Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε σχεδόν 18 ώρες, η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής υπερψηφίστηκε και για τους 10 πολιτικούς, τα ονόματα των οποίων φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novatis.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Βουλή έχουν ως εξής:
-Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: 218 ψήφισαν - 192 έγκυρα, 26 άκυρα - 188 υπερψήφισαν, 4 παρών
-Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο: 217 ψήφισαν - 191 έγκυρα, 26 άκυρα - υπερψήφισαν 185, παρών 6
-Για τον Άδωνι Γεωργιάδη: 218 ψήφισαν - 192 έκγυρα, 26 άκυρα - υπερψήφισαν 186, παρών 6
-Για τον Γιώργο Κουτρουμάνη: 217 ψήφισαν - 192 έγκυρα, 25 άκυρα - 180 υπερψήφισαν, 1 καταψήφισε, 11 παρών
-Για τον Ανδρέα Λοβέρδο: 217 ψήφισαν - 190 έγκυρα, 27 άκυρα - υπερψήφισαν 186, παρών 4
-Για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο: 218 ψήφισαν - 190 έγκυρα, 28 άκυρα - 180 υπερψήφισαν, 2 καταψήφισαν, 8 παρών
-Για τον Παναγιώτη Πικραμμένο: 218 ψήφισαν - 180 έγκυρα, 28 άκυρα - 170 υπερψήφισαν, 8 καταψήφισαν, 12 παρών
-Για τον Μάριο Σαλμά: 218 ψήφισαν - 19 έγκυρα, 26 άκυρα - υπερψήφισαν 159, καταψήφισαν 17, 16 παρών
-Για τον Αντώνη Σαμαρά: 218 ψήφισαν - 191 έγκυρα, 27 άκυρα - 182 υπερψήφισαν, 3 καταψήφισαν, 6 παρών
-Για τον Γιάννη Στουρνάρα: 218 ψήφισαν - 19 έγκυρα, 28 άκυρα - 182 υπερψήφισαν, 2 καταψήφισαν, 6 παρών.
-Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο: 217 ψήφισαν - 191 έγκυρα, 26 άκυρα - υπερψήφισαν 185, παρών 6
-Για τον Άδωνι Γεωργιάδη: 218 ψήφισαν - 192 έκγυρα, 26 άκυρα - υπερψήφισαν 186, παρών 6
-Για τον Γιώργο Κουτρουμάνη: 217 ψήφισαν - 192 έγκυρα, 25 άκυρα - 180 υπερψήφισαν, 1 καταψήφισε, 11 παρών
-Για τον Ανδρέα Λοβέρδο: 217 ψήφισαν - 190 έγκυρα, 27 άκυρα - υπερψήφισαν 186, παρών 4
-Για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο: 218 ψήφισαν - 190 έγκυρα, 28 άκυρα - 180 υπερψήφισαν, 2 καταψήφισαν, 8 παρών
-Για τον Παναγιώτη Πικραμμένο: 218 ψήφισαν - 180 έγκυρα, 28 άκυρα - 170 υπερψήφισαν, 8 καταψήφισαν, 12 παρών
-Για τον Μάριο Σαλμά: 218 ψήφισαν - 19 έγκυρα, 26 άκυρα - υπερψήφισαν 159, καταψήφισαν 17, 16 παρών
-Για τον Αντώνη Σαμαρά: 218 ψήφισαν - 191 έγκυρα, 27 άκυρα - 182 υπερψήφισαν, 3 καταψήφισαν, 6 παρών
-Για τον Γιάννη Στουρνάρα: 218 ψήφισαν - 19 έγκυρα, 28 άκυρα - 182 υπερψήφισαν, 2 καταψήφισαν, 6 παρών.
Τι και πώς ψήφισαν τα κόμματα
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία με τις 10 κάλπες δεν ψήφισαν σε αυτές αλλά όταν αναφερόταν το όνομά τους φώναζαν απλώς «ναι στην προανακριτική», ζητώντας η τοποθέτηση αυτή να γραφεί στα πρακτικά. Οι αναφορές αυτές προφανώς και δεν μέτρησαν στην ψηφοφορία.
Την οδό του άκυρου επέλεξαν από τη μεριά τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Οι βουλευτές των δύο κομμάτων έριξαν στις κάλπες... δικά τους ψηφοδέλτια που ανέφεραν το εξής: "Ναι στη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)". Τα συγκεκριμένα λογίστηκαν άκυρα.
