Thursday, February 15, 2018

Λάρισα.Για λαθρεμπόριο ρούχων κατηγορούνται 20 επιχειρήσεις



Προ των εισαγγελικών διώξεων βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες του thessalieconomy.gr, είκοσι επιχειρηματίες με καταστήματα ετοίμων ενδυμάτων στη Λάρισα, κατηγορούμενοι για λαθραία ή υποτιμημένη εισαγωγή εμπορευμάτων από γειτονικές χώρες και κυρίως από την Τουρκία.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο και δεν απασχολεί μόνο τη Λάρισα. Είναι όμως η πρώτη φορά που οι τελωνειακές και φορολογικές αρχές επεμβαίνουν με δραστικό τρόπο αποκαλύπτοντας κυκλώματα στην περιοχή της Θεσσαλίας και αποστέλλοντας εμπόρους και καταστηματάρχες στη Δικαιοσύνη.
Τα τελευταία χρόνια, Έλληνες και αλλοδαποί έμποροι έχουν εφεύρει απίστευτες κομπίνες προκειμένου να εισάγουν λαθραία ή υποτιμολογημένα είδη ένδυσης από την Τουρκία σε όλη την Ελλάδα, πουλώντας τα νόμιμα πια αφού προηγουμένως έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο κράτος από την φοροδιαφυγή-μαμούθ. 
Σύμφωνα με καταγγελίες, το κόλπο γκρόσο γίνεται κυρίως στο Τελωνείο Έβρου όπου καθημερινά πραγματοποιείται λαθραία εισαγωγή τεραστίων ποσοτήτων ενδυμάτων, των οποίων η αξία υποτιμολογείται συστηματικά προκειμένου να αποφεύγεται η καταβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. 
Αν για παράδειγμα ένα μπλουζάκι κοστίζει 2 ευρώ, ο εισαγωγέας δηλώνει αξία μόλις 0,10 λεπτά και έτσι μια νταλίκα με εμπορεύματα συνολικής αξίας 200.000 ευρώ γλιτώνει με αυτόν τον τρόπο φόρο που αγγίζει τις 50.000 ευρώ.
Αρκετοί έμποροι από τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, κάνουν μόνοι τους τις εισαγωγές των ρούχων. Τα αγοράζουν από χονδρέμπορο της Κωνσταντινούπολης ή άλλων τουρκικών πόλεων και παίρνουν κανονικά τα παραστατικά αγοράς. Στη συνέχεια μεταφέρουν τα προϊόντα στο Τελωνείο όπου παρουσιάζουν άλλα παραστατικά τα οποία είναι πλαστά. 
Στα πλαστά η αξία των προϊόντων εμφανίζεται σκόπιμα μειωμένη έως και 80% σε σχέση με την πραγματική. Ο εκτελωνισμός γίνεται με βάση τις μειωμένες τιμές με αποτέλεσμα να καταβάλλονται από τον εισαγωγέα σημαντικά μειωμένα ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο για ΦΠΑ.
Αφού περάσει στη χώρα το εμπόρευμα αυτομάτως γίνεται νόμιμο, και πωλείται στα εγχώρια καταστήματα σε αρκετά μεγαλύτερη τιμή. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η κατασκευή ενδυμάτων γίνεται με ελάχιστο κόστος σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία ή η Βουλγαρία.
Τις περιπτώσεις των Λαρισαίων εμπόρων ερευνά η ΔΟΥ Λάρισας ύστερα από συγκεκριμένα στοιχεία που έλαβε από τις Τελωνειακές αρχές και με τη σειρά της ενημέρωσε της Εισαγγελία για το ποινικό μέρος της υπόθεσης.
Κώστας Τόλης
* Η φωτογραφία είναι τυχαία

No comments:

Post a Comment

wibiya widget