Η αντίστροφη μέτρηση για την απόπειρα προσεδάφισης του ρομπότ Philae, επιβάτη εδώ και δέκα χρόνια του ευρωπαϊκού διαστημικού σκάφους Rosetta, στον πυρήνα ενός κομήτη, έχει ήδη αρχίσει.
Πριν από λίγη ώρα, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ, η υπεύθυνη για την αποστολή του σκάφους Rosetta ομάδα έδωσε το πράσινο φως για το εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση 511 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.
«Έχουμε το τελικό πράσινο φως. Εμπρός για τον αποχωρισμό», έγραψε στο Twitter η ομάδα της Rosetta, ανάρτηση που επιβεβαιώνει ότι ο τελευταίος ελιγμός του διαστημικού σκάφους έγινε σωστά και ότι βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για την ρίψη του ρομπότ Philae στον κομήτη Tchourioumov-Guerassimenko (Tchouri).
Το εγχείρημα ήταν προγραμματισμένο για τις 10.35 ώρα Ελλάδος, αλλά η επιβεβαίωση θα έρθει 28 λεπτά αργότερα, λόγω της καθυστέρησης της άφιξης του σήματος που θα εκπέμψει η Rosetta.
Αμέσως μετά την αποκόλλησή του, το ρομπότ Philae θα τραβήξει φωτογραφίες της Rosetta και στη συνέχεια θα κατεβεί, με ελεύθερη πτώση, προς τον κομήτη, διανύοντας τα 20 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από τον στόχο του σε επτά ώρες.
«Η κρίσιμη φάση είναι η ίδια η προσεδάφιση», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνος για την προσεδάφιση του Philae. Η επιβεβαίωση της προσεδάφισης δεν αναμένεται να φθάσει στη Γη πριν από τις 18.00 ώρα Ελλάδος.
Εάν όλα πάνε καλά και ξεπερασθούν όλα τα τεχνικά ρίσκα του εγχειρήματος, ο Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ηλιο.
Οποια και να είναι η τύχη του μικρού ρομπότ, το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ηλιο, τον Αύγουστο.
DEITE ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΙ ΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΥΤΗ Η ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
DEITE ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΙ ΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΥΤΗ Η ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Τα δείγματα που θα συλλεχθούν από την επιφάνεια του κομήτη αναμένεται να «ρίξουν φως» στις συνθήκες σχηματισμού της Γης και άλλων πλανητών, καθώς οι κομήτες είναι στην ουσία υπολείμματα της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Οι μηχανολόγοι που σχεδίασαν το ρομπότ δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν τη μορφολογία του εδάφους του κομήτη. Πάντως οι φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από τη Rosetta σε συνδυασμό με τα δείγματα από την ατμόσφαιρα του κομήτη καθώς πλησιάζει τον ήλιο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιφάνεια δεν είναι τόσο λεία όσο είχε υπολογιστεί αρχικά, γεγονός που καθιστά την προσγείωση ακόμα πιο περίπλοκη.
Η επιφάνεια είναι μάλιστα περισσότερο σκονισμένη και πορώδης από το αναμενόμενο ενώ ο κομήτης αναδύει αέρια με μια μυρωδιά από θειάφι.
Το ρομπότ θα πρέπει να προσγειωθεί κάπου όπου δεν θα υπάρχει πολλή σκόνη ή υπερβολικό σκοτάδι, ώστε το φως να μπορεί να φτάσει τους ηλιακούς του συλλέκτες και να τροφοδοτήσει τα όργανα που αυτό μεταφέρει από τη στιγμή που οι μπαταρίες του θα εξαντληθούν, έπειτα από περίπου δυόμισι ημέρες.
Αν τελικά καταφέρει να προσγειωθεί ομαλά, τότε αναμένεται να ολοκληρώσει τις έρευνες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από τη Rosetta.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr
XAΡΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ τη ΡΟΖΕΤΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΜΗΤΕΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr
XAΡΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ τη ΡΟΖΕΤΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΜΗΤΕΣ
No comments:
Post a Comment