Η μυστική ψηφοφορία έγινε με 10 αριθμημένες κάλπες, χωρίς ονόματα, προσωποποιημένα ψηφοδέλτια για κάθε ένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία και ερώτημα για συμπερίληψή τους ή μη προς εξέταση στην Προανακριτική Επιτροπή για το ενδεχόμενο τέλεσης των αδικημάτων της δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι δέκα κάλπες αναφέρονταν στα δέκα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis και οι οποίοι είναι: Οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς και οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης. Οι βουλευτές έλαβαν δέκα διαφορετικά ψηφοδέλτια στα οποία αναγραφόταν το όνομα του προτεινόμενου και έχουν την επιλογή «ναι», «όχι» και «παρών».
Η σύγκρουση των αρχηγών
Νωρίτερα, η συζήτηση στη Βουλή ολοκληρώθηκε με σκληρή πολιτική κόντρα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγους. Ο Κυριακος Μητσοτάκης κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση για υπονόμευση των θεσμών και πολιτική σκευωρία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση και ο κύριος Τσίπρας θα τελειώσουν σύντομα με μία και όχι δέκα κάλπες στις εκλογές. «Όλα όσα συμβαίνουν σε αυτήν την υπόθεση θέτουν υπό αμφισβήτηση το κράτος δικαίου, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Μπρος στο φάσμα της εκλογικής τους συντριβής κάποιοι μετέρχονται ολα τα μέσα για να μείνουν στην εξουσία. Στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις λειτουργούν στο πλαίσιο των νόμων. Κυβερνούν δεν εξουσιάζουν. Και η ισχύς τους ελέγχεται από άλλες εξουσίες. Δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε την Ελλάδα τριτοκοσμική αποικία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Από τη μεριά του ο κ. Τσίπρας , διερωτήθηκε εάν, εφόσον υπάρχει σκάνδαλο, ποιος έχει την πολιτική ευθύνη και χαρακτήρισε βλακώδη τα περί πολιτικής δίωξης και σκευωρίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Αναφερομενος δε στις μηνύσεις, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «μηνύουν τους εισαγγελείς διαφθοράς για να εμποδίσουν την δικαστική διερεύνηση. Θέλουν να κωλυσιεργήσει η διαδικασία. Να ξέρουν ότι δεν θα τους περάσει». Κάλεσε δε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της σύστασης της επιτροπής, καθώς, όπως είπε, αυτή αποτελεί τον μοναδικό προβλεπόμενο θεσμικό δρόμο.
Πολιτική σκευωρία χαρακτήρισε τις μεθοδεύσεις του Μαξίμου αναφορικά με την υπόθεση NOVARTIS η Φώφη Γεννηματά και απέδωσε ακέραια την ευθύνη στο αρχηγό της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε «ενορχηστρωτή» τον Αλέξη Τσίπρα και «βραχίονες» τους υπουργούς και τον «κίτρινο» τύπο. «Εμείς δεν αρνηθήκαμε την έρευνα» διευκρίνισε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ «Πρώτα εμείς λέμε όλα στο φως αλλά αυτό να γίνει υπό την ομαλή λειτουργία των θεσμών και χωρίς να υπάρξουν παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη».
«Δεν είναι η πρώτη φορά ούτε η τελευταία που με ένα σκάνδαλο γίνεται προσπάθεια να επισκιαστούν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα αλλά και να αναδειχθούν τα σκάνδαλα ως την μόνη αιτία των μνημονίων. Η αιτία της κρίσης των μνημονίων και των λαϊκών προβλημάτων μας λένε ότι βρίσκεται απλά σε κάποιους διεφθαρμένους πολιτικούς και όχι σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα το DNA του οποίου έχει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» υποστήριξε από τη μεριά του ο ΓΓ του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας.
Σαμαράς: Θα λογοδοτήσετε
Σε σκληρό ύφος και υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «σύγχρονη Ύβρι για τη Δημοκρατία» και τονίζοντας ότι αυτή θα λογοδοτήσει. Έκανε λόγο για πολιτική αλητεία, άθλια μεθόδευση και στημένο κατηγορητήριο, ενώ «δέσμευσε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δύο σημεία στα οποία επέμεινε ιδιαιτέρως, χρησιμοποιώντας τον πρώτο πληθυντικό. Το πρώτο έχει να κάνει με την αναφορά του στη λογοδοσία: «Για όλα θα λογοδοτήσετε. Θα γίνουν εξεταστικές, μέχρι και ειδικά δικαστήρια θα γίνουν. Το να λογοδοτήσετε δεν είναι θέμα αντεκδίκησης αλλά προστασίας του πολιτεύματος από ανθρώπους σαν και εσάς» είπε χαρακτηριστικά. Το δεύτερο αφορά το Σκοπιανό, στο οποίο επέμεινε και επανήλθε πάνω από μια φορές.
«Δεν ήρθα για να απολογηθώ αλλά για να καταγγείλω» ανέφερε ο κ. Σαμαράς ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής. Μίλησε δε για «χυδαία και άθλια μεθόδευση». «Όταν αποδειχθεί ότι είναι στημένο το κατηγορητήριο, θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο πάει να δημιουργηθεί» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Βενιζέλος: Η μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης
Σε colpo grosso της κυβέρνησης απέδωσε την σκευωρία εναντίον του ίδιου ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας για «βαθύ κράτος» και «υπεργολαβικό συνεργείο της τρίτης συνιστώσας» του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβαν να βγάλουν από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση λόγω της ανικανοτήτας της στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τακτικές των πιο μαύρων περιόδων που έζησε η χώρα.
«Το βαθύ κράτος στεγάζεται στην Δικαιοσύνη. Το φάντασμα του Κόλλια (σ.σ πρώτος πρωθυπουργός της χούντας) επιστρέφει» ανέφερε χαρακτηριστικά και απέστειλε μήνυμα «αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας» στους δικαστικούς λειτουργούς της χώρας ζητώντας τους «να σταθούν όρθιοι και να αντισταθούν σε αυτό που γινεται». Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι η υπόθεση της Novartis προετοιμάζεται από την κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο και τελικά χρησιμοποιήθηκε σε μια δύσκολη καμπή για την κυβέρνηση.
Κόντρες Γεωργιάδη με Παπαγγελόπουλο και Πολάκη
«Παπασπύρου, Παπαγγελόπουλος και Τσίπρας έχουν στήσει αυτή την ιστορία. Να ψηφίσετε ναι στην προανακριτική σε ότι με αφορά και στην απιστία γιατί θέλω να πάω στο δικαστήριο και να δικαστώ», είπε χαρακτηριστικά στο τέλος της δικής του ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης, όντας συναισθηματικά φορτισμένος. "Οι μάρτυρες είναι μιλημένοι», πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε ότι στην τοποθέτηση που έκανε στη Βουλή ο κ. Παπαγγελόπουλος παραδέχθηκε ότι είχε συνομιλίες με την εισαγγελέα διαφθοράς κ. Τουλουπάκη.
Η τοποθέτηση Γεωργιάδη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παπαγγελόπουλου ο οποίος είπε ότι ποτέ δεν παραδέχθηκε κάτι τέτοιο. «Ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει να παραποιεί και να περικόπτει τα λόγια μου. Αναζητήστε στα πρακτικά αν παραδέχτηκα ότι μιλούσα με την κυρία Τουλουπάκη. Να ανοίξουν τα τηλέφωνά μου, λοιπόν» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «Είπα ότι είχαμε ειδική ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό. Δεν απαγορεύεται από πουθενά. Η δικογραφία στον υπουργό Δικαιοσύνης παραδίδεται ανοιχτή. Προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης κράτησε δικογραφία επί τρεις μήνες και εξέφρασε και νομική άποψη» τόνισε ακόμη, δίχως να αναφέρει συγκεκριμένο όνομα. Το σόου του κ. Γεωργιάδη είναι μόνο για τηλεόραση, δεν θα συμμετέχω σε σόου στη Βουλή».
