο το πλήρωσε, το πληρώνει και δυστυχώς θα το πληρώνει για αρκετό καιρό ακόμα η χώρα, αλλά βλέπουμε ότι οι τοποθετήσεις που ρίχνουν φως τόσο στα γεγονότα όσο και στις συνέπειες εκείνων των ημερών, όλο και πυκνώνουν. Ένας εκ των βασικών εκπροσώπων των δανειστών, επικεφαλής της τρόικα και εξαρχής συμμετέχων και γνωρίζων το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δίνει τη δική του, ξεκάθαρη εκδοχή στο ερώτημα, γιατί η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμα από την κρίση, ενώ άλλες χώρες που αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν μνημόνια και να πάρουν μέτρα, έχουν ήδη αρχίσει να βρίσκουν το δρόμο τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Πολ Τόμσεν η έλλειψη ευρείας πολιτικής υποστήριξης και η αναταραχή που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2011 και συνεχίστηκε τους μήνες που ακολούθησαν είναι ο λόγος που η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από το πρόγραμμα στήριξης. 

Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», σημειώνοντας ότι τα προβλήματα της Ελλάδας ήταν πιο βαθιά- σε σύγκριση με την Ιρλανδια και την Πορτογαλία που έχουν ήδη βγει από τα προγράμματα λιτότητας. «Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι η πολιτική αναταραχή το 2011 και το 2012- ιδίως η έλλειψη ευρείας πολιτικής στήριξης- δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, έβλαψε την εμπιστοσύνη και επιδείνωσε σοβαρά τους »πόνους» από την προσαρμογή», πρόσθεσε ο κ. Τόμσεν, που πρόσθεσε ότι βλέπει φως στην άκρη του τούνελ.

ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ή έπαθες αμνησία από το πολύ …σκίσιμο του μνημονίου;

Την ώρα που κάποιοι άλλοι πάλευαν για την σωτηρία της χώρας ΕΣΥ κοιτούσες ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ διαλύοντας και γκρεμίζοντας ό,τι με κόπο μέχρι εκείνη την ώρα είχε χτιστεί!

Ο αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση, που αρνείται να λάβει οριζόντια μέτρα, αλλά συνδέει άμεσα νέα μέτρα με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που ακόμα νοσεί.

«Υποστηρίζουμε την επιθυμία των Αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. Αλλά αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών στην Ελλάδα, όπως είναι η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, όπου η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί, έτσι ώστε ο καθένας να πληρώνει το μερίδιο από τους φόρους που του αναλογεί. Μόνο με την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς θα είναι δυνατόν να αποφευχθούν περαιτέρω οδυνηρές περικοπές δαπανών», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Τόμσεν απάντησε ότι το συμφωνηθέν πλαίσιο είναι αξιόπιστο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. «Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να προχωρεί με τις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ και για τους Ευρωπαίους εταίρους, αυτό σημαίνει παροχή πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους, εάν απαιτείται, για να κρατηθεί το χρέος στην προγραμματισμένη διαδρομή. Έτσι, αν τηρηθούν τα παραπάνω, το πλαίσιο αυτό θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο».

Πηγή: iefimerida./Πάμε μαζί

No comments:

Post a Comment

wibiya widget