Θλίψη στον Ελληνισμό του Καίρου καθώς και όλης της Αιγύπτου, ο θάνατος του δημοσιογράφου Γρηγόρη Καποκάκη, ενός Αιγυπτιώτη με την καρδιά μόνιμα ερωτευμένη με το Κάιρο των Ελλήνων. Ο Γρηγόρης Καποκάκης γεννήθηκε στην Ισμαηλία, το 1950, αλλά στο Κάιρο έμαθε την ζωή. Την ιστορική Αμπέτειο τέλειωσε, το Κλασσικό, το 1970.
Στο «ΦΩΣ» του Σωκράτη Πατέρα, ο Γρηγόρης Καποκάκης ανατράφηκε ως δημοσιογράφος. Εργάστηκε όμως και για κάποια χρόνια ως παρουσιαστής – δημοσιογράφος στο ελληνικό πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού σταθμού της Αιγυπτιακής Τηλεόρασης, εκ παραλλήλου.
Τα τελευταία κάπου 20 χρόνια, ήρθε στην Ελλάδα για να εργασθεί στη σύνταξη του Δημοτικού Ραδιοφώνου της Αθήνας, αρμόδιος και για το αραβόφωνο πρόγραμμα. Ακούραστο και ανικανοποίητο πνεύμα, έφτιαξε τις εφημερίδες, το «Φως των Αιγυπτιωτών», το «Φως της Αφρικής» και το «Φως της Ομογένειας». Επίσης, στα τελευταία χρόνια διαβλέποντας την επέλαση του διαδικτύου, δημιούργησε και μία αιγυπτιώτικη ιστοσελίδα που λειτούργησε για λίγο.
Κάποια εποχή, το 2005, προσπάθησε με τη συμβολή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, να επεκτείνει και να αναβαθμίσει την εκδοτική του προσπάθεια, το «Φως των Αιγυπτιωτών».
Ήτανε πάντοτε καυστικός. Η προσωπική του στήλη, τα «Πιπεράτα», που υπέγραφε ο ίδιος, ήταν μία σημαντική του προσπάθεια να καυτηριάσει τα «κακώς κείμενα» του Αιγυπτιώτου Ελληνισμού (ΣΣ. πολλές φορές με υπερβολές που κατακρίθηκαν) αλλά όλοι όσοι τον γνώρισαν παραδέχονται ότι η πένα του παρέμεινε πάντοτε αγωνιστική. Και τα έλεγε έτσι, γιατί όπως είχε εξηγήσει ο ίδιος, έβαζε λίγο «πιπέρι» στα γραφόμενά του, όχι για να κάνει κακό, αλλά για να κάνει κάποιους να καταλάβουν το σωστό, όπως ο ίδιος τουλάχιστον το αντιλαμβανόταν.
Άλλωστε, όπως δήλωσε στο Πυραμίς News ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο αξέχαστος Καποκάκης πάντοτε του εκμυστηρευόταν την διακαή επιθυμία του να τόν καταλάβουν, τόσο οι φίλοι του όσο και οι εχθροί του, και ο ίδιος ο καϊρινός δημοσιογράφος πάντοτε πίστευε ότι τελικά θα δικαιωθεί για τα πιστεύω του.
Ο Γρηγόρης Καποκάκης ήταν από τους λίγους πραγματικούς Αιγυπτιώτες δημοσιογράφους, που προσπάθησε να τιμήσει το επάγγελμα που ακολούθησε μέχρι και την τελευταία του πνοή. Είχε και μία άλλη αγάπη: την ψαλτική, όπου βοηθούσε – κάποτε κάποτε – όταν ήταν στο Κάιρο, στο ψαλτήρι της Παναγίας Ηλιουπόλεως Καΐρου.
Όμως, η υγεία του, τα τελευταία χρόνια, είχε ήδη αρχίσει να κλονίζεται. Η καρδιά του, γινόταν όλο και πιο αδύνατη, και πέρασε δύσκολες στιγμές την πρόσφατη 5ετία, διαμένοντας πολύ χρόνο μέσα στο νοσοκομείο.
Τον Δεκέμβριο του 2013, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων του έδωσε ένα αναμνηστικό μετάλλιο (που το άξιζε), με αφορμή τη μεγάλη εκδήλωση για τα 80 χρόνια του ΣΑΕ (από όπου και η φωτογραφία), όπου είχε τιμήσει με την παρουσία του και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ (όπου μπορούμε καλά να γνωρίζουμε ότι στάθηκε κοντά του όλα τα χρόνια).
Ο Γρηγόρης Καποκάκης έφυγε για πάντα από τη ζωή, το πρωί της 12ης Ιουνίου, σε ηλικία 64 ετών. Η πένα του έσβησε και μαζί του μία ολόκληρη εποχή καϊρινών δημοσιογράφων, με κύριους εκφραστές τον Σωκράτη Πατέρα και τον Γιώργο Ξενουδάκη και φυσικά τον Γρηγόρη Καποκάκη. Ψήφισμα για τον θάνατό του εξέδωσε η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου. Αποχαιρετώντας τον αξέχαστο Γρηγόρη Καποκάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλης Μπίσκος χαρακτήρισε τον αείμνηστο καϊρινό δημοσιογράφο ότι κατάφερε και παρέμεινε μέχρι τα τελευταία του ένα «μεγάλο παιδί», που πάλευε με δύναμη για τη ζωή…
ΜΕΤΡΟ.gr -με πληροφορίες από το Πυραμίς News
No comments:
Post a Comment