Κόντρα σημειώθηκε και μεταξύ του κ. Γεωργιάδη και του κ. Πολάκη, με τον πρώτο να καταγγέλει ότι «η επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου έχει στα συρτάρια της και της ΕΥΠ, και με εντολή της είναι κλειδωμένα, τα πορίσματα για την υπόθεση θανάτου της 4χρονης Μελίνας στο Ηράκλειο, για τον οποίο ευθύνεται η κυρία Πολάκη (σ.σ. η εξαδέλφη του υφυπουργού Υγείας αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη)». Ο κ. Πολάκης απάντησε κάνοντας λόγο για «αίσχος και ελεεινότητα».
Λοβέρδος: Εστησαν σκευωρία
Tην κατάθεση μηνύσεων και αγωγών προανήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Βουλή ενημερώνοντας ότι αύριο θα ζητήσει από την εισαγγελέα να ανοίξουν οι λογαριασμοί του. Παρέθεσε στοιχεία των πεπραγμένων του από όλες τις θέσεις στις οποίες βρέθηκε κατηγορώντας ότι οι μάρτυρες κατέθεσαν ψεύδη.
Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως του είναι δύσκολο να αποδεχτεί ότι ο πρωθυπουργός με πρακτικές αρχισυμμοριτη έστησε τη σκευωρία. Τον προειδοποιώ ότι στη φωνή μου και την πρακτική μου είναι ελάχιστος για να μπορεί να την φιμώσει, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Ζω με την αντιπαράθεση, αλλά μέχρι την ατιμία υπάρχει αγεφύρωτη απόσταση, προσέθεσε Με τα χρόνια απέκτησα την ικανότητα να διακρίνω εκείνους που είναι σάπιοι», σημείωσε. Πολιτεύτηκα με διαφάνεια και κάποιοι αχρείοι σήκωσαν χέρι στην πολιτική μου διαδρομή, δε θα δοθεί οίκτος στα πολιτικά ζόμπι στην πορεία προς το τέλος τους. Αναφερόμενος στους ψευδομάρτυρες είπε πως «καταθέτουν ασυνάρτητα και αστοιχείωτα γεγονότα. Καταθέτουν μόνο ψεύδη άθλια και συκοφαντικά.
Πικραμμένος: Μυθιστορηματικές οι κατηγορίες
Κατηγορούμαι ότι ως εν ενεργεία δικαστικός δωροδοκήθηκα» ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και πρόσθεσε: «Από τη μελέτη της υποθέσεως και τη στοιχειώδη γνώση των αρχών του νομικού μας πολιτισμού είναι πρόδηλο ότι οι μυθιστορηματικές κατηγορίες που μου αποδίδονται δεν συνιστούν βάσιμες ενδείξεις αλλά ούτε και επαρκή στοιχεία για να αμφισβητείται η ηθική ακεραιότητα και να σπιλώνεται βάναυσα η προσωπικότητα ενός ανθρώπου που προσέφερε πάνω από 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη. Χειρίστηκα πολλές υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος. Πείτε μου, έχει ακουστεί οποιοσδήποτε υπαινιγμός εις βάρος μου ποτέ και από κανέναν;»
Σαλμάς: «Θα κάνω υπομονή για να λάμψει η αλήθεια»
«Στη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας είχα πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς» είπε ο κ. Σαλμάς, επιμένοντας σε πολλά σημεία ότι κατά τη διάρκεια της πήρε αποφάσεις για το φάρμακο που ωφέλησαν το δημόσιο συμφέρον και τους Έλληνες πολίτες.
«Δεν απίστησα, δεν δωροδοκήθηκα, δεν φοβήθηκα, δεν λιποψύχησα, πέρασα μοναξιά όταν αποφάσισα να επιλύσω παθογένειες. Ίσως είμαι από τους ελάχιστους γιατρούς που δεν έχω πάει ένα ταξίδι πληρωμένο από εταιρεία», είπε εμφατικά επισημαίνοντας ότι το πόθεν έσχες του, μέχρι το 2014, μετά από ανώνυμη καταγγελία, έχει ελεγχτεί εξονυχιστικά και το έθεσε η αρμόδια επιτροπή στο αρχείο.
«Λογαριασμούς δεν είχα και δεν έχω στο εξωτερικό» επισήμανε ο κ. Σαλμάς και συνέχισε λέγοντας «πάντα πίστευα σε αρχές και άξιες και δεν έδινα αξία στο χρήμα». «Θα κάνω υπομονή για να λάμψει η αλήθεια» είπε μεταξύ άλλων. THETOC.gr
No comments:
Post a Comment