Friday, December 5, 2014

Οργή στην Αθήνα για τον δανεισμό της Αγγλίας γλυπτού του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ Ρωσίας

Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει γλυπτό του Παρθενώνα στο Μουσείο Ερμιτάζ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Αθήνα, η οποία διεκδικεί την οριστική επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια που ένα από τα αρχαία ελληνικά γλυπτά περνά τα σύνορα της Βρετανίας.
Σημειώνεται ότι το γλυπτό -ένα ακέφαλο άγαλμα του Ιλισσού που προέρχεται από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα- μεταφέρθηκε στη Ρωσία και θα παραμείνει στο Μουσείο Ερμιτάζ έως τις 18 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο μιας σημαντικής έκθεσης για την ελληνική τέχνη με αφορμή τα 250 χρόνια από την ίδρυση του Ερμιτάζ, του πιο διάσημου μουσείου της Ρωσίας.
Στην Αθήνα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με μια σκληρή ανακοίνωση εξέφρασε την έντονη οργή του για την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου, χαρακτηρίζοντάς της ως πρόκληση.
«Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας. Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται» τονίζει ο κ. Σαμαράς σε δήλωσή του με την οποία επισημαίνει ότι, «το τελευταίο μέχρι σήμερα βρετανικό δόγμα περί "αμετακίνητων" γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει».
Οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου χαρακτηρίζουν το γλυπτό ως «πρεσβευτή της ελληνικής χρυσής εποχής», ενώ ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου  Νιλ ΜακΓκρέγκορ δήλωσε ότι «τα δάνεια αυτά μεταξύ μουσείων πρέπει να συνεχίσουν, παρά τις πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων».
Κι ενώ η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή των μαρμάρων που λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, οι βρετανικές αρχές επαναλαμβάνουν πολύ συχνά το επιχείρημα πως το Βρετανικό Μουσείο είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση.


Πρώτο ΘΕΜΑ:

***Κάμερον: Η Ρωσία σίγουρα θα μας επιστρέψει τον «Ιλισσό»


***Βρετανικό Μουσείο: Αν δανείσουμε τα Γλυπτά στους Ελληνες, δεν θα μας τα επιστρέψουν!!!!

No comments:

Post a Comment

wibiya widget