Wednesday, October 14, 2015

«Εγώ λέω να τους εκτελούμε κιόλας» είπε ο Χ. Σπίρτζης στον πρόεδρο του ΟΑΣΑ που ζήτησε φυλάκιση των λαθρεπιβατών

«Εγώ λέω να τους εκτελούμε κιόλας» είπε ο Χ. Σπίρτζης στον πρόεδρο του ΟΑΣΑ που ζήτησε φυλάκιση των λαθρεπιβατών

Με την φράση «εγώ λέω να τους εκτελούμε κιόλας» ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αντέδρασε με έντονο τρόπο στην πρόταση του προέδρου του ΟΑΣΑ Γρηγόρη Δημητριάδη,να αλλάξει η ποινή της λαθρεπιβίβασης στα ΜΜΜ από πταίσμα σε πλημμέλημα, να συλλαμβάνονται δηλαδή οι λαθρεπιβάτες και να τιμωρούνται από τρία έως πέντε έτη.
«Εγώ λέω να τους εκτελούμε κιόλας» είπε ο κ. Σπίρτζης επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να καταλάβει τέτοιου είδους προτάσεις ειδικά όταν προέρχονται από ανθρώπους που έχουν πολλά χρόνια στις ηγεσίες των συγκοινωνιών, έχουν ευθύνη για το χάλι τους, για τις προτάσεις που έχουν κάνει, για τους λαθροκυνηγούς και όλα όσα έχουμε δει. Πρόσθεσε μάλιστα πως «έχουν ευθύνη εκείνοι που τους τοποθέτησαν σε αυτές τις θέσεις αλλά έχουμε ευθύνη κι εμείς που δεν τους έχουμε αλλάξει ακόμη, για διάφορους λόγους».
«Δεν επιδιώκουμε καμία σύλληψη», αλλά «θέτουμε ένα ζήτημα για προβληματισμό». «Προτείνουμε αλλαγή φιλοσοφίας του ελέγχου από κατασταλτικό σε αποτρεπτικό» αναφέρει μεταξύ άλλων σε διευκρινιστική ανακοίνωσή της, η διοίκηση τουΟργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΑ στη Βουλή.
«Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης όλων για το πρόβλημα της εισιτηριοδιαφυγής που συρρικνώνει τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, προτείναμε και την επαναφορά του άρθρου 391 ΠΚ, όπως ίσχυε μέχρι το 1994 όταν και καταργήθηκε με το νόμο 2207/1994. Τίποτα περισσότερο» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Το έτος 2011, η διάταξη επανήλθε με το νόμο 3920/2011 αλλά ως πταίσμα. Το πταίσμα τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο. Πρόστιμο ήδη υπάρχει – διοικητικό. Η διάταξη λοιπόν, δεν απέτρεψε την εισιτηριοδιαφυγή, αλλά το αντίθετο, τη διόγκωσε, με τις απώλειες σήμερα να ξεπερνούν τα 40 εκ Ευρώ. Για αυτό το λόγο, το ΔΣ του Οργανισμού πρότεινε την επαναφορά του άρθρου 391 ΠΚ όπως ίσχυε μέχρι το 1994 με πρόβλεψη προστίμου ή ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες που, έτσι και αλλιώς, είναι εντός του ορίου αναστολής, και θα μπορούσε να ισχύσει και τώρα ή και λιγότερο. Διαφορετικά το 391 ΠΚ ως πταίσμα δεν έχει καν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Σήμερα μάλιστα, τονίσαμε στη σχετική συζήτηση ότι με την πρόταση αυτή θέτουμε ένα υπαρκτό ζήτημα για προβληματισμό, αλλά ξεκαθαρίσαμε ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιδιώκουμε καμία σύλληψη, ενώ δεν εκφράσαμε κάποια διαφωνία που δεν συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Απάντηση Χρ. Σπίρτζη στην κριτική της αντιπολίτευσης για την τιμή των εισιτηρίων
Η δωρεάν μεταφορά με τα ΜΜΜ για δύο εβδομάδες, όταν εφαρμόστηκαν οι ελεγχόμενες τραπεζικές συναλλαγές, κόστισε «κάτι παραπάνω» από 10 εκ. ευρώ, ενημέρωσε ο κ. Σπίρτζης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για λογική παλαιοκομματισμού και λαϊκισμού και φιλοσοφία απόμακρη από τα προβλήματα του πολίτη. «Προσπαθείτε να μας ενοχοποιήσετε για αυτό και κάνετε πως δεν θυμάστε πως βρέθηκε η χώρα με την πολιτική σας και με τα κάπιταλ κοντρολς όταν στελέχη της ΝΔ έπαιρναν τηλέφωνο στις Βρυξέλλες και ζητούσαν χειρότερα πράγματα, όπως γίνεται και τώρα στην διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Σπίρτζης.
Ακόμη ο κ. Σπίρτζης απάντησε στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για τις τιμές των εισιτηρίων λέγοντας πως ενώ με την Συμφωνία του καλοκαιριού ψήφισαν την επιβολή ΦΠΑ, σήμερα, αντί να επαινέσουν την κυβέρνηση, που πέτυχε να μην μπει πρόσθετη αύξηση στα εισιτήρια εξ αυτού του λόγου, την λοιδωρούν.
ΕΡΤgr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget