Tuesday, December 9, 2014

SOK. Αποκαλυπτήρια για την έκταση των βασανιστηρίων της CIA. Here Are The Most Horrific Details From The Senate Torture Report























H αμερικανίδα αξιωματούχος μιλά στους δημοσιογράφους   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Ουάσινγκτον
Οι μέθοδοι ανάκρισης που ακολουθούσε η CIA κατά υπόπτων για τρομοκρατία τα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ ήταν «πολύ πιο βάρβαρες» από ό,τι η Υπηρεσία είχε αφήσει να εννοηθεί, αναφέρει πολυαναμενόμενη έκθεση του Κογκρέσου.

Η περίληψη της έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας αναφέρει ότι η CIA παραπλάνησε τους Αμερικανούς για την αποτελεσματικότητα των «προωθημένων τεχνικών ανάκρισης».

Η πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Νταιάν Φαϊνστάιν, παρουσιάζοντας την περίληψη της έκθεσης είπε ότι καταγράφονται μέθοδοι «προωθημένης ανάκρισης» σε τουλάχιστον 91 άτομα. «Σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμούσαν (σ.σ. οι μέθοδοι ανάκρισης) με βασανιστήρια» είπε, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκούσαν ημέρες ή εβδομάδες.

Ανάμεσα στις μεθόδους βασανιστηρίων ήταν η έγχυση υγρού στον πρωκτό, τα «μπάνια» με παγωμένο νερό, ενώ η CIA άφησε αρκετούς κρατούμενους να πιστεύουν ότι δεν θα έβγαιναν ζωντανοί από την ανάκριση. Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσιογράφος του Guardian, επικαλούμενος την έκθεση, ένας από τους πράκτορες της CIA που διενεργούσε την ανάκριση είπε σε ύποπτο ότι δεν πρόκειται να του επιτραπεί ποτέ να πάει στο δικαστήριο, επειδή «δεν μπορούμε να αφήσουμε ποτέ να μάθει ο κόσμος τι σας κάναμε».

«Η ιστορία θα μας κρίνει για την δέσμευσή μας για μία δίκαιη κοινωνία, την οποία θα κυβερνά ο νόμος και την επιθυμία μας να αντιμετωπίζουμε την άσχημη αλήθεια και να λέμε: 'Ποτέ ξανά'.

» Η έκθεση αυτή είναι μια κηλίδα στις Αρχές και την Ιστορία» μας είπε η Φαϊνστάιν.

«Αυτή η έκθεση είναι πολύ σημαντική για να τοποθετηθεί στο ράφι επ' αόριστον» τόνισε η ίδια.

Χαρακτηριστικό των μεθόδων ανάκρισης ήταν η κακή διαχείριση και το γεγονός ότι ήταν αναξιόπιστες, αναφέρει η έκθεση.
Παράλληλα, η έκθεση κατηγορεί τη CIA ότι έδινε ανακριβείς πληροφορίες για την λειτουργία του προγράμματος και για την αποτελεσματικότητά του.

Αναφέρει μάλιστα ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο. Μπους, δεν ενημερωνόταν για την υπόθεση -«έμενε στο σκοτάδι», όπως λέει χαρακτηριστικά-, ενώ όταν τελικά ενημερώθηκε, ένιωσε «άβολα».

Στόχος της έκθεσης είναι να ρίξει φως στο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε κρυφά από τη CIA για την ανάκριση κρατουμένων υπόπτων για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, κυρίως με εικονικό πνιγμό ή στέρηση ύπνου.

Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε τέλος στο πρόγραμμα της CIA μόλις ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2009. Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα ανέφερε ακόμη πως η δημοσιοποίηση της έκθεσης ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

Ο ίδιος ο Ομπάμα έχει πει ότι κατά την άποψή του, οι τεχνικές ανάκρισης ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια.

Η 6.000 σελίδων έκθεση περιλαμβάνει τεράστιο αριθμό στοιχείων, τα οποία παραμένουν απόρρητα. Στη δημοσιότητα δίνεται μόνο μία περίληψη 480 σελίδων.

H Φαϊνστάιν είπε ότι «ένας εκπληκτικά μικρός αριθμός ατόμων ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτού του προγράμματος», το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη από τα τέλη του 2001 έως τον Ιανουάριο του 2009.

Η έκθεση δείχνει, είπε η Φαϊνστάιν ότι το πρόγραμμα βασανιστηρίων ήταν «ηθικά, νομικά και διοικητικά άστοχο και ότι αυτό το έθνος δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να υιοθετήσει αυτές τις τακτικές».


Πριν καλά-καλά ολοκληρώσει την τοποθέτησή της, η γερουσιαστής Ντάιαν Φάινσταϊν, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αποδίδεται στον Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτήν, το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA χαρακτηρίζεται «προβληματικό».

«Απαγόρευσα με κατηγορηματικό τρόπο τα βασανιστήρια όταν ανέλαβα καθήκοντα» αναφέρει ο αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωση, χωρίς, ωστόσο, να χαρακτηρίσει ευθέως τις μεθόδους της CIA ως «βασανιστήρια».

«Η έκθεση καταγράφει ένα προβληματικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει προωθημένες μεθόδους ανακρίσεις σε υπόπτους για τρομοκρατία σε μυστικές εγκαταστάσεις έξω από τις ΗΠΑ και ενισχύει την άποψη που είχα εδώ και καιρό ότι αυτές οι σκληρές μέθοδοι δεν είναι μόνο ασυνεπείς με τις αξίες μας ως έθνος, δεν υπηρέτησαν τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας ή τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον, αυτές οι τεχνικές έκαναν σημαντική ζημιά στη θέση της Αμερικής στον κόσμο και έκαναν πιο δύσκολο να επιδιώξουμε την προάσπιση των συμφερόντων μας έναντι των συμμάχων και των εταίρων μας. Γι' αυτό θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ την εξουσία μου ως πρόεδρος για να εξασφαλίσω ότι δεν θα καταφύγουμε σε αυτές τις μεθόδους ξανά» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Χάρι Ράιντ, είπε: «Σήμερα, για πρώτη φορά, ο αμερικανικός λαός θα μάθει την πλήρη αλήθεια για τα βασανιστήρια τα οποία συνέβαιναν υπό την CIA.
ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ SEE I ENGLISH




Nick Wing Headshot



On Tuesday, the Senate Intelligence Committee released the long-awaited summary of its torture report, revealing horrific details about the CIA's post-9/11 detention and interrogation program.
Many of the details in the report are sickening and graphic. They are perhaps made only more disturbing by the overarching conclusion that the torture and "enhanced interrogation" employed by the CIA failed to produce the types of significant intelligence that had been used to defend the program in the past.
You can go here to read the unsealed summary of the report, including a section on initial findings and hundreds of pages of declassified documents. Below is a compilation of some of the most abhorrent details from it.
Detainees were subjected to "rectal feeding," a process by which food is pumped into the anus...
rectal feeding
[Page 115]
... even when there was no demonstrated medical need for it.
ksm
[Page 82]
Detainees were told they would never leave these "black sites" and that their families would be sexually assaulted or murdered.
sexually abused
[Page 4 of findings]
One never did. He died of suspected hypothermia after being tortured at one of the covert facilities.
death in cobalt
[Page 10 of summary]
During an extended period of stress, an interrogator operated a power drill near a detainee.
torture
[Page 69]
Detainees were waterboarded until they turned blue...
waterboarding
[Page 107]
... and were on the verge of drowning.
ksm near drowning
[Page 86]
Forced nudity was regularly used as an interrogation technique.
alshibh nudity
[Page 79]
After this brutal regimen of torture, detainees often gave false information, which the U.S. acted on.
ksm 2
[Page 83]
One detainee, a Saudi Arabian citizen who is still being held at Guantanamo Bay and was one of the first detainees held during the torture program, faced nearly 19 days of nonstop "enhanced interrogation techniques."
zubaydah
[Page 40]
This included extended periods of isolation and confinement in a coffin-sized box.
abu zubayda interrogation
[Page 42]
At one black site, groups of detainees were regularly stripped, beaten, hooded and bound with tape.
cobalt
[Page 4 of summary]
Detainees were subjected to seemingly unimaginable periods of sleep deprivation, in conjunction with other forms of torture.
abu jafar al iraqi
[Page 149]
Sleep deprivation often led to disturbing hallucinations.
hallucinations
[Page 16]
Detainees were also refused access to toilets, put in diapers and left hanging by their wrists in cells for extended periods of time.
al najrr
[Page 53]
Others were forced to maintain "stress positions" even on broken limbs and though medical personnel had advised against it.
broken foot
[Page 101]
An interrogator reportedly played Russian roulette with a detainee.
russian roulette
[Page 424]
The CIA detained individuals who did not meet its outlined detention standard, and they were used to extract information from family members. This included at least one "intellectually challenged" individual.
intellectually challenege
[Page 12 of summary]
Some mistakenly held detainees were subjected to prolonged periods of torture before being released.
abu hudhaifa
[Page 42]
Many CIA officials were disturbed by the techniques and torture they witnessed at these sites.
cia upset
[Page 44]
Ashley Alman, Mollie Reilly and Paige Lavender contributed reporting.


No comments:

Post a Comment

wibiya widget