Συγκλονίζει η τραγωδία με το ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη το Σάββατο στο όρος Σινά λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Κανένας από τους 217 επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών 25 παιδιά, που είχαν πάει για διακοπές και επέστρεφαν στην Αγία Πετρούπολη, δεν επέζησε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια του δυστυχήματος.
Σύμφωνα με την πρώτη επισκόπηση που έγινε στο σημείο της συντριβής, το Airbus Α321 της πτήσης 9268 της εταιρείας Kogalymavia κατέπεσε πιθανότατα λόγω τεχνικού προβλήματος. Τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους εντοπίστηκαν. Το ένα περιέχει τις παραμέτρους της πτήσης και το άλλο τις ηχογραφημένες συνομιλίες και τους θορύβους μέσα στο πιλοτήριο, δεδομένα που έχουν κρίσιμη σημασία για να βρεθούν τα αίτια της καταστροφής.
Η Υπηρεσία Ερευνών και Αναλύσεων για την Ασφάλεια της Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας (BEA) στέλνει στην Αίγυπτο δύο από τους ερευνητές της με τη συνοδεία έξι τεχνικών συμβούλων της Airbus προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για το αεροπορικό δυστύχημα. Επιπλέον μεταβαίνουν στη χώρα δύο ερευνητές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Έρευνας Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Γερμανίας (BFU), που θα εκπροσωπούν την κατασκευάστρια εταιρεία, και τέσσερις ερευνητές της αντίστοιχης υπηρεσίας της Ρωσίας (MAK).
Απορρίπτουν Ρωσία και Αίγυπτος τους ισχυρισμούς οργάνωσης του ISIS περί κατάρριψής του
Οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίστηκε με ανάρτησή της στο διαδίκτυο ότι αυτή είναι που το κατέρριψε, ωστόσο η πληροφορία αυτή παραμένει ανεπιβεβαίωτη.
Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου εξέφρασε τις αμφιβολίες του, αναφέροντας πως ειδικοί επιβεβαιώνουν πως το αεροσκάφος δεν θα μπορούσε να καταρριφθεί στο ύψος που βρισκόταν, που ήταν πάνω από τα 30.000 πόδια, ενώ και ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών δήλωσε πως ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής.
Πάντως, η γερμανική εταιρεία Lufthansa και η γαλλική Air France- KLM έλαβαν την απόφαση να αποφεύγουν τα αεροσκάφη τους τον εναέριο χώρο πάνω από την χερσόνησο του Σινά για λόγους ασφαλείας.
Νωρίτερα οι αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν πως ο πιλότος είχε ενημερώσει για τεχνικό πρόβλημα και πως είχε ζητήσει να προσγειωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ωστόσο αργότερα ο Αιγύπτιος υπουργός Χοσαμ Καμάλ ανακοίνωσε πως ουδέποτε ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας αποκλείουν πάντως την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, καθώς τονίζουν πως ο πιλότος ήταν εξαιρετικά έμπειρος με 12.000 ώρες πτήσεων στο ενεργητικό του.
Μιλώντας στο δελτίο της ΕΡΤ ο πιλότος και ειδικός εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων Παντελής Φραγκούλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το δυστύχημα ήταν αποτέλεσμα μηχανικής βλάβης.
Οι επιβάτες ήταν όλοι Ρώσοι εκτός από 3 Ουκρανούς.

Συλλυπητήρια από τη διεθνή κοινότητα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα πένθους για τη Ρωσία, ενώ ο ένας μετά τον άλλο ξένοι ηγέτες στέλνουν τα συλλυπητήριά τους.
Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προσέφερε τη βοήθεια της Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Λίγο νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν.
Πηγή ΕΡΤ, ΑΜΠΕ, BBC, Reuters, AFP