Monday, October 12, 2015

Ο Ελληνας αστροφυσικός πουετοιμάζεται να "αγγίξει" τον Ηλιο


Ο Έλληνας αστροφυσικός
Ο κορυφαίος αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, πρωτοπόρος των αποστολών στον Άρη, μοναδικός επιστήμονας στον κόσμο που έχει 'ταξιδέψει' με τα επιστημονικά του όργανα και στους 8 πλανήτες, ετοιμάζει την πρώτη αποστολή στον Ήλιο και αποκαλύπτει στο WE τα μυστικά του ηλιακού μας συστήματος


Ο Σταμάτης Κριμιζής δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ακόμα κι αν χρειαζόταν, δύσκολα θα μπορούσε να βάλει κανείς σε λίγες γραμμές το τεράστιο επιστημονικό έργο του διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Όποιον πλανήτη κι αν "σηκώσεις" θα τον βρεις, καθώς είναι ο μοναδικός επιστήμονας στον κόσμοπου έχει ταξιδέψει με τα όργανα και τα διαστημόπλοιά του και στους 8 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Βροντάδο της Χίου, έφυγε για σπουδές στις ΗΠΑ, όπου μεταπτυχιακός φοιτητής ακόμα έλαβε μέρος στην επιστημονική ομάδα που υλοποίησε την πρώτη αποστολή στον Άρη το 1965.

O φασματογράφος που διαπίστωσε την ύπαρξη τρεχούμενου νερού στον κόκκινο πλανήτη 50 χρόνια μετά, κατασκευάστηκε στο εργαστήριό του.

Άσκησε πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση να μην σταματήσει λόγω κόστους τις αποστολές στον Πλούτωνα, που εξέπληξε τη NASA και τον κόσμο όλο με τον μπλε του ουρανό και το κόκκινο παγωμένο του νερό την περασμένη εβδομάδα.

Έριξε στο 1/10 σχεδόν το κόστος κατασκευής διαστημοπλοίων, καθιστώντας πιο εφικτή τη διερεύνηση του διαστήματος. Είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1 και 2, βάσει των οποίων ξαναγράφτηκαν τα σχολικά βιβλία.

Στα 77 του, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να "αγγίξει" τον Ήλιο, καθώς το εργαστήριό του κατασκευάζει το διαστημόπλοιο Solar Probe Plus, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη αποστολή σε άστρο.

Για όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, έχει λάβει αμέτρητες διακρίσεις, ο ίδιος όμως νιώθει ιδιαίτερα περήφανος για την φετινή του βράβευση από τοSmithsonian Museum, το Εθνικό Μουσείο Αεροδιαστήματος της Αμερικής, που τον τίμησε για το συνολικό του έργο, ένα βραβείο που έχει λάβει ο Νηλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, ο Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που έκανε τον γύρο της Γης, και άλλοι πρωτοπόροι της διαστημικής και της αεροπορίας.

Ιωάννα Μπρατσιάκου
Διαβάστε την συνέχεια στοnews247.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget