Saturday, June 7, 2014

Περικύκλωσαν την γερμανική πρεσβεία για τη σφαγή του Διστόμου

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 70ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

Ειρηνική πορεία και συμβολική περικύκλωση της γερμανικής πρεσβείας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 70 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία και τη σφαγή των 218 αμάχων στο Δίστομο το 1944, που συμπληρώνονται στις 10 Ιουνίου.


Περικύκλωσαν την γερμανική πρεσβεία για τη σφαγή του Διστόμου
Την δράση οργάνωσαν η «Ομάδα Δράσης ΑΚ» από το Αμβούργο και το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα».
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στις 11:00 στο Σύνταγμα και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς τη γερμανική πρεσβεία «προχωρώντας» σε συμβολική περικύκλωσή της.
Όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δικηγόρος Μάρτιν Κλίνγκνερ από την «Ομάδα Δράσης ΑΚ Δίστομο» που εκπροσωπεί νομικά στη Γερμανία τις οικογένειες του Διστόμου και έχει εκπροσωπήσει τον Αργύρη Σφουντούρη κατά την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά με το επιχείρημα ότι πλέον είναι πολύ αργά και ότι οι δυο χώρες είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Συγχρόνως, επισημαίνει ότι και οι ελληνικές κυβερνήσεις ποτέ έως τώρα δεν έχουν υποστηρίξει στην πραγματικότητα ένα τέτοιο αίτημα, αν και θα όφειλαν. Η Ομάδα, σημειώνει, από το 2001 εργάζεται συστηματικά για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στη Γερμανία, συνδιοργανώνει με άλλες Ομάδες στη χώρα επιστημονικά συνέδρια και δρα υποστηρικτικά υπέρ των θυμάτων σε δικαστικές διαμάχες με το γερμανικό κράτος. Την ίδια στιγμή, επιδεικνύει εδώ και χρόνια την αλληλεγγύη της σε χωριά που γνώρισαν τη γερμανική θηριωδία, όπως το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, η Βιάννος, οι Λιγκιάδες, το Κομμένο, η Κλεισούρα κ.α..
Οι δικαστικές διεκδικήσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα με νέα προσφυγή στα ιταλικά δικαστήρια προκειμένου να μην εφαρμοσθεί η απόφαση της Χάγης, ενώ όπως επισημαίνει το ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ιγνάτιος Αξιώτης ο αγώνας πλέον θα συνεχισθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού με τις πρόσφατες εκλογές εξελέγησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δυο μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ο Μανώλης Γλέζος και ο Νότης Μαριάς.
ΕΘΝΟΣ.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget