Monday, September 9, 2019

Ο Μαχαιρίτσας και ένα μήνυμα για όλη την Ελλάδα: "Το μυστικό είναι το μαζί"


"Η φλόγα κρατιέται ζωντανή, αν δεν κρατηθεί ζωντανή η φλόγα τελειώσαμε όλοι! Ένα ψέμα ζούμε συνέχεια, μονίμως, δεν ξέρεις ποιά είναι η αλήθεια και ποιά είναι η μπλόφα, είναι τρελό…", είπε μεταξύ άλλων στη τελευταία του ραδιοφωνική συνέντευξη ο αγαπημένος τραγουδοποιός.
"Το μυστικό είναι το μαζί... Αυτό σώνει την Ελλάδα" είπε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο αιφνίδιος θάνατος του οποίου που προκάλεσε πανελλήνια θλίψη, μιλώντας στο Radio Marconi 96,1 F.M. και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη την Πέμπτη, μία ημέρα πριν τη τελευταία συναυλία που έδωσε στο Βόλο την Παρασκευή. Μετά το τέλος της συναυλίας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μετέβη στον αγαπημένο του Πτελεό, όπου τα ξημερώματα της Δευτέρας άφησε την τελευταία του πνοή.

Μέσα σε λιγότερα από 4,5 λεπτά της ώρας, στη συνέντευξη αυτή, ο αγαπημένος τραγουδοποιός μίλησε για όλα: Από τις τρεις μεγάλες συναυλίες του με το Νίκο Πορτοκάλογλου, σε Βόλο, Ηρώδειο και ΔΕΘ, μέχρι την περιοδεία τους στο εξωτερικό και τις ζωντανές τους εμφανίσεις το χειμώνα και από το “μαζί” που βίωνε ως ευλογία, όπως τόνισε, με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τους συνεργάτες τους.


Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας EUROKINISSI

Δεν απέφυγε επίσης να μιλήσει για τις παθογένειες και τα προβλήματα που ταλαιπωρούν της ελληνική κοινωνία:

"Η φλόγα κρατιέται ζωντανή, αν δεν κρατηθεί ζωντανή η φλόγα τελειώσαμε όλοι! Εντάξει, εμείς είμαστε και προνομιούχοι άνθρωποι, ζούμε στην Ελλάδα, που ότι και να γίνει έρχεται το καλοκαίρι, ξεχνιόμαστε, βγαίνουμε έξω, είμαστε μαζί. Το μυστικό είναι το μαζί, δεν μπορείς να είσαι στη μοναξιά. Θέλει μαζί, όλοι μαζί…


Ο τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Ο τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας EUROKINISSI

Ο καθένας να νομίζει ότι έχει καβαλήσει ένα καλάμι και να τρέχει, δεν πάει… Αυτό σώνει την Ελλάδα, γιατί αλλιώς τα πράγματα έτσι όπως είναι, το καταλαβαίνετε ότι δεν είναι και τα καλύτερα. Και ζούμε σε μια παράνοια και ζούμε και σε ένα καθεστώς ψέματος μόνιμου. Το λέω και στον δίσκο που πρόκειται να κυκλοφορήσει, σε ένα consept του δίσκου που ετοιμάζω τώρα που λέγεται “Ψέμα στο ψέμα”. Ένα ψέμα ζούμε συνέχεια, μονίμως, δεν ξέρεις ποιά είναι η αλήθεια και ποιά είναι η μπλόφα, είναι τρελό", δήλωσε μεταξύ άλλων με νόημα ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε αυτή την τελευταία συνέντευξη.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που καταγόταν από τον Βόλο, διέμενε τις τελευταίες μέρες στο σπίτι που διατηρούσε στον Πτελεό Μαγνησίας, μετά από τη συναυλία που πραγματοποίησε με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, με τον οποίο συνεργαζόταν φέτος, στον Βόλο την Παρασκευή.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Βόλου, μετά από καρδιακή προσβολή που που υπέστη στη διάρκεια της νύκτας.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας YOUTUBE

Η είσοδός του στη δισκογραφία ήρθε τυχαία, όταν ξεκίνησε να εργάζεται χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1978. Ο πρώτος του δίσκος ήταν σε αγγλικό στίχο με τους "P.L.J. Band" με τίτλο "Gaspar", ένας δίσκος extended play 45' στροφών.

Ακολούθησαν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να τραγουδά αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιούργησε με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, ενώ η μπάντα μετονομάστηκε σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια).

Το 1989 ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής. Δείτε ΕΔΩ την καλλιτεχνική του πορεία.

Σημειώνεται ότι πολιτικοί, τραγουδιστές, συνθέτες και συνεργάτες του τον αποχαιρέτησαν με τραγούδια του.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget