Saturday, September 27, 2014

Υποψήφιος, παγκοσμίως, «Δήμαρχος της χρονιάς» ο Γ. Μπουτάρης



Τον τίτλο του «δημάρχου της χρονιάς» για το 2014, παγκοσμίως, διεκδικεί ο κ. Γ. Μπουτάρης, όπως ανακοινώθηκε από το διεθνές ανεξάρτητο ίδρυμα City Mayors Foundation. Ο κ. Μπουτάρης είναι υποψήφιος μαζί με άλλους 25 δημάρχους και αν κατακτήσει τον τίτλο θα είναι ο δεύτερος από την Ελλάδα, μετά την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναδείχθηκε «δήμαρχος της χρονιάς» το 2005.

Συνυποψήφιοί του είναι, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι των Κάλγκαρι Καναδά, Σμύρνης, Λίβερπουλ, Γάνδης Βελγίου, Μπορντό, Χιούστον, Σεούλ, Σίδνεϊ. κ.ά., τα ονόματα των οποίων τίθενται σε δημόσια ψηφοφορία στην ιστοσελίδα του ιδρύματος - η ψηφοφορία έχει ξεκινήσει ήδη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο κ. Μπουτάρης εξελίσσεται σε μια προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και η εικόνα που κυριαρχεί στο εξωτερικό είναι αυτή του δημάρχου που άλλαξε την εικόνα της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας το ιστορικό πολυπολιτισμικό και πολυεθνοτικό της προφίλ, όπως επίσης πιστώνεται και τα θεματικά ανοίγματα προς τις γειτονικές χώρες και κοινωνίες, με τις οποίες η πόλη συνδεόταν πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά στα βάθη των αιώνων.

Σε μια ευτυχή σύμπτωση, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, ο κ. Μπουτάρης βρισκόταν σε συνάντηση στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, ο οποίος είχε αναδειχτεί παγκοσμίως δήμαρχος της χρονιάς -ήταν δήμαρχος Τιράνων- το 2004. Οι κ. Μπουτάρης και Ράμα συμφώνησαν ότι οι πόλεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, περισσότερο από τα κράτη, στη σύσφιγξη των σχέσεων των λαών μέσω κοινών πολιτιστικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και των αδελφοποιήσεων.

Σε μια τέτοια αδελφοποίηση έχει προχωρήσει με το Δυρράχιο ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ήταν αυτός ο λόγος που ο κ. Μπουτάρης βρέθηκε στην Αλβανία. Στην παραλιακή αυτή πόλη της Αδριατικής, ο κ. Μπουτάρης εγκαινίασε το «Πάρκο της Θεσσαλονίκης», σε ανταπόδοση του «Πάρκου Δυρραχίου», που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού. Το βράδυ ο κ. Μπουτάρης έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο και σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον δήμαρχο Τιράνων Λουζλίμ Μπάσα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Αθηνων 23/9/14

No comments:

Post a Comment

wibiya widget