Saturday, October 6, 2012

Στην Αθήνα την Τρίτη η Άγγελα Μέρκελ. Αντιδράσεις και στάση εργασίας από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Τρίτη την Αθήνα για να συναντηθεί με τον ομόλογό της Αντώνη Σαμαρά και δήλωσε ότι υποστηρίζει την «πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια» την οποία καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.
Θα πρόκειται για μια «επίσκεψη εργασίας» στην διάρκεια της οποίας τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι «η κατάσταση στην Ελλάδα, η κατάσταση στην ευρωζώνη, διεθνή θέματα και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο Ζάιμπερτ στην διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σήμερα.
«Το μήνυμα το οποίο η Γερμανία θέλει να μεταδώσει στην Ελλάδα είναι αυτό που η καγκελάριος πάντοτε μετέφερε, ειδικά όταν ο κ. Σαμαράς είχε έλθει στο Βερολίνο, δηλαδή: θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την σταθεροποίηση στην ευρωζώνη», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
«Διαπιστώνουμε ότι υπό την κυβέρνηση Σαμαρά γίνεται μια πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια και υποστηρίζουμε την συνέχισή της», είπε ακόμη ο
Ζάιμπερτ.
Α. Σαμαράς: Η κ. Μέρκελ «είναι πάντοτε καλοδεχούμενη
Η Ελλάδα έχει φθάσει «στο όριο» όσων μπορεί να ζητήσει από το λαό της, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ σήμερα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η Ελλάδα διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση περίπου ως «τα τέλη του Νοεμβρίου», αφού χωρίς νέα χρηματοδότηση, «κατόπιν τα ταμεία θα είναι άδεια», όπως είπε. Η Ελλάδα επιθυμεί να αποδεσμευτεί συντομότερα η επόμενη δόση, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 130 δισ. του δανείου.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σαμαράς χαιρέτισε την ποιότητα της σχέσης του με την κα Μέρκελ και ερωτηθείς εάν θα ήταν χρήσιμη μια επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ελλάδα είπε ότι «αυτό θα είναι πολύ σημαντικό», προσθέτοντας ότι η κ. Μέρκελ «είναι πάντοτε καλοδεχούμενη».
Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει επικριθεί στην Ελλάδα για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτήθηκαν σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της χώρας. Η Μέρκελ έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τα μέτρα αυτά, τα οποία κρίνει αναγκαία για την μείωση του χρέους. Πάντως, έχει εκφράσει τη «συμπάθειά» της προς τους απλούς Έλληνες πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Σ. Κεδίκογλου: Θετική η επίσκεψη της Α. Μέρκελ
«Χαιρόμαστε για την αποδοχή από την καγκελάριο κ. Άγγελα Μέρκελ, της πρόσκλησης που της είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, που η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται την Ελλάδα. Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ θετική για την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών των δύο κρατών και σίγουρα θα αποτελέσει ένα περαιτέρω βήμα για τις σημαντικές μελλοντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.
Ευ. Βενιζέλος: «Πολύ σημαντική για τη χώρα η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ»
Ευκαιρία να παρουσιάσει η πολιτική ηγεσία τη συνολική πραγματική κατάσταση της χώρας και να ζητήσει τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου εξόδου από την κρίση, αποτελεί η επίσκεψη της καγκελαρίου Α. Μέρκελ στην Αθήνα, τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή την επίσκεψη της κ. Μέρκελ δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική για τη χώρα, η επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα. Έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και όλη την Ευρωζώνη. Μας δίδεται έτσι η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη συνολική, πραγματική κατάσταση της χώρας, που βρίσκεται στα όριά της και να ζητήσουμε, με συγκροτημένο τρόπο, να διαμορφωθεί το ολοκληρωμένο πλαίσιο εξόδου από την κρίση, όπως είχα την ευκαιρία να το παρουσιάσω στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζω ότι πυρήνας του πλαισίου αυτού είναι η επιμήκυνση, η βιωσιμότητα του χρέους, τα κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα και η πλήρης και άμεση εκταμίευση της δόσης. Μόνον έτσι το πακέτο των μέτρων θα είναι το τελευταίο και μόνον έτσι μπορεί να αλλάξει το κλίμα μέσα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό για την Ελλάδα. Είμαστε στη διάθεση του πρωθυπουργού, ώστε να συμβάλουμε στην πειστική παρουσίαση των εθνικών θέσεων».
Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
«Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα είναι μια ακόμα επίδειξη υποταγής στα συμφέροντα των τραπεζιτών και του κεφαλαίου, από μια κυβέρνηση που βουλιάζει από τους αγώνες των εργαζομένων», αναφέρει σε δήλωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να μην γνωρίζει πού πατά και πού βρίσκεται», αναφέρει σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και προσθέτει ότι «η μόνη μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι αυτή της επικοινωνιακής διαχείρισης, της εξαπάτησης του ελληνικού λαού και του εκβιασμού του να δεχτεί και νέα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα».
Η Γραμματεία της παράταξης καλεί όλες τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσουν στις επόμενες εβδομάδες τις δυνάμεις τους στο καθήκον «για να σταματήσουμε τα μέτρα- φαρμάκι της κυβέρνησης και της τρόικας, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς που την εκφράζουν» και ειδικότερα υποστηρίζει «αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις «υποδοχής» της κ. Μέρκελ και καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τη νεολαία στην απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων και στο συλλαλητήριο της Τρίτης 9 Οκτωβρίου στο Σύνταγμα. Επίσης στηρίζει και το συλλαλητήριο των συνδικάτων της προηγούμενης ημέρας, Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, επίσης στο Σύνταγμα».
Τέλος η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κόσμο του, όλους τους ανθρώπους που «πλήττονται από την αντιλαϊκή και καταστροφική πολιτική κυβέρνησης- τρόικας, να βγουν στους δρόμους και τις πλατείες για μην περάσουν τα μέτρα, να ανατραπεί η πολιτική των μνημονίων, να φύγει η κυβέρνηση της καταστροφής».
Παράσταση διαμαρτυρίας στη γερμανική πρεσβεία θα πραγματοποιήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την Τρίτη. Η παράσταση διαμαρτυρίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, γίνεται «για να διατρανώσουμε μπροστά στη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγγ. Μέρκελ την αντίθεσή μας στη μετατροπή της χώρας σε γερμανικό προτεκτοράτο». Επίσης θα επιδοθεί στον Γερμανό πρέσβη ψήφισμα διαμαρτυρίας με το οποίο θα απαιτούνται οι γερμανικές αποζημιώσεις και η επιστροφή του κατοχικού δανείου, καθώς και η παράδοση στις ελληνικές αρχές της "Λίστας Χριστοφοράκου".
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Ζώης αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, χαρακτήρισε την Γερμανίδα καγκελάριο «καλοδεχούμενη στην Ελλάδα», εφόσον «πρόκειται να ανακοινώσει ότι η Γερμανία θα επιστρέψει το κατοχικό δάνειο, το οποίο διά της βίας έλαβε από την ευρισκόμενη σε κατοχή Ελλάδα, θα αποδώσει τις γερμανικές επανορθώσεις για τις ζημίες που προκάλεσε στον ελληνικό λαό και στις υποδομές του κατά την ίδια περίοδο και τελικά παραδώσει στην ελληνική Δικαιοσύνη την περίφημη «λίστα Χριστοφοράκου» με τους διεφθαρμένους Έλληνες πολιτικούς που πλούτισαν εις βάρος του ελληνικού λαού συνάπτοντας επαχθείς συμβάσεις προμηθειών με τη Siemens». Σύμφωνα με τον κ. Ζώη η Γερμανίδα καγκελάριος «πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι εκτός από το να κουνά το δάκτυλό της και να απαιτεί θυσίες, ενώ η χώρα της κερδίζει δεκάδες δισ. ευρώ λόγω της κρίσης, έχει τη βούληση να εργασθεί για μια Ευρώπη των εθνών και όχι για μια γερμανική Ευρώπη».
Με το σύνθημα «Μπλόκο στα μέτρα» η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της κάλεσε τους εργαζόμενους και τον λαό σε μεγάλες κινητοποιήσεις την Τρίτη, εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά και κατά της επίσκεψης Μέρκελ. Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου ως στήριγμα στην κυβέρνηση για να εκφοβίσει και να φιμώσει τον λαό και υπογράμμισε ότι τα λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι έτοιμα για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.
ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας και συλλαλητήριο
Τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 3.00 το απόγευμα και συλλαλητήριο στη 1.00 μετά το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τρίτη 9 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό Τομέα, ενόψει της επίσκεψης στην Ελλάδα, της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Ανγκελας Μέρκελ.
Τις κινητοποιήσεις αποφάσισαν τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την αντίθεσή τους, «στην πολιτική που ακολουθείται από τον ηγετικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των τριτοβάθμιων σωματείων.
«Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι δεν αντέχουν άλλο την τιμωρητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντί να λύνει τα προβλήματα της χώρας, εξαθλιώνει την κοινωνία και βουλιάζει σε αδιέξοδα και ύφεση την οικονομία», καταλήγει η ανακοίνωση.
Για την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει συλλαλητήριο για τις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget