Thursday, December 4, 2014

Πούτιν: Οχι σε σενάριο Γιουγκοσλαβίας για την Ρωσία

Για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται, προετοίμασε τους συμπατριώτες του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, στο κοινοβούλιο της χώρας του, κατηγορώντας την Δύση για «καθαρό κυνισμό» στον χειρισμό της ουκρανικής κρίσης και προειδοποιώντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η επιθυμία ορισμένων χωρών που θέλουν να δουν την Ρωσία να διαλύεται στο...πρότυπο της Γιουγκοσλαβίας.

Πούτιν: Οχι σε σενάριο Γιουγκοσλαβίας για την Ρωσία
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι εχθροί της Ρωσίας ότι επιδιώκουν τον διαμελισμό και την καταστροφή της οικονομίας της για να την τιμωρήσουν για την ισχύ της. Επαίνεσε τον ρωσικό λαό για την δύναμή και τον πατριωτισμό του, προειδοποιώντας για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται, ενώ κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις ότι επιδιώκουν να υψώσουν ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» γύρω από τη Ρωσία,

Ορισμένες χώρες θα επιθυμούσαν τη διάλυση της Ρωσίας, όπως συνέβη την δεκαετία του '90 με τη Γιουγκοσλαβία, αλλά η Μόσχα δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ήθελαν πολύ να δουν το γιουγκοσλαβικό σενάριο του διαμελισμού και της συντριβής και σε εμάς, με όλες τις τραγικές επιπτώσεις που θα είχε για τους λαούς της Ρωσίας. Αυτό δεν συνέβη. δεν το επιτρέψαμε", είπε κατά τη διάρκεια της μακράς του ομιλίας που διακοπτόταν συχνά από
χειροκροτήματα.
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για «κυνισμό» της Δύσης στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης και υποστήριξε ότι η «τραγωδία» που εξελίσσεται στην νοτιο-ανατολική Ουκρανία αποδεικνύει ότι οι πολιτικές της Ρωσίας είναι σωστές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Κριμαία είναι «ιερή γη» για την πατρίδα του που θα αντιμετωπίσει με σεβασμό όπως υπογράμμισε, την γείτονα και «αδελφή» Ουκρανία.
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Δύση στην Μόσχα είναι επιζήμιες για όλες τις χώρες και ότι δεν αποτελούν παρά ένα πρόσχημα για να ανάσχεση της πορείας της χώρας του, καθώς γίνεται ολοένα πιο ισχυρή και ανεξάρτητη.
Σημείωσε πάντως ότι δεν θα σταματήσει η συνεργασία με Ευρώπη και ΗΠΑ και ότι η Ρωσία θα παραμείνει ανοιχτή στον κόσμο, ανοιχτή στις επενδύσεις, αρνούμενη να επιλέξει το μονοπάτι της απομόνωσης και της ξενοφοβίας, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε σημάδι αδυναμίας.
«Οι κυρώσεις δεν ήταν παρά μία νευρική αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Αλλά και χωρίς αυτά (την Ουκρανία, την Κριμαία) θα είχαν σκεφτεί κάτι άλλο για να φρενάρουν την αυξανόμενη δυναμική της Ρωσίας» είπε, ασκώντας παράλληλα κριτική στην Ουάσινγκτον διότι «επιδιώκει να επηρεάσει, παρασκηνιακά ή ευθέως, τις σχέσεις με τους γείτονες» αλλά και για τα σχέδια αμυντικής πυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει νόημα να προσπαθεί κάποιος να μιλήσει στην Ρωσία από θέση ισχύος.
«Ορισμένες φορές, δεν ξέρει κανείς με ποιον είναι καλύτερο να μιλήσει, με τις κυβερνήσεις ή απευθείας με τους προστάτες τους και τους σπόνσορές τους» αναρωτήθηκε ειρωνικά ο Πούτιν.

Για την ρωσική οικονομία
Στην ομιλία του έκανε επίσης αναφορά στην κατάσταση της ρωσικής οικονομίας, η οποία βαδίζει, σύμφωνα με παραδοχή της κυβέρνησης, προς την ύφεση, έχοντας πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις και την πτώση των τιμών στον τομέα της ενέργειας.
Πρότεινε «πάγωμα» του παρόντος φορολογικού καθεστώτος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και υποσχέθηκε «πλήρη αμνηστία» για τα κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν, λέγοντας ότι οι Ρώσοι που θα επιλέξουν να επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους δεν θα αντιμετωπίσουν ερωτήσεις για την προέλευσή τους και δεν θα αντιμετωπίσουν επιβολή φορολογίας ή άλλες κυρώσεις.
Ο Πρόεδρος ζήτησε επίσης από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να λάβει μέτρα για να τεθεί τέλος στην κερδοσκοπία κατά του ρουβλίου.
«Η αξία του ρουβλίου δεν μπορεί να γίνει ατιμώρητα αντικείμενο κερδοσκοπίας. Ζητώ από την Κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση να λάβουν αυστηρά μέτρα για να κοπεί η όρεξη των κερδοσκόπων να παίζουν με τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας του ρουβλίου.Οι αρχές γνωρίζουν ποιοι είναι οι κερδοσκόποι. Εχουμε τα μέσα να τους αντιμετωπίσουμε. Είναι καιρός να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μέσα», είπε, καθώς τις τελευταίες ημέρες το ρωσικό νόμισμα καταγράφει συνεχή ρεκόρ υποτίμησης σε σχέση με το δολάριο.
ΕΘΝΟΣ.gr
Διαβάστε ακόμη:

No comments:

Post a Comment

wibiya widget