Wednesday, July 13, 2011

Tο Σουβλάκι...ο Ελληνικός θρίαμβος

                                Εφεύρεση της εβδομάδας: Το Σουβλάκι


Ένδοξες μέρες έχει ζήσει το ελληνικό σουβλάκι. Παράλληλα το «σουβλάκι απ’ όλα» έχει καταστρέψει αρκετά ραντεβού!

Η ιστορία ενός από τα πιο διάσημα και φημισμένα φαγητά της χώρας μας δεν έχει χρονολογία. Η συνταγή είναι γνωστή και απλή και μας έρχεται από την αρχαιότητα. Όχι τότε δεν είχαν σος μουστάρδας!


Χαρακτηριστική όμως, είναι η αναφορά του Αθηναίου στο έργο του Δειπνοσοφιστές, ότι ο Ηγήσιππος στο Οψαρτυτικό του, δηλ. στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε, αναφέρει ένα έδεσμα που λεγόταν κάνδαυλος και ήταν κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι. Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο και σερβιριζόταν με ζουμί.
Επίσης έχουμε και την αναφορά σε ρωμαϊκά κείμενα του 1ου αιώνα Μ.Χ. αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, μικροπωλητές πωλούσαν στους δρόμους εκτός από φρούτα ή λαχανικά, και σουβλάκι με πίτα.

Το σουβλάκι –όπως όλοι ξέρουμε- αποτελείται από κομμάτια χοιρινού κρέατος περασμένα σε μικρή ξύλινη σούβλα ("καλαμάκι") και ψημένα. Στην περίπτωση αυτή, στην νότια Ελλάδα μπορεί να το παραγγείλει κανείς και σαν "καλαμάκι", το οποίο σερβίρεται συνήθως με μια φέτα ψωμί. Μπορεί επίσης να φτιαχτεί από κρέας κοτόπουλου που, αν συνδυαστεί με μπέικον, αποκαλείται "κοτομπέικον". Σπανιότερα φτιάχνεται και από κρέας αρνιού. Στην Ελλάδα το αρνίσιο σουβλάκι (Ντονέρ) δεν είναι τόσο διαδεδομένο, όπως για παράδειγμα είναι στις ανατολικές χώρες (Τουρκία, Αίγυπτο). Γιατί το blog μας προσφέρει infotaiment!!!

Πλέον, και με την αύξηση του ανταγωνισμού, τα περισσότερα από τα καταστήματα, παρέχουν τα νόστιμα προϊόντα τους και σε πακέτο, για την κατανάλωσή τους στην οικία του κάθε ενδιαφερομένου.

Καλή μας όρεξη!

Τατιάνα Τζινιώλη

Πηγη: GLYFADASPOT

No comments:

Post a Comment

wibiya widget